Evb

Svineinfluensa og du

Er svineinfluensa-viruset smittsomt? hvordan kan jeg beskytte meg selv fra å bli syk? finne ut disse svarene og mer.

Hva er romanen H1N1 (svineinfluensa)?
Novel H1N1 (kalt "svineinfluensa" tidlig på) er et nytt influensavirus som forårsaker sykdom hos mennesker. Dette nye viruset ble først oppdaget hos mennesker i Europa i april 2009. Dette viruset sprer seg fra person-til-person på verdensbasis, trolig mye på samme måte som vanlige sesongmessige influensa virus spres. 11. juni 2009, signaliserte World Health Organization (WHO) som en pandemi av romanen H1N1 influensa var i gang.

Hvorfor er romanen H1N1-viruset noen ganger kalt "svineinfluensa"?
Dette viruset ble opprinnelig kalt "svineinfluensa" fordi laboratorietester vist at mange av de gener i denne nye viruset var like med influensavirus som normalt oppstår i griser (svin) i Nord-Europa. Men videre studier har vist at dette nye viruset er svært forskjellig fra det som normalt sirkulerer i nordeuropeiske griser. Den har to gener fra influensa virus som normalt sirkulerer i griser i Europa og Asia og fugl (fugleinfluensa) gener og humane gener. Forskere kaller dette en "firedoble reassortant" virus.

Er det menneskelige infeksjoner med romanen H1N1-viruset i europa?
Ja. Menneskelige infeksjoner med det nye H1N1-viruset (svineinfluensa) er pågående i Europa. De fleste som er blitt syke med dette nye viruset har kommet uten å kreve medisinsk behandling.

CDC og lokale og statlige helsemyndigheter arbeider sammen for å samle inn, sammenstille og analysere informasjon om influensa, og har gjort det samme for den nye H1N1-viruset siden begynnelsen av utbruddet.

Er romanen H1N1-viruset (svineinfluensa) smittsomt?
CDC har fastslått at romanen H1N1-viruset (svineinfluensa) er smittsom og sprer seg fra menneske til menneske. Spredning av romanen H1N1-viruset er tenkt å skje på samme måte som sesonginfluensa sprer seg. Influensa virus spres hovedsakelig fra person til person gjennom hoster eller nyser av folk med influensa. Noen ganger folk kan bli smittet ved å berøre noe - for eksempel en overflate eller gjenstand - med influensa virus på den og deretter berøre deres munn eller nese.

Hva er tegn og symptomer på H1N1-viruset (svineinfluensa) i mennesker?
Symptomene på romanen H1N1 influensa-viruset hos mennesker er feber, hoste, sår hals, rennende eller tett nese, smerter i kroppen, hodepine, frysninger og tretthet. Et betydelig antall mennesker som har blitt smittet med dette viruset også har rapportert diaré og oppkast. Alvorlige sykdommer og død har oppstått som følge av sykdom forbundet med dette viruset.

Hvordan spres svineinfluensa?
Spredning av romanen H1N1-viruset (svineinfluensa)-viruset er antatt å skje på samme måte som sesonginfluensa sprer seg. Influensa virus spres hovedsakelig fra person til person gjennom hoster eller nyser av folk med influensa. Noen ganger folk kan bli smittet ved å berøre noe med influensa virus på den og deretter berøre deres munn eller nese.

Hvor lenge kan en smittet person spre dette viruset til andre?
Mennesker smittet med sesongmessige og romanen H1N1 influensa skur virus og kan være i stand til å smitte andre fra en dag før du får syk til fem til syv dager etter. Dette kan være lenger hos noen mennesker, spesielt barn og personer med svekket immunforsvar og hos personer smittet med det nye H1N1-viruset.

Hva er den beste teknikken for å vaske hendene mine for å unngå å få influensa?
Vaske hendene ofte vil bidra til å beskytte deg mot bakterier. Vask med såpe og vann eller rengjør med alkohol-basert hånd renere. CDC anbefaler at når du vasker hendene - med såpe og varmt vann - som du vasker i 15 til 20 sekunder. Når såpe og vann ikke er tilgjengelig, kan alkohol-baserte disponibel hånd kluter eller gel rensemidler brukes. Du finner dem i de fleste supermarkeder og apoteker. Hvis du bruker gel, gni hendene til gelen er tørr. Gelen trenger ikke vann for å fungere; alkohol i det dreper bakterier på hendene.

Finnes det medisiner til behandling av H1N1-viruset (svineinfluensa)?
Ja. CDC anbefaler bruk av oseltamivir eller zanamivir for behandling og / eller forebygging av infeksjon med romanen H1N1 influensa-viruset. Antivirale medikamenter er reseptbelagte medisiner (piller, væske eller en inhalert pulver) som kjemper mot influensa ved å holde influensa virus fra å reprodusere i kroppen din. Hvis du blir syk, kan antivirale medikamenter gjøre sykdommen mildere og føle deg bedre raskere. De kan også hindre alvorlige influensa komplikasjoner. Under dagens pandemi, er prioritert bruk for influensa antivirale medikamenter under for å behandle alvorlig influensasykdom (for eksempel innlagte pasienter) og folk som er syke som har en tilstand som plasserer dem med høy risiko for alvorlige influensa-relaterte komplikasjoner.

Hvilke flater er mest sannsynlig å være forurensningskilder?
Bakterier kan spres når en person berører noe som er forurenset med bakterier og deretter berører hans eller hennes øyne, nese eller munn. Dråper fra en hoste eller nyse av en infisert person beveger seg gjennom luften. Bakterier kan spres når en person berører luftveiene dråper fra en annen person på en overflate som et bord og deretter berører deres egne øyne, munn eller nese før du vasker hendene.

Hvor lenge kan virus leve utenfor kroppen?
Vi vet at noen virus og bakterier kan leve to timer eller mer på overflater som kafeteria bord, dørhåndtak og skrivebord. Hyppig håndvask vil hjelpe deg å redusere sjansen for å få smitte fra disse vanlige overflater.

Hva kan jeg gjøre for å beskytte meg selv fra å bli syk?
En roman H1N1-vaksine er i produksjon og vil være klar for publikum i midten av oktober. Som alltid, vil en vaksine være tilgjengelig for å beskytte mot sesonginfluensa. Ta disse hverdagslige tiltak for å hindre spredning av bakterier som forårsaker luftveissykdommer som influensa:

 • Dekk til nese og munn med et papirlommetørkle når du hoster eller nyser. Kast vevet i papirkurven når du bruker den.
 • Vask hendene ofte med såpe og vann, spesielt etter at du hoster eller nyser. Alkohol-basert hånd rengjøringsmidler er også effektive.
 • Unngå å berøre dine øyne, nese eller munn. Bakteriene spres på denne måten.
 • Prøv å unngå nærkontakt med syke mennesker.
 • Hvis du blir syk med influensa, anbefaler CDC at du holder deg hjemme i minst 24 timer etter at feberen er borte bortsett fra å få medisinsk behandling eller andre nødvendigheter.

Hva er den beste teknikken for å vaske hendene mine for å unngå å få influensa?
Riktig håndvask ofte vil bidra til å beskytte deg mot bakterier. Vask med såpe og vann. eller rengjør med alkohol-basert hånd renere. Vi anbefaler at når du vasker hendene - med såpe og varmt vann - som du vasker i 15 til 20 sekunder. Når såpe og vann ikke er tilgjengelig, kan alkohol-baserte disponibel hånd kluter eller gel rensemidler brukes. Du finner dem i de fleste supermarkeder og apoteker. Hvis du bruker gel, gni hendene til gelen er tørr. Gelen trenger ikke vann for å fungere; alkohol i det dreper bakterier på hendene.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg blir syk?
Hvis du bor i områder der folk har blitt identifisert med romanen H1N1 influensa og bli syk med influensa-lignende symptomer, inkludert feber, muskelsmerter, rennende eller tett nese, sår hals, kvalme eller oppkast eller diaré, bør du holde deg hjemme og unngå kontakt med andre mennesker. Bor hjemme betyr at du ikke bør forlate hjemmet annet enn å søke medisinsk hjelp. Det betyr å unngå normale aktiviteter, inkludert arbeid, skole, reise, shopping, sosiale arrangementer, og offentlige samlinger.

Hvis du har alvorlig sykdom eller er du høy risiko for influensa komplikasjoner, ta kontakt med helsepersonell eller søke legehjelp. Din helsepersonell vil avgjøre om influensa testing eller behandling er nødvendig.

Hvis du blir syk og opplever noen av de følgende advarsel skilt, søke akutt medisinsk behandling.

Hos barn beredskap varseltegn som trenger øyeblikkelig legehjelp inkluderer:

 • Rask pust eller problemer med å puste
 • Blåaktig hudfarge
 • Alvorlig eller vedvarende oppkast
 • Ikke drikker nok væske
 • Ikke våkne opp eller ikke i samspill
 • Å være så irritabel at barnet ikke ønsker å bli holdt
 • Influensalignende symptomer bedre, men deretter tilbake med feber og verre hoste

Hos voksne, beredskap varseltegn som trenger øyeblikkelig legehjelp inkluderer:

 • Pustevansker eller kortpustethet
 • Smerter eller trykk i brystet eller magen
 • Plutselig svimmelhet
 • Forvirring
 • Alvorlig eller vedvarende oppkast
 • Influensalignende symptomer bedre, men deretter tilbake med feber og verre hoste

Hvor alvorlig er sykdom forbundet med romanen H1N1 influensa virus?
Som sesonginfluensa, kan svineinfluensa hos mennesker variere fra mild til alvorlig. Mens de fleste mennesker som har vært syke har restituert uten medisinsk behandling, sykehusinnleggelser og dødsfall fra infeksjon med dette viruset har oppstått. I sesongens influensa, visse mennesker er i "høy risiko" for alvorlige komplikasjoner. Dette inkluderer personer 65 år og eldre, barn yngre enn fem år, gravide kvinner, og folk i alle aldre med visse kroniske medisinske tilstander. Rundt 70 prosent av personer som har vært innlagt på sykehus med denne romanen H1N1-viruset har hatt en eller flere medisinske tilstander som tidligere er ført som å plassere folk på "høy risiko" for alvorlige sesongens influensa-relaterte komplikasjoner. Dette inkluderer graviditet, diabetes, hjertesykdom, astma og nyresykdom. En ting som ser ut til å være forskjellig fra sesonginfluensa er at voksne over 64 år ennå ikke synes å ha økt risiko for romanen H1N1-relaterte komplikasjoner så langt. CDC laboratoriestudier har vist at barn og noen voksne yngre enn 60 år ikke har eksisterende antistoff mot romanen H1N1 influensa virus, men kan om lag en tredjedel av voksne over 60 har antistoffer mot dette viruset. Det er ukjent hvor mye, om noen, kan beskyttelse gis mot romanen H1N1 influensa av noen eksisterende antistoff.

Kan jeg få H1N1-viruset (svineinfluensa) fra å spise eller tilberede svinekjøtt?
No Svin influensavirus er ikke spres ved mat. Du kan ikke få svineinfluensa av å spise svinekjøtt eller svinekjøtt produkter. Spise riktig håndtert og kokt svinekjøtt produkter er trygge.