Evb

Velge protein klokt

Hva gjør protein bra eller dårlig? finne ut - og lære å gjøre smarte protein valg.

Kroppen vår trenger protein for å bygge sterke bein, muskler, hud og celler. Fordi vi ikke kan lagre protein i kroppen vår slik vi kan lagre karbohydrater, må vi sørge for at vi spiser nok protein hver dag. Men er all protein skapt like?

Alexa Schmitt, RD, en klinisk ernæringsfysiolog ved Massachusetts General Hospital, sier at det som gjør en protein "god" eller "dårlig" er dens mettet fettinnhold. Proteiner som inneholder mye mettet fett kan øke kolesterolnivået ditt, som i sin tur setter deg høyere risiko for hjertesykdom. De fleste voksne trenger å spise 40-65 gram protein hver dag. Og selv om de fleste europeere allerede spiser mer protein enn de trenger, har vi ikke nødvendigvis spiser nok av det "gode" protein. Så hvordan kan vi gjøre smarte valg om hvilke proteinkilder du skal velge?

Gode ​​kilder til protein
Her er et utvalg av protein valg du sannsynligvis møter hver dag:

  • Kjøtt. Schmitt sier at salami, biff og kylling med hud er kjøtt som er høy i protein, men også høy i mettet fett. En seks-unse biff, for eksempel, har nesten alt proteinet du trenger for en dag, men det samme biff har nesten 75 prosent av det daglige mettet fett inntak. Betyr dette at du må gi opp dine italienske sub smørbrød eller Philly cheesesteaks? Ikke nødvendigvis. Schmitt anbefaler måtehold: "Prøv å spise disse kjøtt bare en eller to ganger i uken," sier hun.
  • Magert kjøtt. Heldigvis er det også slankere valg for die-hard kjøttetere. Kylling, kalkun, fisk og biff som er 95 prosent lean er fortsatt høy i protein, men har mindre fett, spesielt mettet fett som kan føre til høyt blodtrykk og høyt kolesterol.
  • Soya. Schmitt sier at soya proteiner er rike på protein og lite mettet fett. Hun anbefaler edamame (babyen soyabønner) og vegetariske kjøtt alternativer som soya nuggets og veggie burgere. Se etter disse i kjøleskapet tilfelle på ditt lokale supermarked. Edamame serveres vanligvis lett kokt og saltet, gjerne som en del av japansk og kinesisk mat. Hvis du ikke har en asiatisk spesialitet marked nær deg, sjekk fryseren delen av konvensjonelle supermarkeder, som noen ganger bærer edamame.
  • Bønner, belgfrukter og nøtter. Alle varianter av bønner er gode kilder til protein og lite mettet fett, sier Schmitt. Kikerter, eller kikerter, smak deilig på salater eller i hummus, en lav-fett dip. Spicy vegetariske chili oppskrifter kan være en smakfull alternativ til tradisjonell chili. Belgfrukter som tørkede erter og linser kan også brukes i chili og stuinger. Og nøtter, når det spises i moderate mengder, er en annen god kilde til protein som ikke er høy i fett.
  • Meieriprodukter. Meieriprodukter er ofte oversett som kilder til protein, men de er absolutt verdt å nevne, sier Schmitt. Noen meieriprodukter er høyere i mettet fett enn andre. Hun anbefaler lav-fett versjoner av cottage cheese, gresk stil yoghurt og ricotta ost, ikke bare på grunn av sin verdi som en proteinkilde, men fordi de også gjøre en enkel og praktisk snack.

I tillegg til å velge gode kilder til protein, kan det også være nyttig å planlegge måltidene på forhånd. Videre planlegging kan hjelpe deg med å identifisere de matvarer som du pleier å spise for mye av, slik at du kan ta bedre erstatninger på forhånd.

Ting å huske
Når du velger proteinkilder, husk at selv om du kan få samme mengde protein av høy-og lav-fett alternativer, risikerer du å øke blodtrykket og kolesterolnivået ved å velge kilder med høyere fettinnhold. Tenk slankere kutt av kjøtt og får mer av det daglige protein fra planteriket å beskytte ditt hjerte.