Evb

Sporing de underliggende årsakene til kreftfaren

Beskytt deg selv ved å vite risikofaktorer for esophageal kreft.

Noen mennesker har større risiko for å utvikle esophageal kreft enn andre. Å vite årsakene til kreft i spiserøret, det lange røret som forbinder munnen til magen, og tiltak for å minske risikoen kan være din beste forsvaret mot kreftfaren.

Esophageal kreft risikofaktorer

Det er ennå ikke helt forstått hva som forårsaker esophageal kreft, men forskning har funnet at en del livsstilsfaktorer kan bidra til risikoen for å få sykdommen. Disse inkluderer:

Røyking. Folk som røyker sigaretter, rør, eller sigarer, og de som tygger tobakk, er mer sannsynlig å utvikle esophageal kreft. Men, mens røyking i stor grad øker risikoen, kan til og med røykere få kreftfaren.

Tung alkoholbruk. Drikker for mye alkohol over lang tid kan skade cellene i spiserøret og kan til slutt føre til esophageal kreft. De som røyker og drikker tungt er spesielt høy kreftfaren.

Acid reflux. Hyppige sure oppstøt, en tilstand der syre fra magesekken irriterer spiserøret, forårsaker halsbrann, kan føre til esophageal kreft.

Kronisk gastroøsofageal reflukssykdom (GERD) er knyttet til opptil en tredel av alle tilfeller av kreftfaren. Over tid kan GERD resultere i utvikling av Barretts spiserør, en tilstand der unormale celler form i nedre del av spiserøret. Hvis du lider av hyppige reflux eller Gerd, snakk med legen din. Han eller hun kan nøye overvåke helsen din, og muligens foreskrive medisiner for GERD, for å bidra til å redusere risikoen for Barretts spiserør og esophageal kreft.

Dårlig kosthold. Ikke spiser nok frukt og grønnsaker kan øke kreftfaren.

Andre helsemessige forhold. Personer med en sjelden hudsykdom kalt Tylosis (en genetisk tilstand som fører til ekstra hud å danne på håndflatene og fotsålene) er mer sannsynlig å utvikle esophageal kreft. Akalasi (en lidelse der mat blir fanget i nedre del av spiserøret) og Plummer-Vinson syndrom (en tilstand som fører til unormal vev formasjonen i spiserøret) også plassere folk på høyere kreftfaren.

Kjemikalier. Folk som jobber med visse kjemikalier som brukes i renseri er en økt kreftfaren. I tillegg kan utilsiktet inntak av avløp rengjøringsmidler som inneholder lut føre til esophageal kreft år senere.

Varme drikker. Tillegg varm kaffe, te og andre varme drikker kan skade esophageal vev og bidra til utvikling av kreftfaren.

Øsofageal kreft er ikke antatt å være en arvelig sykdom, er imidlertid Tylosis, som er knyttet til øsofageal kreft, arvelig. Så hvis noen i familien din har Tylosis, kan du både være en større risiko for å utvikle esophageal kreft.

Andre risikofaktorer for esophageal kreft

I tillegg til livsstilsfaktorer og helseplager, kan en rekke andre risikofaktorer øke sjansene for å utvikle esophageal kreft, inkludert:

Alder. Risikoen for å utvikle esophageal kreft øker når du alder. De fleste mennesker diagnostisert med esophageal kreft er over 55 år, og flertallet av disse er 70 år eller eldre.

Race. Din rase kan øke din risiko for å utvikle bestemte typer esophageal kreft. Kaukasiere er en økt risiko for å utvikle adenokarsinom, mens afro-europeere har større risiko for å utvikle plateepitel-celle kreftfaren.

Overvekt eller fedme. Personer som er overvektige er mer sannsynlig å utvikle esophageal kreft, delvis fordi fedme ofte fremmer acid reflux.

Kjønn. Menn er diagnostisert med esophageal kreft mye oftere enn kvinner.

Mens du drikker, røyker, spiser dårlig kosthold, og overvekt er alle risikofaktorer for esophageal kreft, kan selv folk som bor en sunnere livsstil fremdeles få sykdommen. Som med de fleste sykdommer, tidlig oppdagelse og behandling forbedre oddsen for å utvinne fra kreftfaren. Forstå risikofaktorer og arbeide med legen din slik at du kan gjenkjenne symptomer så snart som mulig.