Evb

Slutte å røyke for hjertet helse

Røyking fører til umiddelbare og langsiktige skader på hjertet. Finn ut hvordan ditt hjerte helse styrker så snart røyken fra den siste sigaretten er ute av systemet.

Kanskje gi opp fast food eller fredag ​​kveld pizza er ikke så vanskelig for deg å gjøre for bedre hjertehelse. Kanskje du liker å trene. Men hva med å si farvel til disse sigarettene? Prøver å slutte å røyke kan være den tøffeste delen av din søken for å bedre hjerte helse, men det vil også ha noen av de mest kraftige effekter.

Hvis du vil ha et sunnere hjerte og bidra til å forebygge hjertesykdom, så må du slutte å røyke. Røyking gjør store skader i hele kroppen, men spesielt til ditt hjerte og blodomløpet. Det betyr at du er på en større risiko for ikke bare å utvikle hjertesykdom, men også for å ha en ødeleggende hjerteinfarkt eller hjerneslag, åreforkalkning, eller perifer karsykdom.

"Det er to måter som vi mener at røyking påvirker hjertet", sier Russell V. Luepker, MD, Mayo professor i folkehelse ved University of Minnesota og en talsmann for European Heart Association. "På kort sikt gjør røyking det vanskeligere for hjertet å få oksygen og legger mer vekt på det." Når du røyker, stiger pulsen og blodplater i blodet ditt bli seigere, noe som øker risikoen for blodpropp og en resulterende slag. "Hvis du har underliggende hjertesykdom, som mange middelaldrende europeere gjør, er dette en akutt stressor i hjertet", sier Dr. Luepker.

På lang sikt, røyking skader hjertet ved å øke plakk i blodårene, noe som resulterer i aterosklerose. Perifer arteriell sykdom oppstår når aterosklerose treffer blodårene som forsyner bena og armene med blod - når du tilbringer halve dagen puffing bort, kan de stive arterier ikke får nok blod til dine lemmer, og blodsirkulasjonen lider. Disse problemene forverres når andre hjertesykdommer risikofaktorer, som høyt kolesterol og høyt blodtrykk, er til stede også, bemerker Luepker.

En tidslinje for hjerte helsemessige forbedringer

Akkurat som røyking skader systemer og organer i hele kroppen din, når du slutter å røyke, får hele kroppen sunnere. Din risiko for hjertesykdom, slag og perifer karsykdom dråper, og ditt hjerte helse og sirkulasjon forbedres.

Faktisk fordelene starter bare minutter etter at du stumpe din siste røyk. Gå noen uker og deretter måneder uten å tenne opp, og du er godt på vei til å oppnå bedre hjerte helse og forebygge hjertesykdom. I årene etter at du sluttet, kan du angre mye av skaden som du gjorde da du røykte.

Umiddelbart etter at du har sluttet å røyke:

 • Hjertet ditt er mindre stresset.
 • Innen 20 minutter, senker pulsen.
 • Innen 12 timer, synker nivået av karbonmonoksid i blodet til det normale.

I de første månedene:

 • Lungene er sunnere og hjerteinfarkt risiko faller.
 • Innen ca ni måneder, kan du puste lettere og du hoster mindre.

Et år etter at du sluttet å røyke:

 • Din risiko for hjertesykdom faller med 50 prosent.

Fem år etter at du sluttet å røyke:

 • Mellom 5 og 15 år etter røykeslutt, er risikoen for hjerneslag dråper til at av noen som aldri har vært en røyker.

Langsiktige fordeler:

 • Etter 15 år med å være røykfritt, er risikoen for hjertesykdom omtrent det samme som en som aldri har røykt.
 • Menn som slutter å røyke mellom 35 og 39 øke levealderen med om lag fem år.
 • Kvinner som slutter å røyke innen samme aldersgruppe legge om tre år til deres levetid.
 • Kvinner og menn som sluttet mellom 65 og 69 add ca ett år til livet.

Fordelene til ditt hjerte helse når du slutte å røyke er ubestridelig. Noen du kan føle, som forbedret pust, mens andre ikke er like opplagt, men er nøkkelen til god helse og lever lenger. Så for ditt hjerte skyld, legger ned de røyker - og ikke plukke dem opp igjen.