Evb

Trichotillomania: hvorfor du trekke håret ut

Folk som har trichotillomania stadig føler trang til å trekke håret ut. Dette kan resultere i betydelig håravfall, og mye stress i hverdagen.

Du har vært å trekke håret ut siden du var barn. Du er skamfull at du gjør dette og du ønsker å stoppe, men føler deg konstant hår-trekking trang. Eller du kanskje ikke engang klar når du gjør det. Du kan ha trichotillomania.

Trichotillomania er en type mental helse tilstand som kalles en impuls kontroll lidelse. Impulskontrollidelser er forhold der du har sterke, oppfordrer ukontrollerbar å ta del i selvdestruktiv atferd. Pyromania (trangen til å sette branner) og kleptomani (trangen til å stjele) er andre eksempler på impulskontrollforstyrrelser.


Er stress bak hårtap?


Forskere er ikke sikker på nøyaktig hva som forårsaker impulskontrollidelser som trichotillomania. Men det antas at kjemiske ubalanse i hjernen er sannsynligvis å være involvert. Og det kan også være en genetisk komponent, siden trichotillomania noen ganger går i familier.

Symptomer på trichotillomania

Symptomer på trichotillomania er ikke alltid det samme. Noen trekke håret ut i store klumper, mens andre trekke ut en tråd på en gang. Noen mennesker med trichotillomania er klar over at de reiv seg i håret, og selv få en behagelig følelse når de gjør det - noen ganger sammenlignes med å skrape en kløe. Men andre gjør det ubevisst uten å tenke på det. Noen mennesker har en tendens til å inspisere hårstrået etter å trekke den, og noen satte strand i deres munn, og kan selv svelge håret.

Personer med trichotillomania kan trekke håret ut av hodebunnen sin, eller fra sine øyenbryn, øyevipper, eller andre deler av kroppen.

Generelt, vanlige trichotillomania symptomer inkluderer:

  • Gjentatte ganger trekke ut håret ved roten
  • Hårløse flekker eller merkbar hårtap
  • Følelse i hodebunnen eller hud som bare lindres av hår trekke
  • En oppbygging av spenning sammen med en trang til å trekke ut håret
  • En tilfredsstillende følelse forbundet med å trekke ut håret
  • Skam eller forlegenhet om hår trekke, selv benekte hva de gjør

Hvem har trichotillomania?

Trichotillomania er en relativt sjelden tilstand, og rammer mellom 1 og 4 prosent av europeere.

Trichotillomania rammer flere kvinner enn menn. De fleste mennesker med trichotillomania begynte å dra seg i håret i ungdomsårene, i en alder av 12 eller 13. Men folk kan begynne hår trekke så tidlig som en, og det kan også starte senere i livet.

Behandlingstilbud og mestring med trichotillomania

Hvis du mistenker at du eller en elsket en har trichotillomania, bør du oppsøke lege. Han kan utelukke andre tilstander som kan resulterer i håravfall, og gir deg alternativer for å håndtere trichotillomania.

Trichotillomania er en mental helse tilstand, og de ​​fleste vil trenge profesjonell hjelp for å lære å kontrollere sine hår trekke impulser. Vanlige behandlingstilbud for trichotillomania inkluderer:

  • Kognitiv-atferdsterapi. I kognitiv atferdsterapi (noen ganger kalt "samtaleterapi") for trichotillomania, vil en terapeut lære deg hvordan å gjenkjenne den økende trang til å trekke ut håret ditt, og lære å håndtere det før det blir for sterk. Du kan lære at visse situasjoner utløse hår-trekking drifter, og du kan unngå eller endre disse situasjonene.
  • Medisiner. Noen ganger leger foreskrive medisiner, slik som selektive serotonin reopptakshemmere (SSRI), for å hjelpe folk kontrollere håret trekke lyster. Disse medikamentene endre hjernens kjemi å gjøre det lettere å motstå hår-trekking impulser.
  • Livsstilssendringer. Legen kan anbefale at du finner ting å gjøre med din hånd, for eksempel klemme en stresset ball eller strikking, til tider når du er sannsynlig å ha en sterk trang til å trekke ut håret.

Den psykologiske effekten av hårtap


Overvinne trichotillomania kan være vanskelig. I tillegg til å arbeide med legen din for å administrere din tilstand, kan det hjelpe å bli med i en støttegruppe bestående av andre mennesker som er i en lignende situasjon som deg. Den Trichotillomania Learning Center gir en oversikt over trichotillomania støtte grupper rundt om i verden.