Evb

Tegn og symptomer på galleblæren problemer

Galleblæren er ikke et organ som får mye oppmerksomhet - med mindre det skaper smerte. Finn ut de mest vanlige tegnene på at noe er galt med galleblæren.

Du betaler spesiell oppmerksomhet til ditt hjerte, din hjerne, selv om din hud - store organer som du vet skal holde seg frisk for å hindre alvorlige helseproblemer. Men hva med de mer obskure organer som virker trivielt eller gå relativt ubemerket, som galleblæren din?

Det kan virke greit å glemme det, så den ikke sklir bort gjør jobben sin, men se opp når noe går galt med galleblæren.

Galleblæren: hva den gjør

Galleblæren er en liten sac som lagrer galle fra leveren, og det er funnet rett under leveren din. Galleblæren lanserer galle, via cystisk duct, inn i tynntarmen for å bidra til å bryte ned maten du spiser - særlig fet mat.

Vanligvis galleblæren ikke medfører for mange problemer eller mye bekymring, men hvis noe bremser eller blokkerer flyten av galle fra galleblæren, kan en rekke problemer oppstå og føre til galleblæren sykdom.

Galleblæren: hva kan gå galt

Noen vanlige galleblæren problemer inkluderer:

 • Gallestein (gallestein). Dette er navnet på tilstanden når små steiner, eller noen ganger større funn, utvikler seg inni galleblæren. Gallestein kan forårsake smerte kjent som biliær kolikk (se nedenfor), men om lag 90 prosent av personer med gallestein vil ikke ha noen symptomer. Mest symptomatisk gallestein har vært til stede i flere år. Av ukjente grunner, hvis du har gallestein i mer enn 10 år, er det mindre sannsynlig å forårsake symptomer.
 • Biliær kolikk. Dette er begrep som ofte brukes for de alvorlige episoder av smerte som kan være forårsaket av gallestein blokkering av cystisk duct. Galleblæren kontrakter kraftig mot blokkeringen, forårsaker krampaktig (eller noen ganger konstant) sterke smerter. gallekolikk episoder vanligvis varer bare en time eller to. De kan oppstå sjelden, ofte år fra hverandre.
 • Betent galleblæren (kolecystitt). Betennelse i galleblæren kan være forårsaket av gallestein, overdreven alkoholbruk, infeksjoner, eller svulster som forårsaker galle oppbygging. Men den vanligste årsaken til kolecystitt er gallestein. Kroppen kan reagere på gallestein irritasjon ved å forårsake galleblæren veggene blir hoven og smertefull. Episoder av betennelse kan vare i flere timer, eller enda noen dager. Feber er ikke uvanlig. Rundt 20 prosent av tiden, er den svake, betent galleblære invadert av tarmbakterier, og blir smittet. Av og til galleblæren faktisk brudd, som er et kirurgisk tilfelle. Mistenkte episoder av kolecystitt alltid trenger medisinsk behandling, spesielt hvis feber er til stede.
 • Dysfunksjonelle galleblæren eller kronisk sykdom i galleblæren. Her kan galleblæren blir stiv og arrete fra gallestein og gjentatte episoder med betennelse. Symptomene er mer konstant, men har en tendens til å være vage, inkludert fordøyelsesbesvær, dårlig fordøyelse, og økt gass. Kronisk diaré er et vanlig symptom, vanligvis oppstår etter måltider, og opp til 10 ganger per dag.

Symptomer på galleblæren problemer

Spesifikke symptomer kan variere basert på hva slags galleblæren tilstand du har, selv om mange symptomer er vanlig blant de ulike typer galleblæren problemer. Men de fleste galleblæren symptomene starter med smerter i øvre buk-området, enten i øvre høyre eller midten.

Nedenfor er vanlige symptomer på galleblæren vilkår:

 • Sterke magesmerter
 • Smerte som kan forlenge under høyre skulderblad eller på baksiden
 • Smerter som forverres etter å ha spist et måltid, spesielt fet eller fet mat
 • Smerter som føles kjedelig, skarp, eller crampy
 • Smerter som øker når du puster dypt inn
 • Brystsmerter
 • Halsbrann, dårlig fordøyelse, og overdreven gass
 • En følelse av fylde i magen
 • Oppkast, kvalme, feber
 • Risting med frysninger
 • Ømhet i magen, spesielt øvre høyre kvadrant
 • Gulsott (gulfarging av hud og øyne)
 • Avføring en uvanlig farge (ofte lettere, som leire)

Noen galleblæren problemer, som enkle gallestein som ikke blokkerer cystisk duct, forårsaker ofte ingen symptomer i det hele tatt. De er oftest oppdaget under en X-ray for å diagnostisere en annen tilstand, eller selv under en abdominal kirurgi.

Galleblæren ser ikke ut som en så stor avtale før det skaper du sterke smerter. Hvis du oppdager symptomene på galleblæren problemer, dra til legen for å få en diagnose og rask behandling for å få din fordøyelseskanalen knirkefritt igjen.