Evb

Sporing av leddgikt smerte

Hvis du lever med leddgikt smerter og plager, holde et symptom journal kan hjelpe peke deg og legen din mot velkommen lettelse.

Når du har leddgikt, lever du med smerter. Og fordi leddgikt kan være en degenerativ sykdom, kan smertene forverres over tid - det er derfor det er viktig å arbeide med legen din for å finne lindring.

En måte å gjøre det på er å spore leddgikt smerte i et symptom journal. "All informasjon du tar med til et legekontor kan bare hjelpe deg", sier Alexis Chiang Colvin, MD, assisterende professor ved Institutt for Ortopedi ved Mount Sinai School of Medicine i New York.

Leddgikt smerte lindring: å holde en journal

Bruk disse enkle trinnene for å lage en blåkopi for å administrere leddgikt:

  • Trinn 1: utpeke en bærbar eller en personlig kalender for å spore dine smerter symptomer.
  • Trinn 2: Hver dag, skrive ned når du opplever smerter og andre symptomer. Det kan være dager da du ikke opplever smerte i det hele tatt, men noterer dette også, sier Dr. Colvin. Noen leger spør pasientene om å rangere sin smerte på en skala fra 1 til 10, der 10 er den verste smerten tenkelige, sier Yusuf Yazici, MD, en revmatolog ved New York University Hospital for leddsykdommer.
  • Steg 3: Når du har symptomer, beskriver når de skjer og hva du gjorde på den tiden. Prøv å tallfeste når smertene begynner så presist som mulig: Colvin liker å spørre pasientene hvor mange blokker de kan gå før det blir smertefullt, for eksempel. Vær også oppmerksom på om du har stivhet, smerte med hvile, eller trenger å gå med en stokk, og om du tar en smertestillende medikamenter for å behandle disse symptomene. Det er også viktig å skrive ned og fortelle legen din hvis du unngår aktiviteter på grunn av leddgikt smerte. "Pasientene vil si at de ikke har smerter, men det er fordi de ikke bruker trapper," Dr. Yazici sier, eller de unngå andre aktiviteter som vil gi smerter.
  • Trinn 4: Del symptom tidsskrift med legen din.

Leddgikt smerte lindring: learning fra dagboken din

Informasjonen i leddgikt smerte journal vil tillate deg å gjøre endringer i livsstil som bidrar til å kontrollere smerten, og gi deg informasjon som vil la deg vite når du skal konsultere legen din. Din journal kan fortelle deg:

  • Den optimale tidspunktet for å ta smertestillende medikamenter. Hvis din journal viser at du er mest stiv om morgenen, tar en ikke-steroid antiinflammatorisk middel (NSAID) som aspirin (Bayer eller Bufferin), ibuprofen (motrin eller advil), eller naproxen (Aleve) om kvelden før du går til sengs kan hjelpe, sier Colvin. Eller hvis du går til gym etterlater deg sår, prøv å ta medisinen en halvtime før du går, sier hun.
  • Aktiviteter som hjelper deg å unngå leddgikt smerte. Det er viktig å holde seg aktiv hvis du har leddgikt, men pass på å velge øvelser med omhu. Hvis du føler deg sår etter high-impact aktiviteter som løping, hopping, eller kickboksing, må du kanskje bytte til treningsøkter som er mildere på leddene. Dette kan bestå av å gå på et flatt underlag, trene på en elliptisk trener, sykle eller svømme, antyder Colvin.
  • Hvis det er tid for daglig medisinering. Hvis leddgikt blir mer av et problem og ikke reagerer på livsstil og andre nondrug intervensjoner, kan det være tid for planlagt medisiner for leddgikt i stedet for medisiner akkurat når du trenger det. Daglig bruk av slike vanlige analgetika som paracetamol eller et anti-inflammatorisk som ibuprofen effektivt kan lindre smerte for mange mennesker.
  • Mulig mat utløser. Visse matvarer, for eksempel rødt kjøtt, alkohol og tomater, kan øke leddgikt smerte for noen mennesker. Mens det er begrenset vitenskapelig bevis for sammenhengen mellom spesifikke matvarer og forverring leddgikt, pasienter rapporterer ofte om endringer i symptomer med endringer i kostholdet. Hvis du merker symptomer etter å ha spist visse matvarer, kan du prøve å fjerne dem fra kosten din for å se om det bringer smertelindring, sier Scott Zashin, MD, en revmatolog og klinisk førsteamanuensis ved University of Texas Southwestern Medical School i Dallas.
  • Hvis behandlingen virker. Legen vil se på symptomet journal etter tegn på at behandlingen plan fungerer. "Vi ønsker å se en forbedring over en seks-til åtte-ukers periode," Yazici sier. Hvis NSAIDs ikke fungerer godt nok, kan legen forsøke fysioterapi, injeksjoner, eller en vekt-tap programmet. Hvis de mislykkes, kan legen din foreslå joint-replacement therapy.
  • Hvis leddgikt blir verre. Hvis du har smerter selv når i ro, det er et rødt flagg for legen din, sier Colvin. En annen signere leddgikt kan bli verre: Hvis du ser at du går færre kvartaler før smertene begynner. I så fall kan legen gjøre behandlingen endres for mer leddgikt smerte lindring.

Til tider kan du føle deg som om leddgikt smerte er ute av kontroll. Men ved å spore symptomer og gjøre endringer som bringer leddgikt smertelindring, kan du nyte livet og i noen tilfeller, selv forhindre fremtidig skade på ledd.