Evb

Steroider kan føre til bipolar lidelse?

Forholdet mellom steroider og bipolar lidelse er ikke godt etablert, men noen leger mener at disse anti-inflammatoriske medisiner kan forårsake bipolar lidelse symptomer.

Eksperter fortsatt ikke er sikker på alle årsaker til bipolar lidelse. Men noen medisinske fagfolk mener at en trigger kan være bruk av steroid medisiner.

Steroider, en klasse av medikamenter som reduserer betennelse i kroppen, er gitt for en rekke forhold, fra astma til leddgikt. Enkelte mennesker kan oppleve at disse medikamentene utløse en syklus av atferd vanligvis assosiert med bipolar lidelse, sier Donald Freeman, MD, en psykiater i Beverly Hills, California

"Noen kan ha astma og trenger en kur med steroider, og deretter har en stor humøret svinger," Dr. Freeman sier. "Det kan enten komme i en fase av mani [altfor begeistret atferd] etterfulgt av depresjon eller depresjon fulgt av mani. Men det er alltid en lav og en høy. "

Men, advarer Carrie Bearden, PhD, klinisk nevropsykolog ved Institutt for psykiatri og Biobehavioral Sciences ved University of California, Los Angeles,: "Det er absolutt anekdotiske bevis for steroid bruk utløsende humør symptomer (enten mani eller depresjon), men [det har ikke blitt] empirisk undersøkt. "

Jane Pauley personlige konto

I sin 2004 selvbiografi, skywriting: A Life Out of the Blue, sier TV-journalisten Jane Pauley hun begynte opplever symptomer på bipolar lidelse etter å ha tatt steroider for elveblest. Grunnen for en slik reaksjon, Freeman sier, er den stimulerende virkning at steroider ha på kroppen. For eksempel er innsovningsvansker en vanlig bivirkning av Prednisolon, en ofte foreskrevet steroid.

På hvilken måte steroider er vanligvis gitt - med en stor dose opp foran for å redusere betennelse raskt - kan også låne seg å utløse bipolare symptomer, sier Freeman. "Du får en stor hit med en gang," forklarer han. "At situasjonen er satt opp for å indusere humør sykluser." Folk som tar mindre steroid doser, slik som de som finnes i astmainhalatorer, er mindre sannsynlighet for å oppleve bipolar oppførsel, legger han til.

De med en familie historie av sykdommen er spesielt utsatt, sier Freeman. "Identisk-twin-studier har vært gjort, og det er blitt funnet at når en tvilling har manisk depresjon, er sannsynligheten for andre tvillingen har manisk depresjon er mye høyere enn om det bare var tilfeldig," Freeman sier. «Vi vet at det er en genetisk komponent."

Alternativer til steroider

Dette forholdet mellom steroider og bipolare symptomer kan gjøre for en vanskelig situasjon hos pasienter som har en familie historie av sykdom eller som har blitt diagnostisert med bipolar lidelse. Men folk som allerede blir behandlet for bipolar lidelse med stemningsstabiliserende medikamenter kan ikke se betydelige humørsvingninger fra steroid bruk - medisinen kan ofte redusere steroid effekter.

Hvis steroider er nødvendig for en relativt mindre tilstand - si et tilfelle av Poison Ivy - så kan det være lurt å spørre legen din om ikke-steroid behandlingsalternativer. "Du kan bruke salven og lide gjennom kløe i 10 dager, [og] kanskje prøve noen antihistaminer," Freeman sier.

I mer alvorlige situasjoner, som hjernen hevelse på grunn av en bilulykke eller andre traumer, kan legen forskrive steroider på tross av predisposisjon for å bipolar lidelse. "Det er en livstruende situasjon som ville kreve steroid behandling," Freeman sier.

Hvis du velger å bruke steroider, er det viktig å holde nær kontakt med helsepersonell om eventuelle uvanlige følelser du kan ha. Vær ærlig om eventuelle oppturer og nedturer du opplever. Dette vil hjelpe legen avgjøre om medisiner, og hva slags, er nødvendig for å behandle symptomene dine.