Evb

Unngå vanlige Crohns triggere

For mange mennesker som lever med Crohns, kan enkelte faktorer og situasjoner, som for eksempel stress, utløse Crohns symptomer. Finn ut måter å identifisere og unngå dine Crohns triggere.

Mennesker som lever med Crohns sykdom vanligvis veksler mellom perioder når sykdommen er stille - ingen Crohns symptomer - og fakkel-ups når tilstanden blir aktiv. I noen tilfeller kan du være i stand til å spore en fakkel til en bestemt sak, eller utløse.

Felles Crohns triggere

Crohns symptomer kan vekke for ukjente grunner, men ved å være våken, kan du være i stand til å identifisere spesifikke triggere som har en effekt på deg:

  • Stress. Mens sammenhengen mellom stress og Crohns symptomene ikke er godt forstått, stress er antatt å føre til oppblussing hos noen mennesker som lever med Crohns. "Vi vet at stress kan påvirke tarmen funksjon hos friske mennesker som ikke har Crohns," sier R. Balfour Sartor, MD, sjef medisinsk rådgiver ved Crohns og kolitt Foundation of Europe og professor ved University of North Carolina-Chapel Hill. "Stress øker blodstrømmen til tarmen, noe som øker bevegeligheten og stimulerer sammentrekninger i tarmen. Som fører til diaré og kvalme. "For mennesker som lever med Crohns sykdom, som allerede er utsatt for kramper og diaré, stress kan forverre disse symptomene. Det er også noen bevis på at stress kan øke betennelser og stimulerer en Crohns bluss, legger Dr. Sartor.
  • Røyking. Sigaretter ikke bare utløse nødbluss, men kan også øke risikoen for å måtte hyppigere kirurgi for å behandle Crohns. "En teori er at røyking fører til innsnevring av blodårene og fører til utilstrekkelig oksygen og næring i tarmen, noe som fører til skade på området," sier Sartor.
  • Medisiner. Antibiotika, aspirin og ibuprofen er noen medisiner som kan utløse fakler i Crohns pasienter. Antibiotika endre balansen av bakterier i tarmen, noe som kan aktivere diaré selv hos personer som ikke har Crohns, sier Sartor. For smertelindring, kan du snakke med legen din om å bytte til paracetamol, som ikke utløser flare-ups i mennesker som lever med Crohns.
  • Diet. Visse matvarer kan utløse symptomer i noen Crohns pasienter. Ingen én type mat vil føre til fakkel-ups i alle, så bør du holde styr på din egen diett for å finne ut hvilke matvarer kan utløse Crohns symptomer. Generelt bør matvarer som kan øke gass og diaré, for eksempel fet og stekt mat, bønner, kål og kullsyreholdige drikker, unngås. Det er også en god idé å holde seg unna rå grønnsaker, vannmelon frø, peanøtter, popcorn, eller andre harde, chunky mat, spesielt hvis du har en innsnevring av tarmen, noe som øker risikoen for intestinal obstruksjon, sier Sartor.
  • Infeksjoner. Infeksjoner kan utløse flare-ups, sier Sartor. Det er også noen bevis på at infeksjoner kan sette av Crohns hos personer som aldri har hatt noen symptomer. For eksempel, sier Sartor, kan folk gå på ferie og kontrakt en infeksjon - tror "Montezuma hevn" etter eksponering for E. coli. Mens andre reisende kan bli bedre uten problem, kan noen som er genetisk utsatt for Crohns utvikle sykdommen fordi han eller hun mangler en mekanisme for å slå betennelse av, forklarer Sartor.
  • Sesongmessige endringer. Noen mennesker har fakkel-ups på forskjellige tider av året. "En teori er at det kan ha noe å gjøre med allergi mot pollen," sier Sartor.

Hold lesing for å finne din egen triggere >>