Evb

Tuberkulose hos barn

Det er mer vanlig hos voksne, men barn kan også utvikle tuberkulose - selv om symptomene kan være vanskeligere å oppdage.

Vi normalt tenker på tuberkulose som en voksen sykdom, men små barn kan få tuberkulose også - selv om de faresignalene kan ikke være så klare som de er hos voksne.

Barn får tuberkulose infeksjon når de puster inn luft som en person smittet med aktiv TB hostet eller nøs inn. Noen barn vil kontrakten tuberkulose infeksjon uten symptomer og uten å være smittsom. Andre går på å utvikle aktiv tuberkulose sykdom.

Barn yngre enn to og over 13 er innenfor de aldersgrupper som mest sannsynlig får tuberkulose, selv om den yngre gruppen er mer utsatt for det.

Typer av TB hos barn

De fleste barn får lungetuberkulose, som er begrenset til lungene. Men i en liten prosentandel av barn, sprer tuberkulose i hele kroppen og påvirker andre organer, som kalles spres eller progressive tuberkulose. Dette er mer vanlig i svært små barn - de yngre enn fire.

Barn er også en større risiko enn voksne for tuberkulose meningitt, noe som er ekstremt farlig og svekker det sentrale nervesystemet.

Diagnostisering tuberkulose hos barn

Det første trinnet i prosessen TB diagnose hos barn er det samme som det er for voksne - en hudtest. En liten mengde av inaktive TB bakterier blir injisert inn i huden. Hvis det er positive, så barnet har bakterier. For å bekrefte en TB diagnose, en kiste X-ray og spyttprøve undersøkelse kan utføres.

Fordi sputum prøver kan være vanskelig å komme fra et barn, har noen barneleger begynt å bruke nye tilgjengelige blodprøver for å diagnostisere tuberkulose hos barn.

Noen ganger vil innholdet i barnets mage undersøkes med et langt rør for å se etter tegn på tuberkulose.

Tuberkulose infeksjon symptomer hos barn

Kort tid etter infeksjon, barn viser ofte ingen symptomer fra tuberkulose. Men til slutt, kan disse symptomene oppstå:

  • Vedvarende hoste
  • Humørsvingninger eller irritabilitet
  • Tap av appetitt og vekt
  • Fatigue
  • Hovne kjertler
  • Svakhet
  • Feber
  • Svette om natten
  • Vanskelig å puste

Behandling av barn med tuberkulose

Å få riktig behandling raskt til en infisert barnet er spesielt viktig å hindre at sykdommen sprer seg og forårsaker alvorlige komplikasjoner som tuberkulose hjernehinnebetennelse.

Tuberkulose behandling avhenger av om barnet har asymptomatisk tuberkulose infeksjon eller aktiv tuberkulose sykdom - men begge krever behandling.

Tuberkulose infeksjon uten symptomer krever en lang løpet av behandling med et antibiotikum som heter isoniazid, eller INH - samme antibiotika gis til voksne. Dette oral medisin tas daglig i minst ni måneder.

Aktiv tuberkulose sykdom er også behandlet med antibiotika, vanligvis flere av dem - minst to eller flere - for mellom seks og 18 måneder. Imidlertid er ett rusmiddel ofte gitt til voksne (kalt etambutol) ikke vanligvis foreskrevet for barn fordi denne medisinen kan skade synet.

Fordi TB kan være vanskelig å få øye på, og fordi rask behandling er så avgjørende for et barns helse, er nøye overvåking av dine noen tegn eller symptomer som kan tyde på TB infeksjon svært viktig. For å være trygg, alltid ha barnet testes for tuberkulose hvis hun kommer i kontakt med alle som har sykdommen.