Evb

Synsproblemer og autoimmune sykdommer

Hvis du har en autoimmun lidelse, er det viktig å holde vakt over helsen din visjon.

Autoimmune sykdommer kan påvirke hver tomme av kroppen din, fra nerver og ledd til øynene dine. Men med mer enn 80 forskjellige autoimmune sykdommer i tilværelsen, er det vanskelig å katalogisere alle mulige konsekvenser for synet ditt. Du må være informert om risikoen for at spesifikke autoimmune lidelser utgjør for synet ditt og til å søke hjelp hvis du begynner å oppleve endringer, for eksempel cloudiness, uskarphet, smerter, tørrhet, eller lysfølsomhet.

Virkningen av autoimmune sykdommer på øynene kan reduseres med riktig medisinering. "Det er flere områder i øyet som er involvert i autoimmune sykdommer", sier øyelege Alan H. Friedman, MD, klinisk professor i oftalmologi og patologi ved Mount Sinai School of Medicine i New York City. "Det er sannsynligvis vanlige byggeklosser, som proteiner og sukker, som er involvert, slik at når ett område av kroppen din er berørt, kan øyet bli påvirket også."

På slike problem er autoimmune retinopati, som er "vanligvis manifestert som en vaskulær problem," sier Dr. Friedman. Dette betyr at immunsystemet angriper og inflames blodårene på baksiden av øyet, på netthinnen, som kan påvirke synet.

Autoimmune sykdommer: se øynene lege regelmessig

En av de viktigste tingene du kan gjøre for å beskytte synet ditt er å se din øyelege regelmessig. Den europeiske Academy of Ophthalmology, en profesjonell organisasjon for øye leger, råder alle voksne å få øye screening i en alder av 40 hvis de ikke har sett en øyelege tidligere. Hvis du har en autoimmun sykdom:

 • Du bør ikke vente til fylte 40 for en visjon helse screening. Se en øyelege nå hvis du ikke har vært på ett i det siste året.
 • Sørg for at du spør din øyelege om hvor ofte du trenger å bli skjermet.
 • Få vist oftere (selv så mye som hvert halvår) hvis du har symptomer på visjon helseproblemer.
 • Du bør også få hyppige synsundersøkelser hvis du tar visse autoimmune lidelse medisiner for behandling, for eksempel Plaquenil (hydroxchloroquine), som er kjent for å påvirke synet.

Autoimmune sykdommer knyttet til visjon helse

Det er mange autoimmune sykdommer som påvirker øyet, inkludert:

 • Behcet sykdom. Denne sjeldne autoimmun lidelse er en ledende årsak til blindhet i enkelte utviklingsland. Øye symptomer kan være ledsaget av munn og genital sår.
 • Lupus. Øyebetennelse er en av de mange mulige effekter av lupus. Symptomer inkluderer tåkesyn, hodepine, såre øyne, tørre øyne, og lysfølsomhet.
 • Multippel sklerose (MS). Sammenhengen mellom visjon helse og dette autoimmun lidelse er så sterk at øyet leger kan være de første til å mistenke en autoimmun lidelse, sier John Rose, MD, direktør for Senter for autoimmun sykdom Forskning ved Johns Hopkins University i Baltimore. Første symptomene på MS ofte omfatte optisk nevritt, som er en gradvis eller plutselig tap av syn på grunn av betennelse i synsnerven - den store nerve kommer inn i bakre del av øyet.
 • Psoriasis. Betennelse i conjunctiva (den klare membranen som dekker undersiden av øyelokkene og det hvite i øyet) kan forårsake rødhet og smerter i øyet.
 • Reiters syndrom. I tillegg til å forårsake leddbetennelse, kan reaktiv artritt forårsake betennelse i den fremre delen av øyet.
 • Reumatoid artritt (RA). RA kan føre til tørrhet, betennelse av det hvite i øyet, tynning av hornhinnen, og andre smertefulle tilstander i øyet.
 • Sjøgrens syndrom. Denne kronisk betennelsestilstand kan føre til tørrhet i øyet på grunn av en autoimmun angrep på tåre-produserende kjertler.
 • Skjoldbrusk sykdommer. Autoimmune lidelser som resulterer i enten høy eller lav funksjon i skjoldbruskkjertelen øker risikoen for glaukom (en tilstand av høyt trykk inne i øyet). Forskning for å forstå dette forholdet er pågående, men det er antatt at med hyperthyroid tilstander som Graves 'sykdom, vev bygge opp rundt øyet og øke presset på den måten. Med lav-skjoldbrusk lidelser, kan øyet ikke er i stand til å sirkulere fluider dets effektivt, forårsaker trykket å bygge seg opp fra innsiden.
 • Type 1 diabetes. Denne autoimmun lidelse er en av de viktigste årsakene til blindhet i Europa, fordi kronisk dårlig blodsukkerkontroll kan føre til skade på de små blodårene i baksiden av øynene.
 • Ulcerøs kolitt og Crohns sykdom. Omtrent 5 prosent av pasientene vil ha "ikke-spesifikk inflammasjon av øyet."
 • Uveitt. Dette er en autoimmun sykdom som direkte påvirker pigmenterte celler av blenderen i øyet, og noen ganger er de midtre lagene av øyet også. Det fører til betennelse, noe som kan føre til uklart syn, "flytere", og rødhet i øyet. Uveitt kan skje alene, eller kan være et symptom på en annen autoimmun lidelse.

Visjon helse og autoimmune lidelse behandlinger

Noen medisiner for autoimmune sykdommer kan ha negative effekter på din visjon helse på lang sikt, inkludert:

 • Kortikosteroider. Langvarig bruk kan forårsake grå stær og øke risikoen for glaukom.
 • Antimalariamidler. Plaquenil kan tidvis føre til nedsatt syn.

Hvis du har en autoimmun sykdom, er du sannsynligvis varsle endringer i hele kroppen - men ikke glem å ta vare på øynene dine med regelmessige visninger og oppmerksomhet til visjon endringer.