Evb

Umiddelbare og langsiktige virkninger av å slutte å røyke

Hvis du slutter å røyke nå, fordelene starter om 20 minutter.

Alle som har prøvd å gjøre det kan bevitne, er å slutte å røyke tøff. Faktisk, de fleste røykere krever flere forsøk før de er endelig i stand til å slutte for godt. Med engasjement tar det å sparke en vane - for ikke å nevne den skaden disse sigarettene allerede har gjort - det kan være lett å si: "Hvorfor skal jeg slutte å røyke nå?"

Men selv om det er tøft, fordelene ved å slutte å røyke starte med en gang: Medisinske eksperter har funnet ut at en persons helse forbedrer bare minutter etter den siste puff fra siste sigarett, og fortsetter i årene som følger.

Forskning har funnet at folk som slutter å røyke drastisk redusere risikoen for å dø av en røyke-relatert sykdom. De som sluttet før de slår 51 kutte sine sjanser for å dø i løpet av de neste 15 årene i to, sammenlignet med folk som ikke sluttet. Selv røykere som slutter i deres sekstitallet øke levealderen med ett år. Når du slutte å røyke, du lever lenger og de ekstra årene er brukt i bedre helse.

Kortsiktige fordelene ved å slutte å røyke

Ca 20 minutter etter din siste sigarett, kroppen din allerede har begynt å svare på din beslutning om å slutte å røyke:

 • Blodtrykket går ned
 • Pulsen bremser
 • Temperaturen i hender og føtter øker

Åtte timer etter at du har sluttet å røyke, har blodet begynt å komme seg fra virkningene av røyking. Nivåene av både karbonmonoksid og oksygen i blodet tilbake til det normale.

Innen 24 timer, har du sjansen for hjerteinfarkt allerede redusert som systemet reparerer seg selv. Ca 48 timer etter at du har sluttet å røyke, har nerveender deadened av vane begynt å regenerere og din følelse av smak og lukt har allerede forbedret.

Et par uker etter at du har sluttet å røyke, har blodsirkulasjonen forbedres og lungene har begynt å fungere bedre. Turgåing og trening blitt mye enklere. I løpet av de første månedene, har slim produksjonen redusert og du vil ikke finne deg selv hoste eller pipende pust så mye.

Langsiktige fordelene ved å slutte å røyke

Fordelene med din beslutning om å slutte å røyke fortsette lenge etter at den umiddelbare effekten. Du kan ikke føle disse fordelene måten du følte rask forbedring i lungefunksjon og generell helse, men du vil fortsatt ha glede av dem:

 • 1 år: Ditt overskytende risiko for å lide koronar hjertesykdom er redusert til halvparten av risikoen for en vedvarende røyker.
 • 5 år: Risikoen for å få hjerneslag er redusert i forhold til løpende røykere, og vil fortsette å avta over tid.
 • 10 år: Et tiår etter at du sluttet å røyke, er risikoen for lungekreft nå halvparten av folk som holder røyking. Du har også opplevd en nedgang i risikoen for magesår og andre kreftformer, blant annet kreft i munn, svelg, spiserør, bukspyttkjertel, nyrer og blæren.
 • 15 år: Risikoen for koronar hjertesykdom er nå sammenlignbar med folk som aldri har røkt en eneste sigarett. Din risiko for å dø er også nesten tilbake til samme nivå som for ikke-røykere.

Andre fordeler ved ikke å røyke

Nikotinavhengighet kan føre til noen kortsiktige følelsesmessige kostnader når du velger å slutte å røyke. Du vil sannsynligvis føle sinne, irritasjon og depresjoner som du sliter med avhengighet av tobakk. Men etter hvert som dagene går, vil du også føle en bølge av selvrespekt som du mestrer din avhengighet, og over tid som vil slå ut i en større følelse av selvtillit.

Du kanskje også finne at:

 • Din dårlige ånde er borte.
 • Flekker på tennene, fingre og negler falme.
 • Røyk lukten forsvinner fra håret, klær, bil og møbler.
 • Du har mer generelle energi og er bedre i stand til å nyte livet.

Med alle disse helsemessige fordeler, hvorfor er du fortsatt røyke? Gjøre forpliktelse i dag, og få den hjelpen du trenger for å slutte å røyke vellykket.