Evb

Syfilis: En svært smittsom, snikende infeksjon

Syfilis er en seksuelt overført infeksjon, og behandling er en enkel antibiotikakur. Men diagnosen kan være vanskelig fordi syfilis ofte viser ingen symptomer.

Syfilis har blitt spredt av mennesker over hele verden siden minst år 1500 - lenger enn noen annen seksuelt overførbar sykdom. Det var utbredt i Europa, og kan ha blitt fraktet til Europa når europeere slo seg ned her. I dag er om lag 36 000 mennesker smittet med syfilis hvert år i Europa.

Hva er syfilis, hvordan er det spre seg og?

Syfilis er en sykdom forårsaket av bakterien Treponema palladium Det fører til sår på kjønnsorganene og munn og kan inngås gjennom seksuell aktivitet -. Selv kyssing og berøring.

"Syfilis kan spres gjennom flere typer seksuell aktivitet," sier Jennifer A. Shuford, MD, direktør for anvendt vitenskap ved Medical Institute for Sexual Health i Austin, Tex "Det kan også spres fra en mor til en baby. "

Du kan få syfilis fra å ha vaginal, anal sex, eller oral sex med en infisert person, sier Dr. Shuford, eller ved å ha et åpent sår på huden kommer i kontakt med en syfilis sår eller utslett. Men det kan bare bli gått gjennom hud-til-hud kontakt eller kroppsvæsker - du kan ikke plukke den opp ved å berøre gjenstander som brukes av en smittet person.

Og mens syfilis er ikke en av de vanligste seksuelt overførbare infeksjoner, er det på vei oppover - særlig blant homoseksuelle menn, bemerker Shuford. Alle som har ubeskyttet sex, mange forskjellige sex-partnere, eller sex med en partner smittet med syfilis er høyere risiko for å pådra denne seksuelt overførbare infeksjonen.

Symptomer på syfilis

Syfilis kan være en stille sykdom. Noen som har blitt smittet er kanskje ikke klar over det fordi de ikke kan vise noen symptomer i mange år. Andre personer med syfilis kan oppleve disse symptomene på ulike stadier av infeksjonen. Symptomer kan omfatte:

  • Sår. Disse er det første tegn på syfilis. De er vanligvis smertefri, og finnes på utsiden eller innsiden av vagina, livmorhalsen, eller hvor som helst på munnen, leppene eller tungen. Syfilis kan også infisere anus, urinrør, eller penis.
  • Utslett. Den neste fasen omfatter ofte et utslett som bryter ut på huden på bunnen av hånden og føtter. Det gjør vanligvis ikke klø, men ser ut som en grov lapp av hud. Utslettet kan være rød eller brun i fargen, og ulike utslett kan dukke opp andre steder på kroppen.
  • Kvalme. Feber og tretthet er vanlige, og personen kan gå ned i vekt. Hyppig hodepine og muskelsmerter er også vanlig, er som halsen sårhet og hevelse i lymfeknuter.
  • Håravfall. Flekker av hår kan begynne å falle ut på hodet eller andre områder av kroppen.
  • Bortfalle og tilbakefall av symptomer. Ubehandlet kan syfilis symptomene forsvinner, bare for å komme tilbake senere. Endelig kan syfilis føre til symptomer på nervesystemet hvis det går ubehandlet i svært lang tid.

Syfilis komplikasjoner og helseproblemer

Ubehandlet syfilis er svært alvorlig, og kan være dødelig. Skade på nervesystemet kan forekomme, samt tumorer, blindhet, og demens. Noen mennesker kan også bli lammet av syfilis.

Syfilis gått fra en mor til en baby er svært alvorlig, og kan føre til dødfødsel eller død hos nyfødte. Babyer som overlever uten behandling kan oppleve alvorlige helsemessige komplikasjoner og med dø av syfilis.

Syfilis screening og diagnostikk

En blodprøve kan raskt og enkelt diagnostisere syfilis, som kan studere et utvalg av lymfeknute væske. Eksperter er enige om at alle gravide bør screenes for syfilis, og alle som legger merke til symptomer eller mistanke om at de kan ha kommet i kontakt med eller bli smittet med syfilis bakterier bør screenes.

Når en person har blitt behandlet for syfilis, er regelmessige blodprøver gjort for å sørge for at bakteriene har blitt fullstendig ødelagt.

Syfilis behandling og forebygging

Når syfilis er diagnostisert tidlig, er det lett å behandle med antibiotika - vanligvis penicillin. "Den beste behandling for syfilis er fortsatt penicillin", sier Shuford, og hvor lenge behandlingen vil vare avhenger av hvor lenge du har hatt infeksjonen. Non-penicillin antibiotika alternativer er tilgjengelige for folk som er allergisk mot penicillin.

Hindre spredning av syfilis er svært viktig. "Du kan unngå å spre det ved å bo borte fra seksuell aktivitet" før du har fullført behandlingen og har orden fra legen din, sier Shuford. Og en annen viktig merknad: Etter å ha hatt syfilis gjør deg immun mot en annen infeksjon. Når du har hatt syfilis, kan du likevel få det igjen.

Mens et monogamt forhold og regelmessig bruk av kondomer kan gi beskyttelse mot en seksuelt overførbar infeksjon som syfilis, selv ved hjelp av kondomer kan ikke tilby full beskyttelse mot sykdommen hvis den smittede personen har åpne sår i munnen eller andre steder på kroppen som kan spre bakterier. Så snakk med partneren din og beskytte deg mot syfilis og andre seksuelt overførbare infeksjoner.