Evb

Småcellet lungekreft: behandlingsmetoder

Få fakta om metoder og terapier som brukes til behandling av småcellet lungekreft.

Kirurgi er sjelden brukt i småcellet lungekreft. I færre enn én av 20 tilfeller er småcellet lungekreft i bare en svulst nodul, med ingen spredning til lymfeknuter eller andre organer. I disse tilfellene kan kirurgi være nyttig, og det er vanligvis etterfulgt av videre behandling med cellegift eller stråling.

Flere forskjellige operasjoner kan anvendes for å behandle småcellet lungekreft:
  • Pneumonektomi: hele lungen er fjernet i denne operasjonen.
  • Lobectomy: en del (flik) av lungen er fjernet i denne operasjonen.
  • Segmentectomy eller kile reseksjon: en del av en flik er fjernet i denne operasjonen.

Som regel er lobectomy den foretrukne operasjon for småcellet lungekreft som behandles med kirurgi. Med noen av disse operasjoner, er lymfeknuter også fjernet for å lete etter mulige spredning av kreft.

Disse operasjonene er gjort med pasienten sover (narkose). Du vil mest sannsynlig trenger å bruke ca en uke på sykehuset etter operasjonen. Det vil være noen smerter etter operasjonen fordi kirurgen har å skjære gjennom ribbene å komme til lungene. Andre mulige problemer inkluderer blødninger, sår infeksjoner og lungebetennelse.

Video-assistert thorax kirurgi (VATS). Det er en ny type kirurgi for mennesker med tidlig stadium lungekreft. Det kalles video-assistert bryst kirurgi (VATS). En liten kameraet kan plasseres gjennom et lite hull i brystet for å hjelpe kirurgen se svulsten. En eller to andre små hull er laget i huden, og lange instrumenter de passerer gjennom disse hullene blir brukt til å fjerne svulsten. Kun små kutt (snitt) er nødvendig, så det er mindre smerter etter operasjonen. Denne tilnærmingen er oftest brukt for svulster mindre enn ca 1 ½ inches. Helbredelsesraten synes å være den samme som for vanlig operasjon. Legen som gjør denne operasjonen bør ha erfaring fordi det tar mye dyktighet.

Problemer etter operasjonen avhenger av hvor mye operasjonen ble gjort og en persons helse før operasjonen. Alvorlige problemer kan omfatte mye blødning, infeksjon, og lungebetennelse. Selv om det er sjelden, i noen tilfeller folk ikke kan overleve operasjonen, og det er derfor det er svært viktig at kirurger velge pasienter med forsiktighet. Folk som lungene er i god form (annet enn kreft) kan ofte gå tilbake til normale aktiviteter etter en lapp eller en hel lunge er fjernet. Men hvis de har også problemer som emfysem eller kronisk bronkitt (disse er vanlig hos storrøykere), kan de ha en langsiktig kortpustethet.

Hvis du har en Thoracotomi, vil snittet vondt en stund etter operasjonen. Din aktivitet vil være begrenset i minst en måned eller to.

Kirurgi å lindre problemer. I noen tilfeller kan operasjon anvendes for å behandle symptomene på cancer (heller enn å forsøke å fjerne alt av kreft). For eksempel kan laser kirurgi brukes til å avlaste blokkering av luftveiene som kan være årsaken lungebetennelse eller kortpustethet. Noen ganger kan metall eller plast rør (kalt stenter) plasseres i luftveiene for å holde dem åpne. Andre metoder som stråling (beskrevet i neste avsnitt) kan også anvendes.

Noen ganger væsken samler i brystet og gjør det vanskelig å puste. Denne væske kan fjernes gjennom et lite rør plassert på brystet. Etter at væsken er drenert ut enten talkum eller noen form for medikament er plassert inn i brystet. Dette vil starte en reaksjon som vil bidra til å forsegle plass og forhindre fremtidig væskeansamling.

Lungekreft og strålebehandling

Strålebehandling er behandling med høy energi stråler (som røntgen) for å drepe eller krympe kreftceller. Strålingen kommer fra utsiden av kroppen (ekstern stråling). I småcellet lungekreft er det oftest brukt sammen med kjemoterapi (i begrenset stadium sykdommen) for å behandle svulsten og lymfeknuter i brystet.

Stråling kan brukes etter operasjonen for å drepe små områder av kreft som ikke kan sees og fjernet under operasjonen. Eller det kan brukes på hjernen for å forsøke å hindre spredning av kreft der. Stråling kan også benyttes for å lindre symptomer som smerte, blødning, problemer med å svelge, eller problemer forårsaket av kreft sprer seg til hjernen. Det gis vanligvis i små daglige doser over mange uker.

Standard stråling brukes sjeldnere enn tidligere. Nyere metoder tillater leger å være mer presis i behandling av lungekreft samtidig redusere stråling til nærliggende friskt vev.

Bivirkninger av stråling kan omfatte hudproblemer på området som behandles, kvalme, oppkast og tretthet. Brystet stråling kan forårsake lungeskade og problemer med å puste eller svelge. Ofte disse problemene forsvinne etter behandling avsluttes.

Bivirkninger av strålebehandling til hjernen blir vanligvis mest alvorlige ett eller to år etter behandling. Disse bivirkningene kan omfatte hukommelsestap, hodepine, problemer med å tenke, og mindre seksuell lyst. Disse bivirkningene, skjønt, er små sammenlignet med de som er forårsaket av lungekreft svulster som har spredt seg til hjernen.

Lungekreft og kjemoterapi

Kjemoterapi (ofte kalt bare "kjemoterapi") er behandling med legemidler gitt i en blodåre eller tas gjennom munnen. Disse stoffene inn i blodbanen og gå gjennom hele kroppen. Denne behandlingen er nyttig for kreft som har spredt seg (spredning) til organer utenfor lungene. Kjemoterapi er vanligvis den viktigste behandlingen for småcellet lungekreft.

Leger gi cellegift i sykluser, med hver runde med behandling etterfulgt av en hvileperiode å tillate kroppen tid til å komme. Chemo sykluser varer i ca 3-4 uker, og første runde med behandlinger er oftest 4-6 sykluser. Kjemoterapi er ikke ofte brukt for pasienter med dårlig helse, men eldre alder i seg selv er ikke et hinder for å få cellegift.

Kjemoterapi narkotika dreper kreftceller, men de også skade noen normale celler, forårsaker bivirkninger. Disse bivirkningene avhenger av typen av medikamenter som anvendes, hvor gis, og varigheten av behandlingen. Du kunne ha noen av disse kortsiktige bivirkninger: ·
  • håravfall
  • munnsår
  • tap av matlyst
  • kvalme og brekninger
  • økt sjanse for infeksjoner (på grunn av lavt antall hvite blodlegemer)
  • lett blåmerker eller blødninger (på grunn av lave blodplater)
  • følelsen veldig trøtt hele tiden, heter fatigue (på grunn av lavt antall røde blodlegemer)

Noen kjemoterapi narkotika kan skade nerver. Dette kan føre til nummenhet i fingre og tær, og noen ganger på armer og ben kan føle seg svak. Du bør rapportere dette, samt eventuelle andre bivirkninger eller endringer du merker mens du får cellegift, slik at de kan behandles med en gang.

De fleste av disse bivirkningene forsvinner når behandling er ferdig. Sørg for å fortelle legen din eller sykepleier dersom du har noen bivirkninger, så det er ofte måter å hjelpe.