Evb

Symptomer på akutt og kronisk bihulebetennelse

Bihulebetennelse symptomer kan omfatte nesetetthet og utladning, ansikts smerter og press, verkende tenner, sår hals, og øresmerter. Symptomer som varer lenge eller stadig vender tilbake kan tyde på kronisk bihulebetennelse.

Bihulene er luftfylte hulrom rundt nesegangene - de er ment å fange opp urenheter før de når lungene. Når bihulene blir blokkert, utvikler bihulebetennelse. Dette påvirker normal nasal drenering og fører til en opphoping av slim.

Hva er bihulebetennelse?

Slimhinner som linje bihulene produserer slim for å felle bakterier og andre partikler før de kan bli pustet inn i lungene. Tiny hairlike strukturer kalt cilia flytte slim fra bihulene inn i nesen og deretter til baksiden av halsen din. Du er stadig svelge dette slimet, en normal funksjon som bidrar til å beskytte hele luftveiene. Bihulebetennelse kan utvikle seg når dette systemet bryter sammen - når slimhinnene blir hovne og betente - og slim bygger seg opp i bihulene.

Hva som forårsaker bihulebetennelse?

Alt som blokkerer normal drenering av slim fra bihulene kan føre til en bihulebetennelse (sinusitt). Vanlige årsaker til bihulebetennelse inkluderer:

 • Infeksjon. Fleste tilfeller av sinusitt er forårsaket av en viral infeksjon, for eksempel vanlig forkjølelse. Hvis symptomer på sinusitis varer lenger enn 10 dager, kan en bakteriell infeksjon kan være årsaken. Hvis du har sinus misdannelser eller et svekket immunforsvar, kan du ha høyere risiko for en soppinfeksjon i bihulene. I sjeldne tilfeller kan bihulebetennelse være forårsaket av en tann infeksjon.
 • Allergier. Allergi som høysnue kan øke risikoen for å få bihulebetennelse. Støv, pollen og muggsopp kan føre til at nesegangene blir hovne og betente. Dette kan forstyrre normal sinus drenering og forårsake en bihulebetennelse.
 • Nasal obstruksjon. En vekst i nesen, for eksempel en nasal polypp, eller en merkelig nasal septum (bein og vev mellom neseborene) kan forstyrre normal sinus drenering og føre til bihulebetennelse.
 • Infiserte eller forstørret adenoids. Ligger i øvre del av ryggen delen av halsen din, kan adenoids bli forstørret eller infisert og forårsake bihulebetennelse å utvikle. Dette er vanlig hos barn med store mandler eller kronisk betennelse i mandlene.

Er det akutt eller kronisk sinusitt?

Akutt bihulebetennelse er en bihulebetennelse som varer mindre enn fire uker. Kronisk bihulebetennelse er en bihulebetennelse som varer mer enn åtte uker eller fortsetter å komme tilbake. Bihulebetennelse som varer mellom 4 og 12 uker kalles subakutt bihulebetennelse. Symptomer på kronisk bihulebetennelse kan være mindre alvorlig enn de av akutt bihulebetennelse, men kronisk bihulebetennelse kan være mer alvorlig fordi det kan føre til komplikasjoner som krever langvarig behandling og eventuelt kirurgi.

Kjenn dine bihulebetennelse symptomer

"Det kan være vanskelig å skille mellom bihulebetennelse symptomer og symptomer på forkjølelse eller allergi," sier Amber Luong, MD, PhD, assisterende professor i Øre og hode og nakke kirurgi ved University of Texas Health Science Center i Houston. "Mange av de tidlige symptomer som sinus press, rennende nese, tett nese og hodepine, er like."

Dr. Luong sier å se etter disse vanlige symptomer på bihulebetennelse:

 • Facial smerte, trykk, hevelse eller ømhet
 • Nasal obstruksjon eller blokkering
 • Nasal utflod som er tykk og gul eller grønn i fargen
 • Rennende nese som renner ned på baksiden av halsen din
 • Nedsatt smakssans eller lukt
 • Øresmerter eller press
 • Smerter i øvre tennene og kjeve
 • Hodepine
 • Dårlig ånde
 • Vedvarende hoste
 • Fatigue

Skille bihulebetennelse symptomer fra andre

Hvordan kan du fortelle forskjellen mellom en vanlig forkjølelse er forårsaket av et virus, en nasal obstruksjon forårsaket av allergi, og akutt eller kronisk bihulebetennelse? Studier viser at betennelse i bihulene fra en vanlig forkjølelse kan ligne mye bakteriell bihulebetennelse selv på en X-ray, men bare om lag 2 prosent av folk får bakteriell bihulebetennelse etter en viral kaldt.

Her er noen av måtene å skille mellom disse forholdene:

 • Nasal utflod på grunn av en allergi tendens til å være tynn og tydelig, mens det på grunn av en bihulebetennelse er tykk og farget.
 • Kløende øyne og nysing er vanlig med allergi, men ikke med bihulebetennelse.
 • Symptomer på en forkjølelse vanligvis rydde opp innen 10 dager.
 • Dårlig ånde og smerter i øvre tenner og kjeve er vanlig med bihulebetennelse, men ikke med en forkjølelse eller allergi.

Symptomer - enten på grunn av en forkjølelse eller allergi - som forverres eller ikke bedres innen en uke kan tyde på akutt bihulebetennelse. Hvis du har symptomer på bihulebetennelse som har vart lenger enn åtte uker, kan du ha kronisk bihulebetennelse. Ved symptomer på bihulebetennelse ikke klare seg på egen hånd, se en lege for behandling og lindring.