Evb

Spise ute med cøliaki

Spise hjemmefra med cøliaki er ikke umulig. Det er mange glutenfrie menyelementer. Bruk vår guide til å komme i gang.

Restauranter ikke akkurat har et rykte for å servere helsekost. For den gjennomsnittlige europeiske, fett og kalorier er de største bekymringene når du spiser ute. Men hvis du har cøliaki, bor friske midler eliminere hvete, rug og bygg fra kosten, som inkluderer brød og retter laget med mel. Som kan gjøre å spise på en restaurant desto mer utfordrende.

Når du har cøliaki, gluten - proteinet i hvete, bygg og rug - forårsaker skade på tynntarmen som kan føre til magesmerter, diaré, forstoppelse, og ernæringsmessige mangler.

Finne glutenfrie alternativer på en restaurant kan være overveldende, men det er god grunn til å legge vekt på det, sier Dee Sandquist, RD, en kostholdsekspert i Portland, Oregon, som arbeider med personer med cøliaki og en talskvinne for det europeiske Dietetic Association. Når hennes klienter tar gluten ut av kostholdet sitt, ser de store fordelene. "De er ganske fornøyd med å følge dietten fordi de føler seg mye bedre," Sandquist sier.

En glutenfri måltid på en restaurant kan være så enkel og deilig som en salat uten krutonger, en saftig biff, varmt bakt potet, og en side av brokkoli. Det er ikke nødvendig å unngå dessert - bare be om en scoop av iskrem eller sorbet.

Her er flere måter å unngå gluten når du spiser ute med cøliaki:

Ring fremover. "Den beste strategien er å ringe på forhånd og snakke med kokken eller manager for å se om de er kjent med glutenfrie matvarer," Sandquist sier. Dette vil gi deg en idé om alternativene før du selv kommer dit.

Søk etter glutenfrie alternativer på nettet. Du kan bli overrasket over hvor mange restauranter har glutenfrie menyer, og de ​​er ofte lett tilgjengelig på nettet. Kjede restauranter som PF Changs China Bistro, Outback Steakhouse, California Chicken Café, og Carrabbas Italian Grill tilbyr glutenfri forslag fra sine menyer på nettet. Eller gå til Gluten-free restaurant bevissthet program, som drives av Gluten intoleranse Group of North Europe, å finne restauranter nær deg med glutenfrie alternativer.

Unngå opptatt lunsj og middag timer. Gå til en restaurant under off-peak timer betyr at ansatte vil ha mer tid til å svare på dine spørsmål om mat og gjøre individuelle endringer til måltidet, sier Sandquist.

Være påståelig om dine behov. Det kan være fristende å holde stille om glutenfri diett, men det er alltid bedre å fortelle serveren at du ikke kan bli utsatt for gluten. For noen med cøliaki, kan noen brødsmuler på tallerkenen påvirker helsen din, så det er viktig å la kelneren vite at kokken ikke kan plassere noe som inneholder gluten - inkludert garnityr som pasta - på tallerkenen din.

Gå for grillet over stekt. Stekt mat er vanligvis belagt i en panering, så det er en bedre idé å velge grillet kjøtt eller fisk, sier Sandquist.

Spør om marinade. Noen marinader, for eksempel italiensk dressing, er greit for folk med cøliaki. Men andre, som for eksempel soya saus, inneholder hvete, sier Sandquist. Det gjør det viktig at du finner ut hva kokken bruker som en marinade og ber om din kjøtt å bli kokt ren hvis marinade inneholder gluten.

Vokt dere for sauser, sauser og supper. De kan inneholde gluten, så spør kokken for en ingredienslisten eller unngå dem helt.

Unn deg dessert. Du må kanskje omgå sjokoladekake, men du kan bestille iskrem (så lenge det ikke inkluderer ingredienser med gluten, for eksempel cookie deig) eller en sunn og forfriskende bolle med frisk frukt. Bare sørg for at din iskrem eller frukt ikke kommer til bordet med en hvete garnityr, for eksempel en wafer cookie.

Å spise ute er enklere enn noensinne for folk med cøliaki. Sandquist har fulgt en glutenfri diett i åtte år og sier mange flere restauranter tilbyr glutenfrie alternativer i dag enn tidligere. Med litt planlegging og know-how, kan du minimere utfordringene med servering hjemmefra.