Evb

Ultralyd: hva bølgene avsløre

En ultralyd kan du og legen din en titt inn i livmoren din. Finn ut hvordan denne testen avslører mer enn bare sex av ditt ufødte barn.

Det kan være den mest ønskede test av gravide kvinner: den ultralyd. Enten det er en kornete, svart og hvitt bilde eller en mer avansert 3-D bilde, ser en sunn ufødte barnet flytende i mors liv er et av høydepunktene i en kvinnes graviditet.

Ultralyd: bonding

"Det hjelper dem bånd med barnet, spesielt tidlig i svangerskapet før de føler babyen bevege seg," sier Ashley S. Roman, MD, en mor til foster medisin spesialist og assisterende klinisk professor i obstetrikk og gynekologi ved Yale University i New Haven, Conn

For foreldre som ønsker å vite, er en ultralyd en måte å lære om de har en jente eller gutt. Men det er også viktige medisinske grunner for å ha en ultralyd, fra bekrefter din forfallsdato til screening for Down syndrom.

Ultralyd: screening verktøy

En ultralyd kan brukes til å diagnostisere problemer i utviklingen av fosteret. I løpet av første trimester er det en måte å screene for kromosomavvik som Downs syndrom, sier Dr. Roman.

En nuchal test, en måling som er utført i løpet av en ultralyd, lar leger se på tykkelsen av baksiden av et foster hals. Denne målingen er tatt i forbindelse med en blodprøve, for å sjekke hormoner som finnes i morens blod, for å lære om babyen er i fare for Down syndrom og enkelte andre kromosomavvik.

En annen ultralyd gis vanligvis rundt uke 20 av svangerskapet for å sikre at fosteret utvikler seg normalt, sier Roman.

En ultralyd blir også brukt til:

  • Lytt etter en babyens hjerterytme og sjekke barnets trivsel
  • Bekreft forfallsdato og barnets alder
  • Se om du bærer mer enn ett foster
  • Bestem hvor morkaken er, og hvor godt det fungerer
  • Måle mengden av fostervann demping fosteret

Ultralyd: hvordan det gjøres

Bildet, eller sonogram, ser du på skjermen under en ultralyd er produsert av høyfrekvente lydbølger. Under en standard ultralyd, setter legen din eller et helsevesen tekniker gel på magen, som fungerer som en dirigent for lydbølgene produsert av en svinger, en tryllestav-lignende instrument som er rullet over magen.

Noen ganger kan en transvaginal ultralyd er gjort, hvor en sonde transduser skaper sonogram fra inne i vagina. Denne type av ultralyd kan gjøres tidlig i svangerskapet fordi det gir en bedre oversikt over det lille embryoet og cervix, sier Roman.

Ultralyd: Hvor mange trenger du?

De fleste kvinner får minst ett eller to ultralydundersøkelser, og på en sunn graviditet som kan være alt du trenger. Men Roman sier legen din kan bestille mer hvis:

  • Du har en høy risiko svangerskap
  • Magen er å måle små
  • Det er en mistanke om at det er et problem med baby

Ultralyd: advarsler og risiko

Roman advarer mot å ha ultralydundersøkelser utført av andre enn en medisinsk faglig. I dag er det kommersielle bedrifter som tilbyr detaljerte 3D-bilder og videoer av barnet i mors liv. Problemet med å bruke en av disse virksomhetene er at det kan gi mor en falsk følelse av sikkerhet for at alt er bra med babyen, og hun kan unngå å få medisinske tester anbefalt av legen sin, sier Roman.

Det er ingen bivirkninger eller risikofaktorer for fosteret under en ultralyd, sier Roman. Imidlertid kan en gravid kvinne føler seg svimmel når hun ligger flatt på ryggen fordi hennes livmor legger ekstra vekt på hennes store blodkar. Det kan unngås ved å vippe til siden eller propping opp overkroppen.

Ultralyd: nyeste fremskritt

Med dagens teknologi, de 3-D bilder tatt under en ultralyd ser mer ut som fotografier enn kornete svart-hvitt bilder fra en tradisjonell ultralyd. Det er også 4-D bilder, som ser på fosteret over tid som en video, sier Roman. Disse fremskrittene hjelpe legene bedre plukke opp avvik, for eksempel en leppespalte.

For legen din, tilbyr en ultralyd en verdifull titt på babyens helse og utvikling. For deg, det gir et glimt av ditt ufødte barn.