Evb

Voksen ADHD risikofaktorer

Hvordan vet du om du er i faresonen for voksne ADHD?

Inntil nylig trodde forskere attention deficit / hyperactivity disorder (ADHD) var en barndom problem. Men flere studier viser at ADHD (ADD), med eller uten hyperaktivitet, er en livslang problem for inntil fem prosent av alle voksne. Dessverre kommer voksen ADHD med en rekke ødeleggende konsekvenser fra problemer med å fokusere på jobben til forholdet woes og problemer med å betale regninger. Hvordan vet du om du eller noen du elsker er i fare? Les videre.

Genetikk og ADHD

"Langt unna, er den største risikofaktoren for ADHD gener," sier Scott Kollins, PhD, direktør for Duke ADHD Program ved Duke University Medical Center. Og mens de utløser for ADHD er uklart, studier viser at én av fire barn med ADHD har minst en første-graders slektning (foreldre eller søsken) med sykdommen.

Når de distrahert, irritabel, ustyrlige barn med ADHD vokser opp, mange av dem fortsatt sliter med sykdommen. En svensk studie av barn med ADHD fant at 49 prosent av de voksne som ble diagnostisert med sykdommen som barn fortsatte å ha merket symptomer på ADHD i en alder av 22, og 58 prosent var misbruker narkotika eller alkohol, leve av uførepensjon og velferdsgoder, som lider av en alvorlig psykisk lidelse, eller står overfor en kriminell overbevisning.

Nesten like mange menn og kvinner har ADHD, men mange flere gutter er diagnostisert med sykdommen enn jenter. "Gutter har en tendens til å ha mer hyperaktive og forstyrrende atferd, som får oppmerksomheten til skoleledere og andre som kan henvise dem til riktig behandling," sier Floyd Sallee, MD, PhD, professor i psykiatri ved University of Cincinnati.

Miljømessige bidragsytere for ADHD

Fra et miljøperspektiv i utero eksponering for nikotin og tungmetaller som bly øker risikoen for å utvikle ADHD i barndommen. Slike stoffer er giftige for utviklingen av hjernen vev og kan ha vedvarende effekter på atferd. "Det er ikke kjent hvor mye eksponering er nødvendig, men studier viser en klar sammenheng," sier Sallee.

Virkningen av alkohol i fosterlivet på utviklingen av ADHD er mindre klar. Føtalt alkoholsyndrom er ikke direkte relatert til ADHD, men symptomene på det - kognitiv svikt og uoppmerksomhet - er like. Hos voksne som har ADHD, kan drikke forverre symptomer, så det er en god idé for de med sykdommen å styre klar av alkohol.

Når det gjelder mat, de fleste eksperter enige om at koblingen mellom tilsetningsstoffer, sukker og andre potensielle gjerningsmennene har vært overdrevet. Saken har ikke blitt studert hos voksne, men antagelig effekten (eller mangelen på dem) er de samme. Når det er sagt, du ville være hardt pressede å finne noen - ADHD eller ikke - som ikke mangler fokus noen timer etter en smultring-og-kaffe frokost. Et balansert kosthold er nøkkelen.

Kompliserende forhold til ADHD

ADHD forekommer ikke i et vakuum. "Satsene for omtrent alle psykiatrisk lidelse er høyere blant folk som har ADHD," sier Kollins. I en studie hadde 87 prosent av pasientene minst en psykisk lidelse slik som depresjon eller angst. Mennesker med ADHD er også mye mer sannsynlig å medisinere seg selv med alkohol eller narkotika, og har høyere forekomst av rusmisbruk enn voksne uten sykdommen.

"Du kan utvikle sekundær angst eller depresjon fra en livslang historie demoralisering fordi du ikke kan gjøre det bra på jobben din eller du kronisk betale dine regninger sent, eller du har problemer med å håndtere dine relasjoner - som alle er hovedsakelig på grunn av ADHD din, " sier Sallee. "De fleste voksne ikke gå til deres primære helse-omsorg leverandøren eller mental helse profesjonell på grunn av ADHD deres. De kommer fordi de har problemer i livet sitt."

Det spiller ingen rolle hva som kom først - depresjon eller ADHD. Det som teller er at du finner en helse-omsorg leverandøren som gjenkjenner og behandler begge.