Evb

Tia: mini-takts behandlingstilbud

Det kalles en forbigående iskemisk anfall, og det er ikke en tilfeldig hendelse. En TIA hjerneslag er ofte et faresignal, det er kroppen din forteller deg å få behandling raskt.

Den type slag kjent som en TIA, eller forbigående iskemisk anfall, kan streiken raskt, være over i bare noen få minutter, og la sitt offer lurer på hva som skjedde. Men ikke la deg lure: Bare fordi TIA gikk raskt og symptomene har stoppet betyr ikke at det ikke krever behandling.

Også kalt en mini-slag eller en advarsel slag, ligner en TIA et slag i at de har lignende symptomer. Og enda viktigere, som en skjelving før et jordskjelv, er et TIA kroppens måte å fortelle deg en større hjerneslag kunne komme.

TIA hjerneslag: etterligne alvorlig hjerneslag

Noen av følgende symptomer kan tyde på et strøk og garanterer øyeblikkelig legehjelp. Hvis de varer bare en kort tid, er du sannsynligvis ha en TIA. Umiddelbar behandling er fortsatt nødvendig, siden kroppen din forteller deg at noe er galt hvis du har disse symptomene:
  • Svakhet i arm, hånd eller ben
  • Nummenhet på den ene siden av kroppen din
  • Plutselig problemer med å se på ett eller begge øyne
  • Plutselig forvirring og problemer med å snakke
  • Manglende evne til å forstå hva noen sier
  • Svimmelhet eller tap av balanse og koordinasjon
  • Plutselig og alvorlig hodepine

TIA hjerneslag: Hva skjer?

En TIA oppstår når blodtilførselen til hjernen er kuttet av på grunn av noen form for blokkering, noe som kan være en innsnevret blodkar eller en blodpropp. Forskjellen mellom et TIA og hjerneinfarkt er at en TIA raskt løser seg fordi blokkeringen er midlertidig, og ingen skade er gjort til hjernen. Men det som er så viktig med en TIA er at det er et stort prediktor for et større slag.

"TIA er en svært under-anerkjent nødsituasjon. Et TIA er en advarsel tegn på at du kan lide et slag. Hvis du lider av en TIA, du har en fem prosent sjanse for å få slag i løpet av de neste 48 timene," sier Arthur M. Pancioli, MD, fremstående professor i klinisk forskning i akuttmedisin ved University of Cincinnati College of Medicine i Ohio.

TIA hjerneslag: hvordan den er behandlet

Behandling av et TIA fokuserer på å finne ut årsaken og fikse det, for å avverge en mer alvorlig hjerneslag.

"Vi raskt undersøke disse pasientene for å se etter en årsak:? Har de en smal fartøy som vi potensielt kan fikse en abnormitet i hjertet slik at blodpropp passerer fra den ene siden til den andre Dette er den type ting du vil oppdage svært raskt for å hindre påfølgende slag, "sier Dr. Pancioli. "Nesten alle som har et TIA bør ende opp på en slags forebyggende medisiner, minst aspirin eller noe sånt som det."

Behandlingen slutter ikke i akuttmottaket. Pasienter må også "en annen workup innenfor minst en uke for å se på risikofaktorer, hva ting vi kan endre for å prøve å redusere deres langsiktig risiko. Hvis vi ikke kan hindre" for alltid ", la oss sette det ut i lang tid, "sier Pancioli. "Alt for ofte jeg hører historier om noen som hadde en TIA og fikk ikke en aggressiv workup før det er for sent."

TIA hjerneslag: forebygging

Når årsaken til slaget har blitt identifisert og behandlet, blir en pasient evaluert for andre risikofaktorer for slag. Risikofaktorer for hjerneslag inkluderer diabetes, høyt blodtrykk, familiehistorie, røyking og hjertesykdom. Blodfortynnende medisiner, kalt antikoagulantia og platehemmere medisiner, medisin som hindrer blodpropp fra forming, er ofte foreskrevet etter et TIA å forebygge hjerneslag.

Hvis legene har oppdaget plakk eller annen bygge opp i blodårene som forårsaket slaget, kan kirurgi utføres slik at blodet kan strømme fritt gjennom blodårene og forhindre et nytt angrep. Kirurgi kan omfatte:
  • Endarterectomi: Dette er et kirurgisk inngrep der plakk fjernes fra halspulsåren i nakken.
  • Angioplastikk: Under angioplastikk, leger plassere et kateter inne i blokkert arterie, utvide det, og deretter sette inn en liten metall stent som åpner opp blodåre for å bedre blodtilførselen.

TIA hjerneslag: livsstilsendringer

Endringer i kostholdet er ofte anbefalt etter et TIA, spesielt for TIA pasienter som har risikofaktorer for slag som diabetes og høyt blodtrykk. En lav-fett, lav-natrium diett kan bidra til å holde risikofaktorer for slag i sjakk.

TIA hjerneslag: En vekker

En TIA betyr at du har unnsluppet en faktisk slag og betydelig skade det herjer på kroppen for nå. Hvis du oppdager slag symptomer som synes å gå bort fort, er du sannsynligvis ha et TIA og bør søke øyeblikkelig hjelp. Gå til legevakten med en gang for en grundig undersøkelse for å fastslå hva som forårsaket TIA, få det fikset, og finn ut hva du kan gjøre for å sørge for at det ikke skjer igjen.

I tillegg bør du oppsøke lege regelmessig for å sørge for at eventuelle risikofaktorer for slag du måtte ha holdes under kontroll, og at du gjør alt du kan for å hindre en alvorlig hjerneslag oppstår.