Evb

Svangerskapsdiabetes og risikoen for type 2 diabetes hos barn

Hvis du hadde svangerskapsdiabetes under svangerskapet, er barnet i fare for type 2 diabetes. Finn ut hva du kan gjøre for å redusere risikoen.

Svangerskapsdiabetes er en type diabetes som oppstår under svangerskapet. Selv om svangerskapsdiabetes vanligvis går bort etter svangerskapet, kan det påvirke barnet. Når du har diabetes under svangerskapet, har blodet for mye sukker i det, og dette sukkeret kan passere gjennom livmoren til det ufødte barnet. Dette eksponering for mye sukker kan føre til at barnet å vokse seg større enn normalt. Dette kan føre til problemer under fødselen og kan også ha noen langsiktige effekter på barnets helse, blant annet type 2 diabetes.

Svangerskapsdiabetes, fedme og type 2 diabetes

Barn født av mødre med svangerskapsdiabetes har høyere risiko for å bli overvektig og for å utvikle type 2 diabetes senere i livet. Type 2 diabetes er en tilstand der kroppen din blir resistent mot insulin, som fører sukker i blodet ditt til å stige. Risikofaktorer for type 2 diabetes hos barn inkluderer å bli født av en mor med svangerskapsdiabetes, har en familiehistorie med type 2 diabetes, og overvekt.

Type 2-diabetes hos barn har blitt beskrevet som et utbredt epidemi i Europa. Mens det var en gang sjelden å se type 2 diabetes hos barn, er forekomsten av pediatrisk type 2 diabetes øker nå i et hurtig tempo. I enkelte områder av landet, afrikansk-europeiske barn som har type 2 diabetes utgjør mellom 70 og 75 prosent av nye barn med diabetes.

Selv som flere barn med type 2 diabetes er identifisert, forskere ved Centers for Disease Control and Prevention (CDC) mener det virkelige omfanget av pediatrisk type 2 diabetes fortsatt ikke har blitt fullt verdsatt. Dette er sannsynligvis skyldes delvis det faktum at barn med type 2 diabetes har ofte ingen eller svært få symptomer.

Hvordan kan du redusere barnets risiko for type 2 diabetes?

Barn av asiatisk-europeisk, afrikansk-europeisk, meksikansk-europeiske, og Native europeisk avstamning har blitt funnet å ha høyere risiko for type 2 diabetes. Selv om etnisitet og familiens historie er risikofaktorer som ikke kan endres, kan en rekke andre risikofaktorer bli endret for å redusere ditt barns sjansene for å få type 2 diabetes. Sunne vaner som kan hjelpe oppveie risikoen for type 2 diabetes er:

  • Amming. Dette er noe du kan gjøre helt i begynnelsen som kan hjelpe. Mange studier viser at barn som ammes er mindre sannsynlig å bli overvektig. Forskning viser også at amming kan redusere barnets risiko for høyt blodtrykk, hjertesykdom og type 2 diabetes.
  • Velbalansert kosthold. Få barnet startet på en diett som er rik på hele korn, frukt og grønnsaker. Ikke la barnet ditt til å utvikle en smak for rask mat eller junk mat som brus og søtsaker. Unngå mat som er høy i mettet fett. Bake, broil, eller steke ditt barns mat i stedet for steking. Du kan få hjelp fra din barnelege, en ernæringsfysiolog eller diabetes pedagog på sunne måltid alternativer for barnet ditt.
  • Utøve. Være overvektig og inaktive er store risikofaktorer for type 2 diabetes hos både barn og voksne. Den europeiske Diabetes Association anbefaler 60 minutter fysisk aktivitet hver dag for barn og tenåringer. Ikke la barnet sitte i timevis å spille på datamaskinen eller ser på TV. I stedet oppmuntre barn til å leke ute og gå eller sykle sin sykkel til skolen eller til andre aktiviteter.
  • Få hjelp. Sørg for at barnet har regelmessige kontroller med barnelegen. Ikke nøl med å spørre legen din for informasjon om symptomene på diabetes. Hvis barnet ditt er overvektig, få råd om en trygg og næringsrik diett og treningsprogram. Ikke prøv å gjøre alt selv.
  • Sette et godt eksempel. Hvis din diett er ikke sunt, eller du er overvektig eller inaktive, er sjansen stor for at barnet vil følge føre. Bli involvert i fysiske aktiviteter du kan alle gjøre sammen som fotturer, sykling og frisbee. Hele familien vil ha nytte av mer mosjon og et sunt kosthold.

Hvis du hadde svangerskapsdiabetes, er barnet ditt har høyere risiko for å bli overvektig og utvikle type 2 diabetes. Heldigvis kan du minimere barnets risiko ved å oppmuntre sunn livsstil valg som inkluderer regelmessig medisinsk pleie, mye fysisk aktivitet og et godt balansert kosthold. Husk at svangerskapsdiabetes øker ikke bare barnets men din egen risiko for å utvikle type 2 diabetes. De valgene du gjør nå for både deg og barnet selv kan gjøre en stor forskjell senere. Ett sted å starte er ved å bli en god rollemodell.