Evb

Stigmatisering av fedme

Fedme er ikke bare en fysisk helseproblem, det kan også påvirke sosial velvære og emosjonelle helse. Eksperter tilby måter å takle disse effektene.

Det er vel kjent at fedme øker risikoen for å utvikle visse helseproblemer, og det kan påvirke emosjonelle helse også. "Mens det er fysiske helserisiko forbundet med fedme, kan de følelsesmessige konsekvensene være den mest smertefulle for mennesker med spiseforstyrrelser og vektproblemer," sier Tamara Pryor, PhD, en klinisk psykolog og klinisk direktør for Eating Disorder Center of Denver.

En fersk Yale University studie fant at fedme diskriminering i Europa har økt 66 prosent det siste tiåret. "Diskriminering av overvektige mennesker øker i et alarmerende tempo, og kan ha alvorlige effekter på emosjonell helse", sier Pryor.

Overvektige ansatte blir ofte sett på som lat, mindre kompetent, slurvet, og mangler i selvdisiplin av medarbeidere og ledere. I skoler og høyskoler, overvektige studenter står overfor trakassering, avvisning fra jevnaldrende, og partisk holdninger fra lærere. Negative holdninger til overvektige pasienter har også blitt rapportert av leger, sykepleiere og annet helsepersonell, sier Pryor.

Emosjonelle fedme effekter: stigma av fedme

Samfunnet legger enormt press på folk til å se bra ut, holde seg tynn, og passer til en viss størrelse. Dette kan stigmatisere folk som ikke passer slike beskrivelser. "The stigma av fedme kan variere fra Simon Cowell er fett vitser på europeisk Idol til flyselskapene gjør fett passasjerer betale for et ekstra sete til stygge kommentarer som er laget som en feit person går forbi på gata," sier Frances White, co-leder av National Association til Advance Fat Acceptance (NAAFA). Denne stigmatiseringen kan påvirke overvektige folks sosiale velvære og emosjonelle helse.

Emosjonelle fedme effekter: helserisiko

Følelser av skam, avvisning, lav selvfølelse og depresjon er vanlig hos overvektige voksne og til og med overvektige barn. "En stor andel av overvektige barn, særlig jenter, har blitt funnet å være klinisk deprimert som følge av sine vektproblemer," sier Pryor. Annen forskning viser at kvinner rapporterer en historie med vekt-baserte erting som barn har mer depresjon enn andre voksne kvinner.

Ensomhet er en annen psykologisk fedme effekt. Forskning fra Australia har funnet ut at jo høyere en persons body mass index (BMI), jo mer sannsynlig at han vil slite med ensomhet. Alle disse emosjonelle fedme effekter kan påvirke fysisk helse og med redusere en persons levetid.

Emosjonelle fedme effekter: hvordan å takle

Det finnes måter å bekjempe årsakene til fedme, får fedme behandling, og gjøre den dag-til-dag stigmatisering av fedme mindre smertefull.

  • Føl deg trygg. Vellykket behandling med stigmatisering av fedme innebærer å føle godt om deg selv. "Jeg har alltid fortelle overvektige mennesker til å holde hodet høyt og trygt se andre i øynene," sier White. "Kle deg riktig til enhver situasjon fordi det er alltid noen dømmer deg og møte alle med et smil." Til slutt, er det viktig å aldri godta noen negative vurdering av deg på grunn av overvekt, sier White.
  • Delta i foreninger for folk av størrelse. Det er grupper som du kan bli med å styrke deg og øke din selvtillit. En slik organisasjon er NAAFA, som har 11.000 medlemmer på landsbasis. Dette advocacy gruppe fremmer størrelse aksept, kjemper vekt diskriminering, og har en årlig konvensjon med danser, plus-size moteshow, og pedagogiske workshops for medlemmer.
  • Snakk med en terapeut. Fedme behandling ofte inkluderer rådgivning eller terapi for å identifisere måter å takle stigma av fedme og erstatte selvødeleggende tanker med positive måter å tenke på. Denne terapien er tilgjengelig gjennom de fleste spiseforstyrrelse programmer.

Den emosjonelle siden av fedme kan være komplisert, men å forstå følelsene som forårsaker fedme og lære å utvikle mestringsstrategier for å håndtere stigma av fedme er de første skritt mot større lykke og et sunnere liv.