Evb

Unngå tannråte og hulrom

Ikke vent på en tannpine for å begynne å ta vare på tennene. Ved å praktisere god munnhygiene og få vanlige tannlege helsen, kan du beskytte deg mot tannråte.

Tannråte - også kalt hulrom eller karies - kan skje med hvem som helst, men det er en spesielt vanlig problem for barn og unge voksne. Venstre ubehandlet, hull i tennene kan bli smittet og til slutt, kan tannråte føre til tap av tenner.

Forstå tannråte

Tannråte begynner med de normale bakterier i munnen. Disse bakteriene lever av matrester i munnen og produserer syre som et biprodukt. Kombinasjonen av bakterier danner matrester, syre, og spytt i munnen en filmy substans på tennene, som kalles plakk, omtrent 20 minutter etter at du spiser. Dersom plakk ikke fjernes raskt, vil tannråte begynne. Til slutt stivner plakett til et mineral-lignende stoff som heter tartar som er mye vanskeligere å fjerne. Både tannstein og plakk kan til slutt føre til tannkjøtt sykdommer gingivitt og periodontitt.

I tillegg til tannkjøttsykdom, påvirker plakkdannelsen også den beskyttende emalje flaten på tennene, som fører til hull i tennene. I utgangspunktet hulrom er smertefri. Men uten behandling, kan hulrom blir større og til slutt invadere de følsomme nerver og delikat blodkar i tannen. Hvis en abscess eller annen infeksjon utvikler seg i tannen det kan resultere i ødeleggelsen, og til slutt tap av tannen din.

De skyldige i tannråte

Stivelse og sukker - også kjent som karbohydrater - er hva slags mat som mest sannsynlig vil føre til tannråte og hulrom. Klebrig mat også fremme hulrom fordi de fester seg til overflaten av tennene dine og oppmuntre bakteriell aktivitet. I tillegg, hvis du snack mye, har du en høyere risiko for å utvikle hulrom fordi plakk dannes oftere.

Selv hulrom er mer vanlig hos yngre mennesker, voksne er ikke immune. Med alderen, oppstår tannkjøttsykdom oftere enn tannråte. Gum skade eksponerer røttene av tennene til overflødig plakk, noe som gjør dem mer utsatt for hull i tennene. Også eldre fyllinger ofte svekkes og tillater bakterier å hope seg opp, noe som resulterer i mer tannråte.

Når hulrom må fylles

De fleste hulrom er funnet når de er små, under vanlige tannlege helsen. Noen ganger tannlegen kan oppdage hulrom ved hjelp av røntgenstråler selv før de er synlige for det blotte øye. Økt følsomhet når du spiser søt, varm, eller kald mat og drikke kan også varsle deg om en mulig hulrom. Hvis du legger merke til ising i tennene eller smerte, er det på tide å gå til tannlegen for en eksamen for å finne ut om tannråte er den skyldige.

Når et hulrom ligger, behandlingstilbud inkludere får en fylling eller krone eller gjennomgår en rotfylling prosedyre, avhengig av alvorlighetsgraden av tannråte. Den vanligste behandlingen hulrom er en fylling, som er satt på plass ved å fjerne nedbrutt vev fra tannen og deretter fylling av tannen med et sammensatt harpiks, sølv legering, gull eller porselen materiale.

Hvis hulrom er alvorlig, kan en krone være nødvendig å forsterke skadet tann. Etter forfalt del av tannen er fjernet, kan en krone bli plassert over den gjenværende dentale vev.

Hvis tannråte har spredd seg til tannroten, kan en rotfylling prosedyre være nødvendig. I denne fremgangsmåten blir nervevev og blodkar fjernes. Kanalen blir deretter desinfiseres og lov til å helbrede. Senere blir en fast fylling plasseres og en krone kan være nødvendige i tillegg.

Forebygge tannråte

Den beste måten å forebygge tannråte og tannproblemer forbundet med tannråte er å praktisere god munnhygiene. Børste og floss tennene regelmessig og gå til tannlegen to ganger i året for en dental rengjøring og kontroll. Dersom du opplever ising i tennene, gjør en avtale for å se din tannlege og få sjekket. Jo før en tannhelse problem som tannråte blir oppdaget, jo lettere er det å behandle.