Evb

Vanlige typer fødselsmerker

Fødselsmerker er fargede merker på huden som er tilstede ved fødselen eller utvikle kort tid etter fødselen. De kan være mange forskjellige størrelser, former og farger, inkludert brun, tan, svart, blå eller blå-grå, rosa, hvit, rød eller lilla. Noen birthmarks vises på overflaten av huden, noen er hevet over overflaten av huden, og noen er plassert under huden. De fleste fødselsmerker er harmløse og ikke trenger behandling. Mange fødselsmerker endre, vokse, krympe, eller forsvinne. Det finnes mange typer fødselsmerker, og noen er mer vanlig enn andre.

Laks patcher (også kalt stork biter, engel kysser eller makulære flekker) er den vanligste typen av fødselsmerke. De er tynne, flate, lys rosa eller røde områder av farget hud som forekommer oftest på baksiden av halsen (stork biter) og på en baby øvre øyelokk, øvre leppe, eller mellom øyenbrynene (engel kysser). De fleste laks lapper på øyelokkene visne uten behandling i barnets første leveår. De fleste laks flekker på nakken falmer ikke. Laks patcher er mer merkbart når en baby gråter eller når han eller hun er varm eller kald.

Medfødte føflekker (nevi) er tilstede ved fødselen og er vanligvis brun i fargen. De kan dukke opp hvor som helst på kroppen, og kan ha forskjellige former og størrelser. Noen mol synes alene, og noen mol vises i grupper. Store føflekker kan trenge å bli nøye overvåket fordi de kan bli kreft senere i livet.

Café-au-lait flekker er glatte fødselsmerker som kan være tilstede ved fødselen, men har en tendens til å utvikle seg i barndommen. De er vanligvis oval i form og varierer fra lys brun til sjokolade brun i fargen. De finnes oftest på overkroppen, rumpe og ben. Café-au-lait flekker ikke går bort, kan øke i antall, og er generelt ikke krever behandling. En enkelt café-au-lait flekk er ikke et tegn på et helseproblem. Men seks eller flere flekker som er større enn 0,25 tommer (6,4 mm) eller de som oppstår sammen med fregner i armhulen kan foreslå nevrofibromatose.

Mongolske flekker er glatte, blå eller blå-grå fødselsmerker som vanligvis finnes over nedre rygg og rumpe. De har en tendens til å oppstå i barn av asiatisk, sør-europeiske, spanske, Pacific Island, eller afrikansk avstamning. Et barn kan ha én eller flere mongolske flekker. Disse typer fødselsmerker forsvinner vanligvis uten behandling etter alder tre eller fire.

Port-vin flekker er rosa-rød ved fødselen og mørkere til en rød-lilla farge etter noen år. Port-vin flekker er forårsaket av blodkar som ikke utvikler seg normalt. De kan være liten eller de kan dekke et stort område av kroppen. De vanligvis er funnet på ansiktet, men kan oppstå hvor som helst på kroppen. Portvin-flekker på ansiktet kan være forbundet med hjernen problemer forårsaket av Sturge-Weber-syndrom.

Port-vin flekker falmer ikke, eller gå bort på egenhånd, og de fleste mørkere, tykkere, og form humper i voksen alder. Port-vin flekker kan bli mer opplagt når kroppens hormoner er i endring, for eksempel i puberteten eller graviditet. Laser terapi kan lette eller redusere bumpiness av port-vin flekker. Hvis en port-wine stain gjør du eller barnet ditt føler seg sjenert eller selvbevisst, spør legen din om behandlingsalternativer, sminke, eller frisyrer som kan skjule fødselsmerke, og / eller støtte grupper og rådgivning.

Hemangiomer er dannet av en klump av umodne blodkar. De kan være tilstede ved fødselen eller kan vises når en baby er flere uker gamle. Hemangiomas varierer i størrelse. De kan være noen få millimeter til et par centimeter i diameter. Det er tre hovedtyper av hemangiomer:

  • Overfladiske eller kapillært hemangiomas er den vanligste typen. De er tykke, hevet fødselsmerker som er myke, lilla rød, glatt, eller litt humpete. De kan være uregelmessig eller rund form og som oftest er i ansiktet, hodebunnen, rygg eller bryst. Disse hemangiomas kan aldri vokse, kan vokse sakte, eller kan vokse raskt til mange ganger sin opprinnelige størrelse på bare noen få måneder. Etter at de slutter å vokse, de vanligvis begynner å krympe. Og de fleste av dem gå bort.
  • Deep hemangiomas er tykke, dype, hevet fødselsmerker som kan være blek, hud-farget, rød eller blå. De ofte er runde i formen og kan føle seg som en svamp. Deep hemangiomas kan ikke gå bort, eller de kan blekne og etterlate et arr.
  • Sammensatte hemangiomer er en kombinasjon av overfladiske og dype hemangiomas.

Noen hemangiomas forsvinne helt innen 18 måneder. De fleste hemangiomer forsvinner eller svekkes med alderen ni. De fleste barn som har hemangiomas har bare ett.

Selv om hemangiomer kan synes å være smertefull eller stygge, noen trenger behandling. Hemangiomer som forårsaker problemer med synet, pust, hørsel, tale eller bevegelse kan trenge behandling. Hemangiomer som vokser på indre organer som mage, tarmer, lever eller nyrer kan trenge behandling.

I sjeldne tilfeller vil en hemangioma i bleieområdet bli sår og blø (ulcerate). Sårdannelse kan være svært smertefullt. Hvis dette skjer, legg press på området kontinuerlig med en ren pad i 10 minutter. Og ta kontakt med legen din for flere råd og en avtale.