Evb

Skrittsopp

Hva er skrittsopp?

Skrittsopp (tinea cruris) er en form for ringorm. Ringorm er ikke en orm i det hele tatt. Det er en soppinfeksjon i de ytre lagene av hud, hår, eller negler. Sopp (flertall av sopp) er til stede overalt i vårt miljø.

Ringorm i huden fremstår som et utslett med flekker som kan være rød eller peeling eller som har støt på kantene som ser ut som blemmer. Huden er ofte kløende, og utslett kan spre seg raskt. Du kan ha både jock kløe og fotsopp (tinea pedis) på samme tid.

Hva som forårsaker skrittsopp?

Jock kløe er forårsaket av en sopp. Fungi som vanligvis vokser på eller i det øverste laget av huden. De kan eller ikke kan forårsake en infeksjon. Sopp vokser best i varme, fuktige områder av kroppen som for eksempel lysken, innsiden av lårene, og rumpe.

Som navnet antyder, påvirker skrittsopp hovedsakelig mannlige idrettsutøvere, men alle kan få det. Ved hjelp av offentlige dusjer og garderober øker sjansene for å få skrittsopp. Sopp vokser best i de dampende rom mellom fuktige håndklær, svette treningsklær og våte gulv. Så det er ikke overraskende at skrittsopp og fotsopp oppstår ofte samtidig, siden begge er forårsaket av sopp.

Hva er symptomene på skrittsopp?

Symptomer på skrittsopp omfatter følgende:

 • Kløe og smerter er vanlig.
 • Et utslett er på lysken, hudfolder, innsiden av lårene, eller baken. Utslettet vanligvis ikke forekommer på pungen eller penis.
 • Kanten av utslett er svært tydelig og kan være skjellete eller har nupper som ser ut som blemmer.
 • Sentrum av utslett kan ha en rød-brun farge.

Hvordan er skrittsopp diagnostisert?

Skrittsopp er irriterende, men det er vanligvis ikke alvorlig. Hvis du har hatt skrittsopp i det siste, kan du gjenkjenne symptomer. Legen kan fortelle om du har skrittsopp etter å stille spørsmål om dine symptomer og tidligere helse og ser på utslett din. Legen kan skrape litt av utslett på et glass lysbilde slik at han eller hun kan se på den under et mikroskop.

Hvordan er det behandles?

Mest ringorm infeksjoner i huden, slik som skrittsopp, kan behandles hjemme med soppdrepende kremer og pulver du kan kjøpe uten resept. Men har din lege se på eventuelle infeksjoner som ikke går bort, er alvorlig, eller kommer tilbake. Å behandle skrittsopp, gjør du følgende:

 • Vask utslett med såpe og vann. Spre en soppdrepende krem ​​over utslett. Påfør kremen utover kanten av utslett.
 • Bruk en soppdrepende krem ​​eller pulver som inneholder terbinafin, miconazole, eller klotrimazol. Du kan kjøpe disse produktene uten resept. Merkenavn inkludere Lamisil, Lotrimin, Micatin, og monistat. Følg instruksjonene på pakken, og ikke slutte å bruke medisinen bare fordi symptomene dine forsvinne. Bruke medisinen akkurat som etiketten sier. Hvis symptomene ikke bedres etter 2 uker, ring din lege.
 • I sjeldne tilfeller forårsaker ringorm i huden store områder med blemmer. Hvis ringorm danner blemmer, kan du bruke komprimerer (som Burow sin komprimere, som du kan kjøpe uten resept) for å berolige og tørke ut blemmer. Etter at huden er tørket ut, kan du bruke soppdrepende kremer som du kan kjøpe uten resept.
 • Hvis du har skrittsopp og fotsopp, bør du behandle både for å forebygge reinfecting lysken når du legger på undertøyet ditt.

Hvordan kan jeg forhindre skrittsopp?

Du kan bidra til å forhindre skrittsopp ved å holde lysken, innsiden av lårene, og rumpe rent og tørt. Tørke godt etter trening og dusj. Prøv disse andre tiltak for å hindre skrittsopp:

 • Vask treningsklær, undertøy, sokker og håndklær etter hver bruk.
 • Bære dusj sko når du bruker offentlige dusjer og garderober.
 • Hvis du har fotsopp, bør du behandle det. Under behandlingen, sette sokker på før du setter på undertøyet ditt. Dette vil hindre spredning av soppen fra føttene til lysken din.
 • Hvis du fortsetter å få fotsopp, tørke føttene sist når frotté av etter en dusj eller badekar. Dette kan bidra til å forhindre spredning av smitte fra føttene til lysken din.