Evb

Vitamin D og kalsium: er vi får nok?

En ny rapport reviderer daglige inntak retningslinjer for disse næringsstoffene, basert på en grundig gjennomgang av eksisterende forskning.

Et utslett av påstander om de helsemessige fordelene av vitamin D - og helserisikoen ved vitamin D-mangel - har bidratt til en dramatisk økning i salg av kosttilskudd og bedt mange folk til opp sitt inntak av dette næringsstoffet, men en ny rapport fra det amerikanske Institute of Medicine (IOM) sier at folk flest får rikelig med vitamin D.

Nesten alle europeere får nok vitamin D gjennom kosten og eksponering for sol, sier rapporten, og det er ennå ikke nok bevis på at vitamin D gir beskyttelse mot kreft, diabetes og hjertesykdom, eller spiller en rolle i en rekke andre plager som multippel sklerose, som noen studier har antydet. IOM rapporten, som setter nye kostanbefalinger for kalsium, samt vitamin D, advarer om at noen mennesker kan stå overfor helserisiko fra å bli for mye av disse næringsstoffene.

IOM er ekspertgruppen innenfor National Academy of Sciences som gir uavhengige, evidensbasert råd om store helsemessige problemer til politikere, fagfolk og publikum. Dette IOM studien ble sponset av de amerikanske avdelingene i Helse-og omsorgsminister, Landbruk og forsvar, og av Health Canada, en avdeling av den kanadiske føderale regjeringen.

Som vitamin D trenden tok tak, begynte mange leger rutinemessig teste sine pasienter for vitamin D-mangel og anbefaler vitamin D-tilskudd. Mange tar 1000 eller 2000 internasjonale enheter (hormonspiral) av vitamin D per dag, og noen tar så mye som 5000 eller 10000 hormonspiral.

"Det handler over Internett. Det er nå 5000 IU kapsler du kan finne i WalMart. Du kan få alt du vil, "sier IOM vitamin D komitémedlem Clifford E. Rose, MD, senior forsker ved Maine Medical Research Institute i Scarborough.

Trenden har vært drevet av forskning tyder på at vitamin D-mangel kan spille en rolle i en rekke sykdommer og tilstander, inkludert autisme, psykiske lidelser, kreft, hjertesykdom, diabetes, fibromyalgi, og autoimmune sykdommer. Men komiteen advarer, høye nivåer av vitamin D kan forårsake langsiktig skade for helsen din.

"Økende ditt blod nivå av vitamin D ikke bare ikke gi deg beskyttelse mot kreft eller hjertesykdom, kan det øke risikoen for disse sykdommene," Dr. Rose sier. "Ideen om at mer er bedre er feil, og ideen om at det ikke er skadelig å ta alle disse kosttilskudd kan også være feil.

Rose påpeker at han og andre komitémedlemmene var «helt overrasket" av sine funn fordi mange av dem hadde kjøpt seg inn i ideen om at ekstra vitamin D kan forbedre helsen.

"Jeg gikk inn i dette med svært forutinntatte ideer som vi alle er vitamin-D-mangel," sier han. "Vi trodde det. Vi var veldig aggressive på å supplere. Vi var svært overrasket over å se at de høyere nivåer kan føre til noen problemer."

Hvor mye vitamin D og kalsium trenger du?

De fleste mennesker opp til 70 år trenger bare 600 internasjonale enheter (hormonspiral) av vitamin D per dag, de eldre enn 70 kan trenge opptil 800 hormonspiral, komiteen bestemt. Tar mer enn 4000 IUs av vitamin D pr dag kan være forbundet med en høyere risiko for død og kronisk sykdom.

Retningslinjer for inntak av kalsium varierer etter alder.

Barn og ungdom bør få:

  • 700 milligram (mg) per dag - i alderen 1 til 3
  • 1000 mg per dag - i alderen 4 til 8
  • 1300 mg per dag - i alderen 9 til 18

Voksne bør få:

  • 1000 mg per dag - i alderen 19 til 50 for kvinner og 19 gjennom 71 for menn
  • 1200 mg per dag - 51 år og eldre for kvinner og 71 år og eldre for menn

I Europa og Canada, kan bare unge jenter ikke får nok kalsium, mens eldre kvinner kan være å få for mye, sier komiteen.

"Det er rikelig vitenskap å trygt si hvor mye vitamin D og kalsium folk trenger," sier Catharine Ross, leder for komiteen som utarbeidet rapport, og leder av avdeling for ernæringsvitenskap ved Pennsylvania State University, University Park.

Defekte laboratorietesting prosedyrer?

IOM-gruppen tok også problemet med vitamin-D-mangel testing i laboratorier. Testprosedyrer er ikke standardisert, og resultatene varierer mye mellom laboratorier. Som et resultat er mange mennesker feilaktig fortalt de er vitamin-D-mangel. Mange laboratorier finne folk mangelfull i vitamin D hvis blodet er under 30 nanogram (ng) av vitamin D per milliliter blod. Cutoff skal være nærmere 20 ng per milliliter, sier komitémedlem Glenville Jones, MD, sjef for biokjemi avdeling ved Queens University i Kingston, Ontario. "I de siste tre-fire årene har det vært en langsom gradvis oppbygging av terskel eller cutpoint."

I tillegg sier komitémedlem Steven K. Clinton, MD, professor i indremedisin ved Ohio State University i Columbus, er rutine vitamin D testing stort sett unødvendig fordi folk flest får nok av disse næringsstoffene.

Som vitamin D og kalsium er lagt til mer ferdigmat og priser av supplement bruk fortsetter å stige, er sjansene øker at noen mennesker vil ta for mye av disse næringsstoffene. For mye kalsium har vært forbundet med nyrestein, mens overdreven vitamin D kan skade nyrene og hjertet.

Vitamin D og kalsium: mer klarhet fra videre forskning

IOM komiteen undersøkt nesten 1000 studier på mulige beskyttende effekten av vitamin D og hørt vitnesbyrd fra forskere og andre med interesse for emnet. Komiteen fant at studien resultatene så langt har vært motstridende og blandet, og at mer forskning er nødvendig.

"Vi er fortsatt veldig begeistret for dette molekylet [vitamin D] som regulerer hundrevis om ikke tusenvis av gener i kroppen," Dr. Clinton sier. "Hva mangler er oversettelsen av grunnleggende vitenskap til et folkehelseproblem anbefaling. Vi kan ikke gjør det spranget på dette tidspunktet. "

Nok av bevis støtter rollen av vitamin D og kalsium i å fremme skjelettvekst og opprettholde bein helse, fant komiteen. Kroppen produserer vitamin D fra sollys, vitamin D og kalsium er funnet i noen fisk, melkeprodukter, og forsterkede matvarer som frokostblandinger, juice og melk.

IOM komiteen håper den nye rapporten vil redusere forvirring om vitamin D og kalsium behov, og fraråde leger fra å stole for mye på laboratorietester for å anbefale vitamin D-tilskudd til nye standarder for testing har blitt utviklet.