Evb

Ventilasjon i kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS)

Mekanisk ventilasjon betyr å ha en maskin hjelpe deg å puste. Hvis du har kols, kan du trenger denne behandlingen når pusteproblemer plutselig bli verre og bli verre. Disse puste angrep kalles KOLS eller flare-ups.

Denne behandlingen er vanligvis brukes til du er i stand til å puste bedre. I sjeldne tilfeller er det brukt som langtidsbehandling i hjemmet ditt eller et pleiehjem.

Det finnes to typer ventilasjon:

  • Invasiv: Ingenting settes inn i munnen eller halsen.
  • Invasive: En pust tube settes inn i halsen din.

Invasiv ventilasjon

Det fulle navnet på dette er ikke-invasiv positivt trykk ventilasjon, noen ganger forkortet til NPPV. En maskin presser luft inn i lungene gjennom en maske som dekker nese eller nese og munn.

Denne behandlingen generelt anbefales når du har en svært vanskelig tid puste på grunn av en KOLS angrep og plutselig lungesvikt.

Studier viser at denne behandlingen:

  • Kan forkorte sykehusopphold.
  • Hjelper flere mennesker overleve på sykehuset.
  • Gjør det mindre sannsynlig at du vil trenge et rør inn i luftrøret din.

Men studier viser også at personer med bare milde KOLS-angrep ikke får hjelp av denne behandlingen.

Det er ikke klart om denne behandlingen hjelper folk med alvorlig stabil KOLS. Studier har vist motstridende resultater. Noe forskning viser en mulig positiv nytte. Annen forskning viser ingen fordel. Mer forskning må gjøres.

Folk som har veldig lavt blodtrykk, ikke puste på egen hånd, og er ikke fullt ut i stand til å tenke og samhandle med omsorgspersoner regnes ikke gode kandidater for denne behandlingen. For dem er invasiv mekanisk ventilasjon anses tryggere.

Invasiv ventilasjon

I invasiv mekanisk ventilasjon, er en puste rør inn i luftrøret din, og en maskin tvinger luft inn i lungene.

Selv om dette kan redde livet ditt i løpet av en KOLS angrep, betyr det ikke alltid hjelpe. Vurdere å snakke med legen din og familien din på forhånd om hva slags behandling du ønsker.

Tenk at:

  • Du må sannsynligvis smerte medisin og et beroligende middel for å roe deg. Du kan av og til trenge medisiner for å lamme pustemuskulaturen slik at maskinen kan gjøre sitt arbeid.
  • Medisinene gjør det vanskelig for deg å kommunisere med omsorgspersoner. Og de kan ha skadelige effekter på blodtrykket og tarmfunksjonen.
  • Behandlingen kan gjøre deg mer sannsynlig å ha en kollapset lunge, der det er luft i brystet som er utenfor lungene.
  • Du har en høyere risiko for en type lungebetennelse kalles ventilator-assosiert lungebetennelse. Den puste tube kan forstyrre hvordan kroppen arbeider for å forebygge lungebetennelse. Denne type lungebetennelse er mer sannsynlig å være forårsaket av bakterier som er resistente mot antibiotika. Som gjør det vanskelig å behandle. Det er mindre risiko for å få denne lungebetennelse med ikke-invasiv ventilasjon.
  • Selv om det er sjelden, kan puste rør skade stemmebåndene eller luftrør.