Evb

Takle humørsvingninger i overgangsalderen

Opp-og-ned følelser i overgangsalderen er helt normalt, men det betyr ikke at du bør la dem styre livet ditt. Her er hvordan du får ditt syn tilbake på rett kjøl.

Alle får grinete eller blå fra tid til annen. Men hvis du føler at du har vært på en følelsesmessig berg-og dalbane for de siste månedene, og har uregelmessig menstruasjon eller ikke lenger menstruerer, kan du bli opplever perimenopause - eller menopause-relaterte humørsvingninger. "Opp-og-ned følelser før og under overgangsalderen er svært vanlig," sier OB-GYN Mary Jane Minkin, MD, en klinisk professor i medisin ved Yale University og forfatter av Hva Every Woman trenger å vite om overgangsalder. Faktisk viser undersøkelser at minst én av fire kvinner vil ha noen symptomer på depresjon i denne overgangsperioden.

Og selv om du kanskje har lyst til det, være trygg, "Du er ikke gal!" sier Dr. Minkin. "Det finnes en hel haug med ting som kan gjøre deg gretten og irritabel i overgangsalderen. For det første, kan du være å ha hetetokter og søvnproblemer på grunn av hormon endringer, som kan gjøre selv den lykkeligste kvinnen humørsyk. Du kan også være i en viktig overgangsperiode i livet ditt - ta vare på nær-voksen-alder barn så vel som dine foreldre, for eksempel, eller kanskje du plutselig finner deg selv en tom nester ".


Relatert: opprettholde en menopause-vennlig diett

Og som menopause markerer slutten på en kvinnes fruktbare år, noen kvinner sliter med at kroppene deres er i endring, og de er ikke lenger i stand til å få barn. Noen data tyder også på at avtagende nivåer av hormoner som østrogen kan bidra til depressive symptomer, også, selv om juryen er fortsatt ute på dette, sier Minkin.

Heldigvis er det mye du kan gjøre for å ta kontroll over følelsene dine og øke stemningen. Her er noen ideer om hvordan du kan komme i gang:

Adressere andre menopause-relaterte symptomer

"Hvis hetetokter eller søvnproblemer er et problem, gjør alt du kan for å lindre dem, "sier Minkin. "For eksempel bære lagdelte klær [slik at du kan fjerne eller legge til lag som temperaturen svinger] og holde huset kjølig å gjøre hetetokter mindre belastende." Hvis gjør-det-selv-løsninger ikke fungerer, bør du oppsøke lege for noen medisinske intervensjoner.

Vurdere antidepressiva

Interessant, low-dose antidepressiva som paroksetin (Paxil) og venlafaksin (Effexor) ikke bare lette hetetokter hos noen kvinner, kan de også redusere symptomer på depresjon - noe som gjør dem en dobbelt effektiv behandling strategi for menopause-relaterte humørsvingninger, notater Minkin. Ditt primære omsorg lege eller OB-GYN vil være i stand til å avgjøre om du er en kandidat for disse antidepressiva, og hvis så, er hvilke medisiner best for deg.

Bryte en svette

Fordelene ved trening i overgangsalder er vidtrekkende. Flere nyere studier - inkludert noen fra Duke University, Norge, og National Institute of Mental Health - har vist at regelmessig aerob aktivitet forbedrer humøret og kan også være like effektivt som antidepressiva. "Trening er viktig fordi det øker nivåene av stemningen som øker kjemikalier i hjernen, deriblant serotonin og endorfiner, og det forbedrer kroppsbilde," sier Minkin. Forskning har vist at det kan bidra til å lindre hetetokter også: "Bare 1 av 20 kvinner som utøver opplever regelmessige hetetokter, mens fire av ti kvinner som ikke trener vil få dem", sier psykiater Audrey W. Henry, MD, direktør for kvinnenes enhet på Friends Hospital i Philadelphia. Og trening kan også bidra til å forbedre søvnen - søvnløshet er vanlig under perimenopause og menopause, og søvnmangel kan også være en faktor i depresjon.


Relatert: ni alternativer til hormonbehandling

Kjenne tegn på depresjon

Hvis du har vært trist for ingen spesiell grunn, eller for mer enn to uker har vært ute av stand til å sove, føler sløv, får svært irritabel, og / eller ikke er i stand til å nyte de aktivitetene du normalt liker, kan du ha klinisk depresjon. Se en lege eller psykolog for å finne ut sikkert - han eller hun kan hjelpe deg å behandle problemet. Hvis du føler deg som om det er ingen grunn til å være i live eller har overveid selvmord, søke hjelp umiddelbart. Å finne en kvalifisert psykolog, besøk våre leger, sykehus og mer Directory.

Gjør egenomsorg en prioritet

En studie fra Mercy Medical Center i Baltimore viste at røyking eller ikke trener var mer forutsigbare for depressive symptomer hos middelaldrende kvinner enn overgangsalderen hormon endringer. Og andre nyere forskning publisert i European Journal of Psychiatry og British Journal of Psychiatry tyder på at dårlig kosthold kan også være knyttet til høyere risiko for depresjon. "Det er noe kvinner vet intuitivt, men ofte overser: Du må ta vare på deg selv," oppfordrer Minkin. "De-stress daglig gjennom dyp pusting, yoga, trening, eller til og med ved å snakke med en god venn eller din ektefelle. Tilbring tid alene. Ikke røyk, spise sunt og holde seg aktiv. Disse tingene er avgjørende for å holde humøret jevn. "