Evb

Typer av bipolar lidelse

Leger separat bipolar lidelse i flere grupperinger i henhold til lengde, frekvens og symptom mønstre av maniske og depressive episoder. Lær om de nyansene som avgjør en bestemt bipolar lidelse diagnose.

Bipolar lidelse rammer mer enn tre millioner europeere - men det er ikke det samme for alle. Bipolar er brutt ned i ulike typer, blant annet bipolar I lidelse og bipolar II lidelse, avhengig av hvor lenge episoder sist, hvor ofte de forekommer, og mønsteret av bipolare symptomer. Legen kan bruke denne informasjonen til å gjøre en bipolar lidelse diagnose og bestemme hvordan vi skal behandle din tilstand.

Typer av bipolar lidelse

Det er fire beskrevne typer bipolar lidelse:

  • Bipolar I lidelse. Også kjent som manisk depresjon, er bipolar I lidelse diagnostisert når en person har hatt minst en episode av ekstrem mani eller blandet mani (symptomer på både mani og depresjon forekommer på samme dag, og dette mønsteret varer minst en uke), og en eller flere episoder av alvorlig depresjon. De maniske symptomer på bipolar I lidelse kan være så alvorlig at sykehusinnleggelse kan bli nødvendig.
  • Bipolar II lidelse. Personer med bipolar II lidelse ofte oppleve en mildere form for mani, kalles hypomani. Symptomer på hypomani er ikke så ekstreme som de av fullverdig mani. Personer med hypomani kan føle veldig energisk og produktiv, men ikke at de opptrer unormalt, selv om andre merker en forskjell. I bipolar II lidelse, de fleste bare kjenner og klage om depresjon.
  • Bipolar lidelse som ikke er spesifisert (bp-nos). Noen mennesker har bipolare symptomer som ikke oppfyller kriteriene for bipolar I eller bipolar II lidelse. Mens deres atferd kan være unormal, opplever de bare noen få av de typiske bipolare symptomer, eller deres symptomer kan ikke vare så lenge. I et slikt tilfelle, er det bipolar lidelse diagnose BP-NOS.
  • Cyclothymic lidelse. Også kalt cyklotymi, dette er en mildere form for bipolar lidelse, der en person har mange episoder av hypomani og mild depresjon i løpet av minst en to-års periode.

Rapid-sykling bipolar lidelse

En person som har fire eller flere episoder av alvorlig depresjon, mani, hypomani, eller blandet mani innen en periode på ett år er vurdert å ha rask sykling bipolar lidelse. Personer med rask sykling bipolar lidelse kan føle på toppen av verden en dag, og deretter falle inn i en dyp depresjon den neste. Deres stemninger kan forandre seg så raskt at de kan oppleve glede og fortvilelse i løpet av få timer. Mange mennesker med raske sykling bipolar lidelse rapporterer at de føler seg som om de er på en følelsesmessig berg-og dalbane.

Rask sykling kan oppstå med alle typer bipolar lidelse, men det er mer vanlig i bipolar II lidelse, sier Jeffrey Rakofsky, MD, førsteamanuensis ved Institutt for psykiatri og atferdsvitenskap ved Emory University School of Medicine i Atlanta. "Det er mer vanlig hos kvinner og kan være relatert til skjoldbruskkjertelen status, og det er mer sannsynlig å bli sett hos pasienter som bruker antidepressiva og misbruk stoffer." Rask sykling er vanligvis forbigående, selv om noen mennesker, hvis de ikke er skikkelig behandlet, kan oppleve den på ubestemt tid.

Bipolar lidelse diagnose: å få hjelp

Den første - og ofte vanskeligste - skritt mot følelsen er bedre å erkjenne at noe er galt og be om hjelp. Bipolar lidelse symptomer, når venstre ubehandlet, vanligvis bli verre. Diskutere alle dine bipolare symptomer med legen din vil hjelpe deg å få en riktig diagnose og riktig behandling.