Evb

Sunne vaner å håndtere Crohns symptomer

Mange av vanene anbefalte for en sunn livsstil er sanne for noen å leve med Crohns. Finn ut hvordan stress, trening, hvile og kosthold kan hjelpe deg med å administrere Crohns symptomer.

Crohns sykdom er en langsiktig og uforutsigbar sykdom som kan være stressende og utmattende å leve med. Crohns symptomer, for eksempel krampaktige magesmerter og hyppige diaré, kan være ubehagelig og vanskelig å administrere. Og mens det er ingen kur for Crohns kan medisinske behandlinger og sunne livsstilsvaner hjelpe. Mange synes det er lettere å takle Crohns ved å håndtere stress, spise godt, og får nok hvile og mosjon.

Stressmestring og Crohns sykdom

Håndtere stress er en viktig del av enhver sunn livsstil - og kan dra noen som lever med Crohns. "Selv om det er ingen bevis for å vise at stress fører til Crohns sykdom å bli verre, stress kan gjøre Crohns symptomene verre - og Crohns symptomer kan sikkert føre til stress," sier Bo Shen, MD, en gastroenterolog ved Cleveland Clinic i Ohio.

Selv om forholdet mellom stress og Crohns sykdom er fortsatt uklart, mange mennesker med Crohns finne at å håndtere stress hjelper dem med å administrere deres tilstand. "Nesten 100 prosent av pasientene vil fortelle deg at stress gjør sine Crohns symptomene verre", sier Amy Barto, MD, en gastroenterolog ved Lahey Clinic i Burlington, Mass ", og jeg tror de pasientene mer enn studiene."

Prøv å legge til stress management til rutine med disse tipsene:

  • Utdanne deg selv Det er vanlig å bli overveldet eller bekymret av en medisinsk tilstand -. Inkludert Crohns. "Jo mer du vet om sykdommen din og er i stand til å ta en aktiv rolle i din egen behandling, jo mindre stressende blir det," råder Dr. Barto.
  • Søke støtte. Delta i en Crohns sykdom støttegruppe gir deg muligheten til å dele følelser, mestring og emosjonell støtte. Støttegrupper også gi en ressurs for å lære om din tilstand.
  • Praksis avslapping. Mange synes stress gjennom avspenningsteknikker som langsom pusting, meditasjon, hypnose og andre beroligende aktiviteter.

Trene med Crohns

Regelmessig mosjon fremmer generell helse og kan også bidra til å redusere stress forbundet med Crohns. "Øvelser som stimulerer sinnet og kroppen, for eksempel tai chi og yoga, er stor for å opprettholde generelle helse og for å redusere stress," råder Dr. Shen.

Legge oppgaven til rutine kan hjelpe deg å leve bedre med Crohns, men gjør det med varsomhet. Mens trening er vanligvis trygt for personer med Crohns, bør du alltid sjekke med legen din før du starter en ny fitness rutine. Det er også viktig å være oppmerksom på tilstanden din mens du trener. Drikk rikelig med vann for å unngå dehydrering, og unngå ekstrem varme eller kulde.

Komme ditt ZZZs

Søvn er nødvendig for å holde sinnet og kroppen sterk. "Ikke får nok søvn kan legge til stress og redusere generelle helse hos personer med en kronisk sykdom som Crohns," advarer Barto. Studier viser også at mangel på søvn kan forstyrre funksjonen av immunsystemet ditt - og Crohns sykdom er knyttet til en unormal immunrespons. Personer med en autoimmun sykdom som Crohns fordelen ved å få minst syv timer søvn hver natt for å redusere belastningen på kropp og sinn.

Søvn kan også bidra til å overvinne trøtthet - et vanlig symptom på Crohns. Tretthet kan forårsakes av flare-ups, medisiner eller andre komplikasjoner som anemi. Det er viktig å snakke med legen din om apati relatert til din tilstand.

Spise en næringsrik diett

Det er ingen bevis for at visse matvarer føre til Crohns sykdom eller at en spesiell diett kan hindre Crohns symptomer. Imidlertid gjør slike felles Crohns symptomer som tap av appetitt og diaré spise en sunn, næringsrik diett spesielt viktig.

Shen foreslår å spise en diett høy på protein og muligens unngå fiberrike matvarer, som kan forårsake plagsomme symptomer for noen mennesker. Barto anbefaler å unngå rask mat som er høy i mettet fett og sukker. Noen mennesker med Crohns kan også oppleve at meieriprodukter og krydret mat gjøre sine Crohns symptomene verre. Vurdere å eliminere disse matvarer fra kostholdet ditt, eller i det minste minimere hvor mye av dem du spiser.

Hvis du har en hard tid å finne ut hva du skal spise, snakke med en ernæringsfysiolog. "Det er en god idé å ha en ernæringsfysiolog som en del av behandlingen team," sier Barto. "En ernæringsfysiolog kan hjelpe deg å finne måter å unngå fiberrik mat eller andre skjerpende matvarer, men fortsatt spise en balansert diett som inneholder nok frukt og grønnsaker."

Flere tips for å administrere Crohns

Disse andre sunne livsstil vaner bør være en del av Crohns ledelse.

  • Røyker ikke. Farene ved røyking er godt dokumentert, men røyking kan ha ytterligere risiko for noen med Crohns. "Røyking er en klar trigger for Crohns sykdom. Faktisk studier viser at å slutte å røyke er like kraftig i forvaltningen av Crohns symptomer som å legge en ny medisin", sier Barto.
  • Drikk med måte. Alkohol kan irritere fordøyelseskanalen og forårsake problemer for mennesker som lever med Crohns. "Alkohol hører ikke sammen med mange av de medisiner som brukes til å behandle Crohns," advarer Shen. "Spør legen din om du kan ha noe alkohol, og hvis du kan, alltid drikke med måte."
  • Unngå visse legemidler. Vanlige smertestillende midler kan forverre Crohns symptomer. "Du bør unngå over-the-counter steroide anti-inflammatoriske medisiner som Advil [ibuprofen] og Aleve [naproxen]," sier Shen. Hvis du trenger å ta en smertestillende, spør legen din for sikrere valg.

Administrerende Crohns innebærer å lære om sykdommen og de daglige valg som kan påvirke det. "The Crohns og kolitt Foundation of Europe har en stor nettsted hvor du kan gå for å få støtte og utdanning ", sier Barto. Stressmestring og en sunn livsstil kan også hjelpe deg å takle. Selv om Crohns er en livslang tilstand, mange mennesker lever godt med det ved å følge de samme sunne vaner som beskytter generelle velvære.