Evb

Være en proaktiv pasient: beskytte deg mot dyp venetrombose

For det meste, er dyp venetrombose forebygges. Utdanning selv om risikoen er første skritt mot å hindre blodpropp.

Dyp venetrombose (DVT) oppstår når en blodpropp utvikler seg i en av de dype venene i kroppen, vanligvis i ben eller bekken området. Hvis venstre ubehandlet, kan DVT forårsake en potensielt livstruende tilstand som kalles lungeemboli, der en blodpropp bryter av fra en blodåre, og reiser til lungene. Men, det er mange ting du kan gjøre for å forebygge DVT oppstår i første omgang. Og som med de fleste alvorlige medisinske problemer, og hindrer at det skjer er alltid lettere enn å behandle den i ettertid.

Blodpropp: risikofaktorer

En viktig risikofaktor for DVT er sykehusinnleggelse. De fleste mennesker som er innlagt på sykehus allerede har minst en risikofaktor for venøs tromboembolisme, den samlebetegnelse for DVT og lungeemboli. Disse risikofaktorene inkluderer stigende alder, bor fortsatt i lang tid, og kreft. Å være sengeliggende under sykehusbehandling ytterligere øker risikoen for DVT.

Hvis innlagte folk ikke får medisiner for å forebygge DVT, oddsen for at de vil utvikle tilstanden varierer fra 10 prosent til 40 prosent blant medisinske og generell kirurgi pasienter, og 40 prosent til 60 prosent for de som har hatt ortopedisk kirurgi.

DVT og lungeemboli kan eller ikke kan ha symptomer og de ofte kan oppstå etter at pasienten forlater sykehuset. Men, ved å kjenne faresignalene og tar skritt for å hindre at tilstanden oppstår, kan du være i stand til å redusere risikoen for DVT.

Blodpropp forebygging: være proaktive

Hvis du er planlagt for et sykehusopphold, sørg for at legen tar de riktige forholdsregler, slik at du ikke utvikler en DVT eller lungeemboli. Her er noen tips:

  • Diskuter blodpropp risiko. Hvis du har kirurgi, være klar til å gi informasjon om dine risikofaktorer for DVT, inkludert din alder, tidligere problemer med DVT, kreft, eller fedme. Hvis din lege eller sykepleier ikke be om dine personlige risikofaktorer for DVT, ikke vær redd for å ta det opp selv, før operasjonen. Og sørg for at en venn eller elsket en er det med deg for å høre samtalen.
  • Spør om forebygging. Spør din lege eller sykepleier dersom du vil motta det som kalles profylakse, eller forebyggende medisin, før operasjonen. Hvis du ikke er, spør hvorfor. Også, så snart din lege eller sykepleiere gi deg greit å stå opp og gå rundt etter operasjonen, gjør det. Bevege beina er en måte å forebygge blodpropp. I tillegg spør om du vil få kompresjonsstrømper å bære, noe som kan bidra til å holde dannes blodpropper.
  • Gjenkjenne symptomene. Hovne og ømme kalver er kjennemerket symptomer på DVT, når symptomene er tilstede. Andre symptomer å se etter inkludere røde områder på beinet, hevelse i ett område, eller på ett ben, smerter eller ømhet i en fot, og et område på beinet som er merkbart varm å ta på.

Blodpropp forebygging: leger kan trenge påminnelser

En lege kan eller ikke kan foreskrive tromboseprofylakse (legemiddel for å forebygge blodpropp) for en rekke årsaker, alt fra mangel på utdanning på emnet til bekymring over behandlingen er bivirkninger til andre saker tar prioritet og oppmerksomhet. Men ikke vær redd for å ta opp emnet med din lege og sykepleiere. Mens det er deres jobb å overvåke utvinning, er de ofte behandle flere pasienter på en gang, og kan glemme å bestille tromboseprofylakse. En enkel påminnelse kan redde livet ditt.

Kostnadene ved blodpropp

Uten å ta skritt for å hindre blodpropp skjer på sykehuset, kan du finne deg selv med:

  • En lengre sykehusopphold
  • En økt risiko for å måtte tas tilbake til sykehuset etter å ha gått hjem
  • En økt risiko for å ha et annet blodpropp i fremtiden

Og konsekvensene av en ukjent og ubehandlet blodpropp kan være alvorlige: Ti mennesker ut av 100 som dør på et sykehus dør av en lungeemboli. Mens dø av en dødelig blodpropp er vanligvis forebygges, tyder data på at en diagnose av lungeemboli ble ikke engang vurdert i 70 til 80 prosent av de som døde av denne tilstanden på et sykehus.

Til slutt, det er smerte, ubehag, leggsår, og kostnader forbundet med en blodpropp, som alle kan være unngås ved å ta forebyggende tiltak.

Blodpropp forebygging: være din egen advokat

Mens DVTcan oppstå uansett hvor årvåken du er om din helse, er den beste måten å forebygge DVT blodpropp å utdanne deg selv om risikofaktorer og iverksette tiltak for å hindre dem fra å inntreffe. Når DVT oppstår, er rask behandling nøkkelen til å hindre alvorlige komplikasjoner. Du må være din egen helse talsmann: Speak up, bli hørt, få svar på spørsmålene dine.