Evb

Symptomer på Crohns sykdom som ikke påvirker fordøyelsen

Crohns kan forårsake symptomer som går utover fordøyelsesproblemer. Her er flere ting å se opp for, inkludert hudsykdommer, osteoporose og leddgikt.

Gass, oppblåsthet, diaré og kvalme - du er sannsynligvis altfor kjent med disse vanlige symptomene på Crohns sykdom som kan streiken på en jevnlig basis. Men fordi Crohns sykdom er en systemisk eller hele kroppen tilstand, kan dens symptomer utover fordøyelsessystemet.

"Crohns sykdom er en body-wide sykdom som fører til overdreven betennelse ", sier Nirmal Kaur, MD, direktør for inflammatorisk tarmsykdom senter ved Henry Ford Health System i Detroit. "Noen mennesker med Crohns sykdom bare har betennelse i nedre del av deres tynntarmen, men om lag 30 prosent til 40 prosent av folk har det som kalles 'ekstra-intestinale manifestasjoner," eller Crohns sykdom symptomer utenfor deres fordøyelsessystem. "

I de fleste tilfeller er behandlingen for ikke-fordøyelses symptomer på Crohns den samme som behandlingen for tarm-relaterte symptomer - som er hovedsakelig medisiner. Disse medikamentene kan omfatte aminosalisylater (for milde tilfeller), immunsupprimerende midler, biologiske terapi, og kortikosteroider. For folk flest, disse medisiner fungerer godt for alle Crohns symptomer. "De fleste merker at når deres fordøyelsessystem Crohns sykdom symptomer blir behandlet som sine ikke-fordøyelsessymptomer bli bedre også," Dr. Kaur sier.

Forstå ikke-fordøyelses symptomer på Crohns sykdom

Her er spesifikke symptomer på Crohns sykdom som dukker opp utenfor fordøyelseskanalen, hvorfor de oppstår, og hvordan de best kan forvaltes.

Økt leddgikt risiko. Grunn av betennelse forbundet med Crohns sykdom, om lag 5 prosent til 10 prosent av personer med Crohns sykdom også utvikle leddgikt. "Dette leddgikt Risikoen er størst i de større leddene, slik som knær, albuer og håndledd, som kalles perifer artritt," Kaur sier. «Men artritt kan dukke opp hvor som helst i mennesker med Crohns sykdom." Vanligvis hvis Crohns behandles, bedrer artritt.

Økt osteoporose risiko. "Folk med Crohns sykdom har høyere risiko for osteoporose enn den generelle befolkningen er," sier Mariam Fayek, MD, behandlende lege i Senter for kvinne-Gastrointestinal helse på kvinner og spedbarn Hospital of Rhode Island i Providence. "Den kronisk betennelse i Crohns sykdom fører til økt bentap, og personer med Crohns er også mer sannsynlig å være vitamin-D-mangel, både som bidrar til osteoporose risiko."

Det vitamin D-mangel oppstår delvis fordi den del av tarmen som absorberer vitamin D er syke. En annen bidragsyter til økt osteoporose risiko er steroid bruk - spesielt stoffet prednison, som tynner bein. "Før 1990 var det ikke mange behandlingsformer for Crohns sykdom utenfor prednison, så mange mennesker med Crohns sykdom som er 40-plus fått mye av dette stoffet, og nå har osteoporose," Kaur sier. Prednison er fortsatt noen ganger brukt for moderat til alvorlig Crohns når annen behandling ikke virker, øker osteoporose risiko i noen yngre mennesker med tilstanden også.

For å redusere risikoen for osteoporose:

  • Unngå bruk av prednison hvis mulig
  • Utføre regelmessig vektbærende trening
  • Unngå røyking
  • Minimere alkohol og koffein
  • Spis et sunt, balansert kosthold

"Du bør også få vitamin D-nivåer kontrolleres og ha regelmessige beintetthet tester," Dr. Fayek sier.

Hudsykdommer. Crohns sykdom kan forårsake visse hudsykdommer, inkludert erythema nodosum, som er preget av skjøre røde knuter på beina og leggen, og pyoderma gangrenosum, som er store smertefulle sår. "Disse hudsykdommer er forårsaket av den inflammatoriske prosessen med Crohns sykdom, og behandling for dem er å behandle den Crohns sykdom," Kaur sier. En annen mulig hud tilstand er psoriasis. Selv om psoriasis ser ut til å være en hud tilstand på grunn av sin røde flekker dekket med sølvfargede skjell, det er faktisk en inflammatorisk sykdom. Det er også knyttet til leddgikt og Crohns sykdom i form av psoriasisartritt - en inflammatorisk leddsykdom som kan føre bein og leddskader.

Fayek legger til at personer med Crohns sykdom er også økt risiko for melanom, den farligste typen hudkreft. "Regelmessige hud kontroll er viktig," sier hun.

Tretthet. "Personer med Crohns sykdom kan bli blodfattig og opplever tretthet på grunn av blodtap og betennelser," Fayek sier. "Fatigue kan også være assosiert med depresjon, noe som er vanlig hos personer med kroniske tilstander som Crohns sykdom. "

Vitamin D-mangel kan også føre til tretthet, som kan kroppen-wide betennelse som kan gå sammen med Crohns sykdom. "Ta vitamin D og jern tilskudd og effektiv behandling av Crohns sykdom generelt kan alle bidra til å lette tretthet," Kaur sier.

Canker sår. "Munn sår er et vanlig symptom på Crohns sykdom," Fayek sier. Kalt canker sår eller aftøs sår, disse smertefulle munnsår oppstår vanligvis i løpet av Crohns fakler og vises på tannkjøttet eller undersiden av tungen. I tillegg til vanlig Crohns behandling, oral smerte-lindring skyllinger eller geleer, en muntlig antibiotika skyll, eller kortikosteroider kan hjelpe.

Feber og infeksjon. "Fever kan være et symptom på Crohns sykdom på grunn av lavgradig inflammasjon assosiert med sykdommen," Fayek forklarer. "En feber er spesielt om hvis noen tar narkotika for Crohns at undertrykke immunsystemet. Infeksjon er vanlig hos personer med Crohns sykdom, og noen få svulster i magen på grunn av all betennelse. "

Hvis du får feber over 101 grader eller høyere, ring din lege umiddelbart. Hvis kilden til feber er en infeksjon, vil du sannsynligvis bli behandlet med antibiotika. På grunn av økt risiko for infeksjon hos mennesker med symptomer på Crohns sykdom, sier Fayek at å få vaksiner mot influensa, humant papillomavirus (HPV), meslinger, kusma og røde hunder (MMR), og lungebetennelse er alle viktige. Legen din kan hjelpe deg med å avgjøre hva slags vaksinasjonsprogram du bør følge.

Migrene. Noen mennesker med Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt kan få migrene, som antas å være et symptom på betennelse. Når folk tar medisiner for andre symptomer på Crohns sykdom, deres migrene vanligvis også bedre, sier Kaur.

Øyeinfeksjoner. "Det finnes to typer øye forhold som kan oppstå hos personer med Crohns sykdom, og begge er nødhjelp," Kaur sier. Den første er episcleritis, som er irritasjon og inflammasjon i episclera, et tynt lag med vev som dekker den hvite delen av øyet. "Episkleritt er ekstremt smertefullt, og det gjør øyet veldig rød," sier hun. Den andre er uveitt, som er betennelse i Uvea, den midterste laget av øyet. "Uveitis fører til distinkt smerte," Kaur sier. "Begge øye forhold er sjeldne, men hvis du har Crohns sykdom og opplever noen smerter i øyet eller rødhet, ring din lege eller dra til legevakten med en gang."

I likhet med fordøyelsesenzymer symptomer på Crohns sykdom, disse ikke-fordøyelsessymptomer er mer sannsynlig å dukke opp i løpet av et bluss eller hvis Crohns er alvorlig. Hvis du har Crohns sykdom og opplever noen av disse symptomene, snakk med legen din så raskt som mulig for å få den omsorgen du trenger.