Evb

Unngå hudirritasjon for å hindre psoriasis bluss

Et kutt, skraper, brenne eller annen hudirritasjon kan noen ganger utløse en ny psoriasis bluss. Beskytt deg med god psoriasis hudpleie og ved å ta forholdsregler.

For de fleste er et myggstikk eller en skrapt kneet en liten irritasjon som helbreder raskt. Men hvis du har psoriasis, noe som skader huden under overflaten - en hud irritasjon, kutt, bite, brenne eller skrape - ofte resulterer i psoriasis bluss av røde, skjellete, kløende plakk.

"Omtrent halvparten av personer med psoriasis erfaring hva som er kjent som Koebner fenomen og utvikle nye lesjoner på stedet der deres hud er skadet," sier Michael Heffernan, MD, en hudlege i St. Louis, Missouri, og en klinisk førsteamanuensis i dermatologi ved Saint Louis University. "Selv enkle riper kan resultere i flere plaketter i de områdene som er traumatiserte."

Koebner fenomenet ble oppkalt etter Heinrich Koebner, MD, en tysk hudlege som anerkjente den i 1800. Ingen vet hva som forårsaker fenomenet, men troen er at traumer utløser en betennelsesreaksjon som resulterer i psoriasislesjoner.


Relatert: takle stigma av psoriasis

Noen mennesker med psoriasis få nøyaktig motsatt reaksjon, sier Dr. Heffernan. "Hvis du traumatize sin psoriasis, går det bort, og huden leges fra traumer."

For dem som opplever det Koebner fenomen, kan triggere inkluderer:

 • Injeksjoner eller vaksiner
 • Insektsbitt
 • Riper eller blåmerker
 • Koker
 • Herpes blemme utbrudd eller vannkopper
 • Burns, inkludert solbrenthet og kjemiske brannsår
 • Urenheter fra acne
 • Akupunktur eller tatovering nåler

Fenomenet kan også være forårsaket av konstant trykk eller rubbing, særlig på albuer og knær, der du er mer sannsynlig å ha psoriasis bluss uansett.

Vanligvis, psoriasis lesjoner vises innenfor en uke eller to av den første hudirritasjon. Imidlertid kan de vises så snart tre dager, og så sent som tre uker etter traumer.

Psoriasis hudpleie: tips for å unngå psoriasis bluss

Du kan ikke alltid forhindre ulykker, men du kan ta skritt for å forhindre hudirritasjoner som kan gnist Koebner fenomen. "Det er vanskelig å fortelle folk om ikke å ha mindre traumer," Heffernan sier. "Du kan ikke gå rundt i en stor boble." Men du kan ta noen forholdsregler og være ivrig om din psoriasis hudpleie. "Fenomenet ser ut til å bli verre når du har aktive psoriasis fakkel. Så du bør være spesielt forsiktig i disse tider, "sier han.

Her er hva du kan gjøre for å minske risikoen for en skade som kan føre til en psoriasis bluss:

 • . Være skånsom aldri skrubbe huden din eller ta et bad eller dusj i varmt vann - bruk varmt vann. Klapp huden tørr etter rengjøring heller enn å gni og irriterende det.
 • Hold huden fuktig. Tørr hud klør, og du vil bli fristet til å klø. Hvis du bruke en fuktighetskrem rett etter dusjen eller badekaret, når huden fortsatt er fuktig, vil det bidra til å låse i sin naturlige fuktighet, sier Heffernan.
 • Slitasje bomull. Bomull er mye mindre sannsynlig å irritere huden enn ull eller noen skrapete sengetøy. Hvis huden blir irritert, er det mer sannsynlig å plukke, klø eller gni.
 • Beskytt deg mot solen. Mens psoriasis kan ha nytte av sollys, kan solbrenthet forårsake psoriasis fakkel. Bruk alltid solkrem hvis du vil være utendørs i mer enn noen få minutter og på nytt hvis du er ute for en lengre periode.
 • Klipp neglene. Hvis du holde neglene trimmet, du er mindre sannsynlig å klø deg selv. Også bruke hansker for å beskytte hendene og negler når du arbeider i hagen eller på kjøkkenet med kniver.
 • Gå for rufsete look. Hvis ansikts psoriasis er et problem, hoppe over en dag mellom barberer. Sørg for å endre barberblad ofte, eller vurdere å bruke en elektrisk barbermaskin.
 • Unn dine skader raskt. Jo før du rengjør og behandle et sår, jo mindre sannsynlig er det å bli smittet, noe som øker sjansen for Koebner fenomenet oppstår.

"Vi anbefaler også at rørleggere eller andre som er på sine knær en masse slitasje knee pads når du arbeider," Heffernan sier. Likeledes, hvis du går turer i en vanskelige området, sørg for å bruke lange ermer og bukser for å beskytte huden og unngå skraper eller kommer i kontakt med giften eføy.

Hvis du er en av de mange som utvikler flere plaketter når huden din er traumatisert, følge legens ordre og en god psoriasis hudpleie rutine. Å være snill mot huden din og være forsiktig kan holde psoriasis bluss i sjakk.