Evb

Tykktarmskreft: som screening test bør jeg ha?

Det kan være lurt å ha noe å si i denne avgjørelsen, eller du kan rett og slett ønsker å følge legens anbefaling. Uansett vil denne informasjonen hjelpe deg å forstå hva dine valg er, slik at du kan snakke med legen din om dem.

Colon Cancer: Hvilken Screening Test bør jeg ha?

Få fakta

Alternativene

 • Få en krakk test, slik som en skjult blod i avføring test (FOBT), hvert år.
 • Få en sigmoidoskopi hvert 5. år.
 • Få en koloskopi hvert 10. år.

Viktige punkter å huske

 • Screening tester finner helseproblemer tidlig, før symptomene dukker opp. Regelmessig testing for å finne tykktarmskreft er tidlig svært viktig fordi så snart det er symptomer, er det vanligvis for sent å kurere kreft i tykktarmen.
 • Regelmessig testing reduserer sterkt risikoen for å dø av kreft i tykktarmen.
 • De to hovedtyper av tester er:
  • De som stort sett finne tegn på tykktarmskreft (avføring tester).
  • De som også kan forebygge tykktarmskreft ved å finne polypper før de slår seg til kreft (sigmoidoskopi og koloskopi). Og hvis du har en sigmoidoskopi eller koloskopi, kan eventuelle polypper som er funnet bli fjernet i løpet av testen.
 • Rutinemessig testing anbefales for alle 50 år og eldre som har en normal risiko for tykktarmskreft. Legen kan anbefale tidligere eller hyppigere testing hvis du har en høyere risiko for tykktarmskreft.
Vanlige spørsmål

Hva er kolorektal kreft?

Kolorektal kreft skjer når celler som ikke er normal vokse i tykktarmen eller endetarmen. De fleste mennesker bare kaller det "tykktarmskreft."

Disse kreft vanligvis begynner som polypper, som er vekster festet til innsiden i kolon eller rektum. Kolon polypper er vanlig, og de fleste av dem ikke bli til kreft. Polypper er funnet under noen screening tester. Og polypper funnet under en koloskopi eller sigmoidoskopi kan fjernes samtidig.

Hvorfor er regelmessig screening viktig?

Når tykktarm kreft blir oppdaget tidlig gjennom screening tester, er det mer lett behandles.

Screening testene kan oppdage eller forebygge denne kreftformen, men bare om lag halvparten av personer eldre enn 50 er vist. Ifølge European Cancer Society, hvis alle ble testet, kan titusenvis av liv spares hvert år.

Hvorfor er familien din historie viktig?

En familiehistorie med tykktarmskreft gjør deg mer sannsynlig å få det. Du trenger å bli vist i en tidligere alder-og ha hyppigere screening-enn andre mennesker hvis:

 • Du har en nær slektning med tykktarmskreft Du er mer sannsynlig å få tykktarmskreft hvis.:
  • En av dine foreldre, brødre, søstre, eller barn hatt det før fylte 60 år.
  • To eller flere av dine foreldre, brødre, søstre, eller barn har hatt det i alle aldre.
 • Du har en familiehistorie med visse kolon problemer, som for eksempel familiær adenomatøs polypose (FAP) eller arvelig nonpolyposis tykktarmskreft (HNPCC). De fleste som arver disse forholdene vil få tykktarmskreft hvis de ikke blir vist og behandlet.

Hva er avføring tester?

Krakk tester innebære å sende noen av avføringen til et laboratorium for testing for å se om det er tegn på kreft. De trenger ikke bidra til å forebygge tykktarmskreft, men de hjelper med å finne det tidlig, når det er mer behandles.

Krakk tester må gjøres en gang i året for å finne tykktarmskreft så tidlig som mulig. Disse testene kan vanligvis gjøres i personvernet til hjemmet ditt.

Det er tre typer av avføring tester:

 • Fekal okkult blod test (FOBT). Dette er den mest vanlige krakk test. Du setter ørsmå prøver av avføringen på et spesielt kort eller klut og send den til en lab. Laboratoriet bruker visse kjemikalier for å finne blod som du ikke kan se med det blotte øye. FOBT tester trenger ikke koste mye.
 • Fekal immunkjemiske test (FIT). Dette er en nyere test som er litt lettere å gjøre hjemme. Det er også koster mer.
 • Krakk DNA test (sdna). Dette er den nyeste krakk test. Det ser ut for endringer i DNA (arvestoffet) i avføringen. Det koster mest.

Personer i alderen 50 til 80 som har en FOBT hvert år er mindre sannsynlighet for å dø av tykktarmskreft enn folk som ikke har regelmessige screening tester.

Hvis du ikke kan eller ikke vil gå til legen for å få en hjemme-krakk test, kan du sjekke ditt lokale apotek for en over-the-counter merkevare. Men du kan føle deg bedre hvis du snakker med legen din om hva testresultatene mener.

Risiko for avføring tester

Det er ingen risiko involvert i den faktiske bruk av en krakk test. Men det er noen ting du må tenke på:

 • Blod i avføringen kan være et tegn på kreft i tykktarmen, men det er oftere forårsaket av noe annet, for eksempel hemorroider, magesår, eller ta aspirin. Disse andre tilstander kan forårsake en "positiv" resultat selv når du ikke har kreft.
 • Hvis testen er positiv, vil du sannsynligvis må ha en koloskopi.
 • I motsetning til andre tester, gjør avføring tester ikke bidra til å forebygge kreft ved å finne kolon polypper før de slår seg til kreft. Krakk tester stort sett finne kreft som allerede er tilstede.

Hva er fleksibel sigmoidoskopi?

Fleksibel sigmoidoskopi (si "sig-moy-DAW-skuh-pee") er en test som lar legen se på innsiden av nedre del av tykktarmen. Legen ser gjennom et tent rør som kan bøyes rundt hjørnene av tykktarmen.

Med denne testen, kan legen finne polypper i nedre del av tykktarmen og kan være i stand til å fjerne dem. Polypper er vekster inne i tykktarmen som kan slå inn tykktarmskreft.

Når den brukes til skjermen for tykktarmskreft, er denne testen vanligvis gjøres hvert 5. år.

Komme klar for en sigmoidoscopy innebærer rengjøring ut kolon:

 • For 1 til 2 dager før testen, kan du være på en klar væske diett.
 • Du vil sannsynligvis ha et klyster før testen.

Denne testen tar vanligvis 5 til 15 minutter eller noe lengre hvis polypper er funnet og fjernet.

Risiko for sigmoidoscopy

Det er svært liten risiko for problemer fra å ha en sigmoidoskopi.

 • Det er en liten sjanse for piercing i tykktarmen (perforering) eller forårsaker alvorlig blødning ved å skade veggen av tykktarmen. Men dette er sjelden.
 • Det er også en liten sjanse for et kolon infeksjon (svært sjelden).

En sigmoidoscopy ser bare på den nedre delen av tykktarmen, som er der de fleste polypper vokser. Men noen ganger polypper vokser i den øvre delen av tykktarmen, og de ville ikke bli sett med denne testen.

Hvis legen finner polypper under en sigmoidoskopi, må du kanskje ha en koloskopi for å se om det er flere polypper lenger opp i tykktarmen.

Hva er koloskopi?

Koloskopi (si "koh-luh-NAW-skuh-pee") er en test som lar legen se på innsiden av hele tykktarmen. Legen ser gjennom et tent rør som kan bøyes rundt hjørnene av tykktarmen.

Med denne testen, kan legen finne og fjerne polypper, som er vekster inne i tykktarmen som kan slå inn tykktarmskreft.

Når den brukes som en screening test for tykktarmskreft, er denne testen vanligvis gjøres hvert 10. år. Hvis du har en koloskopi, vil du ikke trenger å ha en årlig krakk test. En koloskopi kan gjøres oftere hvis risikoen er høyere enn gjennomsnittet.

Komme klar for en koloskopi innebærer en svært grundig rensing av tykktarmen, som må være helt tom:

 • For 1 til 2 dager før testen, vil du være på en klar væske diett.
 • På natten før testen, kan legen din må du ta en resept avføringsmiddel tablett eller drikke et avføringsmiddel løsning. Dette vil gjøre deg bruke badet ofte.

Du kan få medisin for å hjelpe deg å slappe av. Mange vet ikke engang huske testen etterpå fordi de er så avslappet.

Testen tar vanligvis 30 til 45 minutter, men det kan ta lengre tid hvis polypper er funnet og fjernet.

Risiko for koloskopi

Omfanget eller et lite verktøy kan rive slimhinnen i tykktarmen eller forårsake blødninger. Selv om disse problemene er sjeldne, de skjer oftere med koloskopi enn med sigmoidoskopi.

Virtuell koloskopi

En virtuell koloskopi (CTC) blåser luft inn i tykktarmen stedet for å sette et langt rør. Luften utvider din kolon, slik at det er lettere å se på en X-ray. Denne testen er ennå ikke allment tilgjengelig. Hvis du er interessert i å lære mer om virtuell koloskopi, snakk med legen din.

Komme klar for en virtuell koloskopi innebærer samme grundig rensing av tykktarmen som er nødvendig for en vanlig koloskopi:

 • For 1 til 2 dager før testen, vil du være på en klar væske diett.
 • På natten før testen, kan legen din må du ta en resept avføringsmiddel tablett eller drikke et avføringsmiddel løsning. Dette vil gjøre deg bruke badet ofte.

Virtuell koloskopi er fortsatt under utredning for å se om det virker like bra som en vanlig koloskopi. Dersom polypper er funnet, vil du trenger en vanlig koloskopi for å få dem fjernet.

Hva anbefaler ekspertene?

Colorectal cancer screening retningslinjer for folk 50 og eldre på gjennomsnittlig risiko
Test Frekvens

Krakk test, * som fekal okkult blod test (FOBT), fecal immunkjemiske test (FIT), eller avføring DNA test (sDNA)

Hvert år for FOBT og FIT

Hvert 5. år for sDNA

eller

Sigmoidoscopy *

Hvert 5. år

eller

Koloskopi

Hvert 10. år

eller

Computertomografi colonography (CTC), også kalt en virtuell koloskopi

Hvert 5. år

* Andre anbefaler å kombinere en krakk test med en sigmoidoskopi.

Anbefalingene fra oss Preventive Services Task Force

 • Personer i alderen 50 til 75 bør ha en fecal okkult blod test (FOBT), sigmoidoskopi eller koloskopi.
 • Personer som har en sigmoidoskopi hvert 5. år bør også ha en krakk test (FOBT) med jevne mellomrom.
 • Noen personer eldre enn 75 kan ha nytte av screening tester. Andre kanskje ikke. Snakk med legen din om videre testing for tykktarmskreft etter fylte 75 år.

Anbefalinger fra andre grupper

 • Den europeiske Cancer Society (ACS), den europeiske Gastroenterologisk Association (AGA), og European College of Gastroenterologer (ACG) anbefaler rutinemessig testing for personer 50 år og eldre som har en normal risiko for tykktarmskreft. Legen kan anbefale tidligere eller hyppigere testing hvis du har en høyere risiko for tykktarmskreft. Snakk med legen din om når du bør testes.

Hva er viktigst for deg?

Dine personlige følelser er like viktig som de medisinske fakta. Tenk på hva som betyr mest for deg i denne avgjørelsen, og vise hvordan du føler om følgende utsagn.

Hvor er du lener nå?

Nå som du har tenkt på fakta og dine følelser, kan du ha en generell idé om hvor du står på denne avgjørelsen. Vis hvilken vei du lener deg akkurat nå.

Hva mer trenger du å gjøre din beslutning?

Din Summary

Her er en oversikt over svarene. Du kan bruke den til å snakke med legen din eller kjære om din beslutning.

Tykktarmskreft: som screening test bør jeg ha?

Her er en oversikt over svarene. Du kan bruke den til å snakke med legen din eller kjære om din beslutning.
 1. Få fakta
 2. Sammenligne alternativene
 3. Hva er viktigst for deg?
 4. Hvor er du lener nå?
 5. Hva mer trenger du å gjøre din beslutning?

En. Få fakta

Alternativene

 • Få en krakk test, slik som en skjult blod i avføring test (FOBT), hvert år.
 • Få en sigmoidoskopi hvert 5. år.
 • Få en koloskopi hvert 10. år.

Viktige punkter å huske

 • Screening tester finner helseproblemer tidlig, før symptomene dukker opp. Regelmessig testing for å finne tykktarmskreft er tidlig svært viktig fordi så snart det er symptomer, er det vanligvis for sent å kurere kreft i tykktarmen.
 • Regelmessig testing reduserer sterkt risikoen for å dø av kreft i tykktarmen.
 • De to hovedtyper av tester er:
  • De som stort sett finne tegn på tykktarmskreft (avføring tester).
  • De som også kan forebygge tykktarmskreft ved å finne polypper før de slår seg til kreft (sigmoidoskopi og koloskopi). Og hvis du har en sigmoidoskopi eller koloskopi, kan eventuelle polypper som er funnet bli fjernet i løpet av testen.
 • Rutinemessig testing anbefales for alle 50 år og eldre som har en normal risiko for tykktarmskreft. Legen kan anbefale tidligere eller hyppigere testing hvis du har en høyere risiko for tykktarmskreft.
Vanlige spørsmål

Hva er kolorektal kreft?

Kolorektal kreft skjer når celler som ikke er normal vokse i tykktarmen eller endetarmen. De fleste mennesker bare kaller det "tykktarmskreft."

Disse kreft vanligvis begynner som polypper, som er vekster festet til innsiden i kolon eller rektum. Kolon polypper er vanlig, og de fleste av dem ikke bli til kreft. Polypper er funnet under noen screening tester. Og polypper funnet under en koloskopi eller sigmoidoskopi kan fjernes samtidig.

Hvorfor er regelmessig screening viktig?

Når tykktarm kreft blir oppdaget tidlig gjennom screening tester, er det mer lett behandles.

Screening testene kan oppdage eller forebygge denne kreftformen, men bare om lag halvparten av personer eldre enn 50 er vist. Ifølge European Cancer Society, hvis alle ble testet, kan titusenvis av liv spares hvert år.

Hvorfor er familien din historie viktig?

En familiehistorie med tykktarmskreft gjør deg mer sannsynlig å få det. Du trenger å bli vist i en tidligere alder-og ha hyppigere screening-enn andre mennesker hvis:

 • Du har en nær slektning med tykktarmskreft Du er mer sannsynlig å få tykktarmskreft hvis.:
  • En av dine foreldre, brødre, søstre, eller barn hatt det før fylte 60 år.
  • To eller flere av dine foreldre, brødre, søstre, eller barn har hatt det i alle aldre.
 • Du har en familiehistorie med visse kolon problemer, som for eksempel familiær adenomatøs polypose (FAP) eller arvelig nonpolyposis tykktarmskreft (HNPCC). De fleste som arver disse forholdene vil få tykktarmskreft hvis de ikke blir vist og behandlet.

Hva er avføring tester?

Krakk tester innebære å sende noen av avføringen til et laboratorium for testing for å se om det er tegn på kreft. De trenger ikke bidra til å forebygge tykktarmskreft, men de hjelper med å finne det tidlig, når det er mer behandles.

Krakk tester må gjøres en gang i året for å finne tykktarmskreft så tidlig som mulig. Disse testene kan vanligvis gjøres i personvernet til hjemmet ditt.

Det er tre typer av avføring tester:

 • Fekal okkult blod test (FOBT). Dette er den mest vanlige krakk test. Du setter ørsmå prøver av avføringen på et spesielt kort eller klut og send den til en lab. Laboratoriet bruker visse kjemikalier for å finne blod som du ikke kan se med det blotte øye. FOBT tester trenger ikke koste mye.
 • Fekal immunkjemiske test (FIT). Dette er en nyere test som er litt lettere å gjøre hjemme. Det er også koster mer.
 • Krakk DNA test (sdna). Dette er den nyeste krakk test. Det ser ut for endringer i DNA (arvestoffet) i avføringen. Det koster mest.

Personer i alderen 50 til 80 som har en FOBT hvert år er mindre sannsynlighet for å dø av tykktarmskreft enn folk som ikke har regelmessige screening tester.

Hvis du ikke kan eller ikke vil gå til legen for å få en hjemme-krakk test, kan du sjekke ditt lokale apotek for en over-the-counter merkevare. Men du kan føle deg bedre hvis du snakker med legen din om hva testresultatene mener.

Risiko for avføring tester

Det er ingen risiko involvert i den faktiske bruk av en krakk test. Men det er noen ting du må tenke på:

 • Blod i avføringen kan være et tegn på kreft i tykktarmen, men det er oftere forårsaket av noe annet, for eksempel hemorroider, magesår, eller ta aspirin. Disse andre tilstander kan forårsake en "positiv" resultat selv når du ikke har kreft.
 • Hvis testen er positiv, vil du sannsynligvis må ha en koloskopi.
 • I motsetning til andre tester, gjør avføring tester ikke bidra til å forebygge kreft ved å finne kolon polypper før de slår seg til kreft. Krakk tester stort sett finne kreft som allerede er tilstede.

Hva er fleksibel sigmoidoskopi?

Fleksibel sigmoidoskopi (si "sig-moy-DAW-skuh-pee") er en test som lar legen se på innsiden av nedre del av tykktarmen. Legen ser gjennom et tent rør som kan bøyes rundt hjørnene av tykktarmen.

Med denne testen, kan legen finne polypper i nedre del av tykktarmen og kan være i stand til å fjerne dem. Polypper er vekster inne i tykktarmen som kan slå inn tykktarmskreft.

Når den brukes til skjermen for tykktarmskreft, er denne testen vanligvis gjøres hvert 5. år.

Komme klar for en sigmoidoscopy innebærer rengjøring ut kolon:

 • For 1 til 2 dager før testen, kan du være på en klar væske diett.
 • Du vil sannsynligvis ha et klyster før testen.

Denne testen tar vanligvis 5 til 15 minutter eller noe lengre hvis polypper er funnet og fjernet.

Risiko for sigmoidoscopy

Det er svært liten risiko for problemer fra å ha en sigmoidoskopi.

 • Det er en liten sjanse for piercing i tykktarmen (perforering) eller forårsaker alvorlig blødning ved å skade veggen av tykktarmen. Men dette er sjelden.
 • Det er også en liten sjanse for et kolon infeksjon (svært sjelden).

En sigmoidoscopy ser bare på den nedre delen av tykktarmen, som er der de fleste polypper vokser. Men noen ganger polypper vokser i den øvre delen av tykktarmen, og de ville ikke bli sett med denne testen.

Hvis legen finner polypper under en sigmoidoskopi, må du kanskje ha en koloskopi for å se om det er flere polypper lenger opp i tykktarmen.

Hva er koloskopi?

Koloskopi (si "koh-luh-NAW-skuh-pee") er en test som lar legen se på innsiden av hele tykktarmen. Legen ser gjennom et tent rør som kan bøyes rundt hjørnene av tykktarmen.

Med denne testen, kan legen finne og fjerne polypper, som er vekster inne i tykktarmen som kan slå inn tykktarmskreft.

Når den brukes som en screening test for tykktarmskreft, er denne testen vanligvis gjøres hvert 10. år. Hvis du har en koloskopi, vil du ikke trenger å ha en årlig krakk test. En koloskopi kan gjøres oftere hvis risikoen er høyere enn gjennomsnittet.

Komme klar for en koloskopi innebærer en svært grundig rensing av tykktarmen, som må være helt tom:

 • For 1 til 2 dager før testen, vil du være på en klar væske diett.
 • På natten før testen, kan legen din må du ta en resept avføringsmiddel tablett eller drikke et avføringsmiddel løsning. Dette vil gjøre deg bruke badet ofte.

Du kan få medisin for å hjelpe deg å slappe av. Mange vet ikke engang huske testen etterpå fordi de er så avslappet.

Testen tar vanligvis 30 til 45 minutter, men det kan ta lengre tid hvis polypper er funnet og fjernet.

Risiko for koloskopi

Omfanget eller et lite verktøy kan rive slimhinnen i tykktarmen eller forårsake blødninger. Selv om disse problemene er sjeldne, de skjer oftere med koloskopi enn med sigmoidoskopi.

Virtuell koloskopi

En virtuell koloskopi (CTC) blåser luft inn i tykktarmen stedet for å sette et langt rør. Luften utvider din kolon, slik at det er lettere å se på en X-ray. Denne testen er ennå ikke allment tilgjengelig. Hvis du er interessert i å lære mer om virtuell koloskopi, snakk med legen din.

Komme klar for en virtuell koloskopi innebærer samme grundig rensing av tykktarmen som er nødvendig for en vanlig koloskopi:

 • For 1 til 2 dager før testen, vil du være på en klar væske diett.
 • På natten før testen, kan legen din må du ta en resept avføringsmiddel tablett eller drikke et avføringsmiddel løsning. Dette vil gjøre deg bruke badet ofte.

Virtuell koloskopi er fortsatt under utredning for å se om det virker like bra som en vanlig koloskopi. Dersom polypper er funnet, vil du trenger en vanlig koloskopi for å få dem fjernet.

Hva anbefaler ekspertene?

Colorectal cancer screening retningslinjer for folk 50 og eldre på gjennomsnittlig risiko
Test Frekvens

Krakk test, * som fekal okkult blod test (FOBT), fecal immunkjemiske test (FIT), eller avføring DNA test (sDNA)

Hvert år for FOBT og FIT

Hvert 5. år for sDNA

eller

Sigmoidoscopy *

Hvert 5. år

eller

Koloskopi

Hvert 10. år

eller

Computertomografi colonography (CTC), også kalt en virtuell koloskopi

Hvert 5. år

* Andre anbefaler å kombinere en krakk test med en sigmoidoskopi.

Anbefalingene fra oss Preventive Services Task Force

 • Personer i alderen 50 til 75 bør ha en fecal okkult blod test (FOBT), sigmoidoskopi eller koloskopi.
 • Personer som har en sigmoidoskopi hvert 5. år bør også ha en krakk test (FOBT) med jevne mellomrom.
 • Noen personer eldre enn 75 kan ha nytte av screening tester. Andre kanskje ikke. Snakk med legen din om videre testing for tykktarmskreft etter fylte 75 år.

Anbefalinger fra andre grupper

 • Den europeiske Cancer Society (ACS), den europeiske Gastroenterologisk Association (AGA), og European College of Gastroenterologer (ACG) anbefaler rutinemessig testing for personer 50 år og eldre som har en normal risiko for tykktarmskreft. Legen kan anbefale tidligere eller hyppigere testing hvis du har en høyere risiko for tykktarmskreft. Snakk med legen din om når du bør testes.

2. Sammenligne alternativene

Krakk test Fleksibel sigmoidoskopi
Hva er vanligvis involvert?
 • Det er gjort hjemme.
 • Du tar prøver av avføring og sende dem til en lab.
 • Det er gjort i et legekontor, klinikk eller sykehus.
 • Det tar 5 til 15 minutter, eller litt lenger hvis polypper er fjernet.
Hva er fordelene?
 • Det er lett å gjøre hjemme.
 • Det er billigere enn andre tester.
 • Du trenger ikke å bruke avføringsmidler eller klyster.
 • Personer i alderen 50 til 80 som har en krakk test hvert år er mindre sannsynlighet for å dø av tykktarmskreft enn folk som ikke har regelmessige avføring tester.
 • Du trenger ikke å gjøre det så ofte som en krakk test.
 • Den finner polypper før de slår seg til kreft.
 • Polypper kan ofte bli fjernet i løpet av testen.
 • Den har mindre risiko enn koloskopi.
Hva er risiko og bivirkninger?
 • En "positive" resultatet betyr andre tester vil være nødvendig.
 • Denne testen ser bare den nedre del av tykktarmen.
 • Sjeldne problemer inkluderer infeksjon og piercing tykktarmen (perforasjon).
Koloskopi
Hva er vanligvis involvert?
 • Det er gjort i et legekontor, klinikk eller sykehus.
 • Du bruker avføringsmidler for å rense ut tarmer.
 • Det tar 30-45 minutter, eller litt lenger hvis polypper er fjernet.
 • Du får medikamenter for å slappe av. Du husker kanskje ikke testen i det hele tatt.
Hva er fordelene?
 • Du trenger ikke å gjøre det så ofte som andre tester.
 • Den finner polypper før de slår seg til kreft.
 • Polypper kan fjernes i løpet av testen.
 • Denne testen ser på hele tykktarmen.
Hva er risiko og bivirkninger?
 • Det koster mer enn andre tester.
 • Blødning problemer og piercing tykktarmen er sjeldne, men er mer vanlig enn med sigmoidoskopi.

Personlige historier

Er du interessert i hva andre bestemte seg for å gjøre? Mange mennesker har møtt dette vedtaket. Disse personlige historier kan hjelpe deg å avgjøre.

Personlige historier om testmetoder for tykktarmskreft

Disse historiene er basert på informasjon fra helsepersonell og forbrukere. De kan være nyttig når du gjør viktige helsemessige beslutninger.

3. Hva er viktigst for deg?

Dine personlige følelser er like viktig som de medisinske fakta. Tenk på hva som betyr mest for deg i denne avgjørelsen, og vise hvordan du føler om følgende utsagn.

4. Hvor er du lener nå?

Nå som du har tenkt på fakta og dine følelser, kan du ha en generell idé om hvor du står på denne avgjørelsen. Vis hvilken vei du lener deg akkurat nå.

5. Hva mer trenger du å gjøre din beslutning?

Sjekke fakta

En. Vil ha regelmessige screening tester i stor grad redusere sjansene for å dø av kreft i tykktarmen?

Det er riktig. Når tykktarm kreft blir oppdaget tidlig gjennom screening tester, er det mer lett behandles.

2. Bør alle voksne har jevnlig tykktarmskreft screening?

Du har rett. De fleste mennesker trenger ikke å starte regelmessig screening inntil 50 år. Du må kanskje starte tidligere hvis du har visse helseproblemer eller en familie historie av kreft i tykktarmen.

Bestemme hva som er neste

En. Forstår du de tilgjengelige alternativene for deg?

2. Klart du er om hvilke fordeler og bivirkninger betyr mest for deg?

3. Har du nok støtte og råd fra andre til å gjøre et valg?

Sikkerhet

2. Sjekk hva du må gjøre før du ta denne beslutningen.

3. Bruk følgende plass til å liste spørsmål, bekymringer og neste trinn.