Evb

Symptomer på gikt

Symptomer på gikt kan variere mye. Det er viktig å anerkjenne gikt ulike scener og få en diagnose, slik at du kan starte behandling.

Bare fordi du opplever leddsmerter, varme, hevelse og stivhet, trenger du ikke nødvendigvis har gikt. Mange typer leddgikt, spesielt pseudogout kan forveksles med gikt.

Generelt, symptomer på gikt komme plutselig og uten forvarsel. Noen vanlige tegn på gikt inkluderer:

  • Hyperuricemia, eller høye nivåer av urinsyre i blodet
  • En felles eller ledd som plutselig blitt hoven, rød, varm og ekstremt smertefullt
  • Akutte anfall av leddgikt som skjer mer enn en gang
  • Leddgikt symptomer som påvirker bare ett ledd - ofte stortåen, men andre, som ankel eller kne, kan være involvert

Det er viktig å gjenkjenne symptomer på gikt så snart som mulig, tidlig diagnose og behandling kan minske smerte og redusere risikoen for skader på lang sikt.

Stadier av gikt

Gikt utvikler seg vanligvis gjennom fire stadier og symptomer på gikt varierer i frekvens og alvorlighetsgrad avhengig av scenen din. De fire stadier av gikt med sine ulike symptomer er:

  • Asymptomatisk hyperurikemi. I den tidligste fasen av gikt, vil du ha forhøyede nivåer av urinsyre i blodet, men ingen andre symptomer. I denne fasen, er behandling vanligvis ikke nødvendig. (Selv om hyperurikemi er en viktig risikofaktor for utvikling av gikt, vil de fleste som har hyperuricemia ikke utvikle gikt.)
  • Akutt urinsyregikt. Med akutt urinsyregikt, forhøyede nivåer av urinsyre i blodet form i urinsyre krystaller, som er avsatt i felles områder. Personer med akutt urinsyregikt vil oppleve typiske symptomer på gikt, som kan inkludere intense smerter i ett eller flere ledd, ledsaget av hevelse, varme og ekstrem ømhet. Hyon Choi, MD, DrPH, klinisk førsteamanuensis i medisin i revmatologi seksjon ved Boston University School of Medicine beskriver denne fasen av gikt som en "plutselig innsettende big-time smerter, hevelse og rødhet. Det er akkurat som å bryte et bein. "
  • Intercritical gikt. Denne fasen av gikt refererer til perioder med "remisjon" mellom gikt angrep der du ikke vil ha noen symptomer. Men bare fordi du ikke opplever symptomer betyr ikke at din gikt har gått bort. Så det er viktig å følge legens instruksjoner om han eller hun har anbefalt at du fortsetter å ta urinsyre-låring medisiner.
  • Kronisk tophaceous gikt. I denne mest alvorlige fasen av gikt, som vanligvis oppstår etter ca 10 år eller så for å ha sykdommen, kan folk oppleve permanent leddskade og andre helsemessige komplikasjoner av gikt, som for eksempel nyreskader. Du kan redusere sjansene for å utvikle til dette stadiet ved å arbeide med legen din for å riktig administrere din tilstand.

Hvis du opplever noen av disse symptomene, legen din vil mest sannsynlig test væske fra den berørte felles for å lete etter urinsyre krystaller. Når gikt har blitt diagnostisert, kan det vanligvis være klart å kontrollere dine symptomer. Gikt behandling kan også bidra til å forhindre fremtidige gikt angrep, nyrestein, og andre helsemessige komplikasjoner. Husk å følge legens behandling plan, selv når gikt symptomer synes å avta.