Evb

Utover utmattelse: kronisk utmattelsessyndrom

Har ekstrem tretthet venstre du opererer på 50 prosent det siste? du kan være mer enn bare sliten - du kunne ha kronisk utmattelsessyndrom.

Først identifisert i 1980, er kronisk utmattelsessyndrom (CFS) en sykdom preget av alvorlig utmattelse som varer i mer enn seks måneder. Mellom en og fire millioner mennesker i Europa - om lag 2,5 prosent av befolkningen - har kronisk tretthet symptomer, som kan føre dem til å slite seg gjennom dagen med bare om lag halvparten av sine tidligere energinivå. Også kalt kronisk utmattelse og immun dysfunksjon syndrom, er CFS ofte et resultat av andre helsemessige forhold.

For å få en kronisk utmattelsessyndrom diagnose, må du først ha alvorlig utmattelse som har vart i seks måneder eller mer, og legen din må ha utelukket andre mulige medisinske årsaker, for eksempel en søvnforstyrrelse, anemi, eller depresjon. (Selv om noen kan ha depresjon og kronisk tretthetssyndrom på samme tid, må legen utelukke tretthet utelukkende forbundet med depresjon.)

Du må også ha fire av følgende kronisk trøtthet symptomer:

 • Sår hals
 • Konsentrasjonsvansker eller korttidshukommelsen
 • Sår-to-the-touch lymfeknuter
 • Muskelsmerter
 • Smerter i mer enn én joint, men uten rødhet eller hevelse
 • Uvanlige (for deg) hodepine
 • Sov som ikke klarer å oppdatere deg
 • En følelse av å være mer uvel enn vanlig - kalt sykdomsfølelse - i ca 24 timer etter trening

Med kronisk utmattelsessyndrom, oppstår alvorlig tretthet før de andre symptomene, men mange rapporterer en influensalignende sykdom like før de langsiktige tretthet setter inn Kronisk utmattelsessyndrom er også ofte forbundet med angst, irritabel tarm syndrom, og fibromyalgi.

Hva er årsaken til kronisk utmattelsessyndrom?

Selv om mange forskere studerer kronisk utmattelsessyndrom, har ingen forskning kunnet identifisere en enkelt årsak til CFS. Snarere forskernes teorier som kronisk utmattelsessyndrom kan være forårsaket av en eller flere av følgende:

 • Infeksjoner. En rekke virus, inkludert Epstein Barr virus, noen typer herpes virus, og senest retrovirus XMRV, vært knyttet til kronisk utmattelsessyndrom.
 • Genetikk. Noen mennesker kan være mer utsatt på grunn av en arvelig risiko.
 • Neuroendocrinology. Et komplekst samspill mellom signalstoffer og hormoner kan være på roten av kronisk utmattelsessyndrom.
 • Trauma. Fysisk stress relatert til traumatiske begivenheter overlevende har også blitt identifisert som en mulig medvirkende faktor.

Hva kronisk utmattelsessyndrom føles som

Kronisk trøtthet symptomer varierer mellom pasienter, men alvorlig utmattelse eller kronisk tretthet som forstyrrer arbeid eller daglige aktiviteter er vanlig. Pasienter kan også klage over smerter og achiness og en slags hjerne tåke som gjør det vanskelig å konsentrere seg eller huske nylige hendelser eller detaljer.

Hvis du har vært utmattet i flere måneder, ikke kan utføre dine daglige aktiviteter, og ingenting du har prøvd gjør at du føler deg bedre, det er på tide å se en lege. Studier tyder på at nær 80 prosent av mennesker som lever med kronisk utmattelsessyndrom har aldri blitt formelt diagnostisert og ikke får den behandlingen de trenger, men data tilsier også at å få en diagnose tidlig i sykdomsforløpet - før du har hatt det i to år - gir deg den beste muligheten for å forbedre dine symptomer gjennom behandling.