Evb

Tips for å unngå leverskade fra hepatitt

Du trenger et sunt leveren til å omdanne mat til energi. For å unngå leverskade fra hepatitt, start med et godt balansert kosthold.

Personer med hepatitt trenger å følge en sunn livsstil for å minimere skader på leveren. Begynne å beskytte leveren ved å betale mer oppmerksomhet til ernæring.

"Det er ingen spesiell diett for hepatitt", sier Keri Gans, RD, en registrert kostholdsekspert i New York City og talsmann for European Dietetic Association. "En person med hepatitt trenger bare å følge et sunt, velbalansert kosthold."

At kostholdet bør inneholde:

 • Rikelig med frukt og grønnsaker
 • Hele korn som havre, brun ris, bygg, og quinoa
 • Magre proteiner som fisk, kylling uten skinn, eggehviter, og bønner
 • Lav-fett eller ikke-fett meieriprodukter
 • Sunt fett som de i nøtter, avokado og olivenolje

"Det er det du ønsker å spise, et variert kosthold, inkludert disse komponentene," Gans sier. "Jeg sier til mine klienter å forestille en middag plate. En fjerdedel av tallerkenen skal inneholde high-fiber karbohydrater som hele korn, en firedel bør inneholde magre proteinkilder, og den resterende halvparten bør inneholde frukt og grønnsaker."

For å hjelpe kroppen din bedre prosess mat og fungere på sitt beste, må du også sørge for at du drikker rikelig med væske. Vann er bedre enn koffeinholdige drikker som kaffe og cola. Mål å drikke en unse av væske for hver 2 pounds av kroppsvekt hver dag, det betyr at hvis du veier 180 pounds, bør du drikke 90 gram vann, eller om lag 11 8-unse glass.

Hva som ikke skal spise eller drikke

Husk at et usunt kosthold kan bidra til leverskade. Hvis du spiser for mye høy-kalori fet, fet eller sukkerholdig mat, vil du få vekt og fett vil begynne å bygge opp i leveren din. A "fettlever" kan bidra til utvikling av cirrhose og arrdannelse, av leveren. Fett i leveren kan også forstyrre effekten av legemidler som er rettet mot hepatitt virus.

Unngå følgende:

 • Mettet fett finnes i smør, rømme og andre fettrike meieriprodukter, fete kjøttstykker, og stekt mat
 • Sukkerholdige godbiter som cookies, kake, brus og pakket bakevarer
 • Foods tungt fylt med salt
 • Alkohol

Mange eksperter anbefaler at hepatitt pasienter også unngå rå eller kokt skalldyr, som kan huse virus og bakterier. Du kan vurdere å begrense forbruket av bearbeidede matvarer også, siden de kan inneholde kjemiske tilsetningsstoffer og høye nivåer av salt.

Andre forholdsregler

Fordi leveren din kjemper hepatitt virus, ta spesielle forholdsregler for å beskytte mot enhver sykdom som ville øke sjansene for leverskade. Vask alle kjøtt, frukt og grønnsaker for å fjerne alle potensielt skadelige rester, og vask hendene grundig før og etter håndtering av mat for å unngå krysskontaminering.

Kosttilskudd for hepatitt

Personer med hepatitt bør snakke med sin lege om å ta en multivitamin én gang om dagen, sier Christine Gerbstadt, MD, RD, en lege og en registrert kostholdsekspert i Sarasota, Florida, samt en talsmann for European Dietetic Association. B-vitaminer spesielt kan hjelpe anspore healing.

"Du virkelig ønsker å sørge for at kroppen har alt den trenger," Dr. Gerbstadt sier.

Men du må også sørge for at du ikke tar i for mye av enkelte vitaminer og mineraler gjennom bruk av kosttilskudd, siden noen kan forårsake leverskader. Vær forsiktig med:

 • Iron
 • Vitamin A
 • Vitamin B3 (niacin)
 • Vitamin C
 • Vitamin D

Hepatitt pasienter etter naturmidler kan vurdere melk tistel, tilgjengelig i kapsler og andre former. Melk tistel kan ha noen styrkende egenskaper, antyder Gans. Noen studier har funnet at melk tistel kan forbedre leverfunksjonen i hepatitt og skrumplever pasienter. Men du bør alltid konsultere med legen din før du prøver noen supplement eller urt, spesielt hvis du har hepatitt.