Evb

Skin 101: epidermis, melanin, og mer

På overflaten, ikke din sunn hud ser ikke veldig komplisert. Men det ytre laget - huden din - er bare en del av en virkelig intrikat organ som utfører mange viktige funksjoner.

Huden er det største organet i menneskekroppen, og dets primære formål er å dekke og beskytte resten av kroppen - for eksempel muskler, bein og organer - fra lys, varme, skader og infeksjon. Skin helse er viktig fordi huden din tjener også til:

 • Hold kroppstemperaturen reguleres
 • Oppbevar forsyninger av vann, fett, og vitamin D for resten av legemet
 • Produser sanseinntrykk til hjernen gjennom din følelse av berøring

Huden din veier mellom seks og ni pounds. Strukket ut flat, ville huden av en 150-kilos mann dekker omtrent to kvadrat meter. Tettheten av huden din varierer over hele kroppen, det er på sitt tynneste på øyelokkene og dens tykkeste på fotsålene.

Hår og negler er modifisert typer hud som tjener spesifikke beskyttende formål. Kroppshår gir beskyttelse for hudens ytterste lag, og, avhengig av beliggenhet, tjener spesialiserte funksjoner, for eksempel et filter for nese og øre, og som et middel til å regulere balansen i det indre øret. Nails beskytte og støtte tuppen av fingrene og tærne.

En nærmere titt på hudlagene

Huden består av tre lag: epidermis, dermis og subkutant vev. Skin helse avhenger av hvert av disse lagene både å utføre sine egne funksjoner, så vel som å støtte hvert av de andre lag.

Overhuden. Dette er det ytterste laget av huden din. Det er tre fliker i epidermis selv: den ytre stratum corneum, midt skvamøs celle-sjikt, og bunnen basal celle laget. Stratum corneum er den synlige del av epidermis og er faktisk et lag av døde hudceller umiddelbart på hudens overflate. Dette laget bruker et protein som kalles keratin for å danne en hard barriere mellom den ytre verden og de mer sårbare celler i huden og kroppen.

De følgende typer celler utgjør epidermis:

 • Basale celler er på bunnen av epidermis og kontinuerlig reprodusere til å danne nye keratinocytter.
 • Keratinocytter eller plateepitelceller er i midten lag av epidermis og produserer keratin, proteinet som danner det beskyttende ytre laget. Keratin også brukes til å produsere hår og negler.
 • Melanocytter gjør melanin, pigment som gir farge til huden. Folk med mørkere hud har melanocytter som produserer mer melanin. Eksponering for sollys kan også øke produksjonen av melanin, som forårsaker fregner eller en solbrun.
 • Langerhans celler er en del av kroppens immunsystem og bidra til å bekjempe infeksjoner.

Omtrent 95 prosent av hudceller i epidermis er viet til å skape nye hudceller i de nedre to nivåer av epidermis, som deretter syklusen til det øverste laget for å hjelpe dannelse av stratum corneum. Til slutt de døde cellene i stratum corneum skalle av nye keratinocytter som beveger seg, og syklusen gjentar seg. Sunne hudpleie vaner bidra til å fjerne disse døde cellene.

Dermis. Funnet under epidermis, dermis blir holdt sammen av et protein kalt kollagen. Dermis inneholder mange strukturer som bidrar til å holde epidermis sunn og vokser samt strukturer som hjelpe kroppen på andre måter:

 • Nerveender overføre sanseinntrykk til hjernen. Disse nervene kan du fornemme tekstur, trykk, varme og smerte gjennom huden, alle en del av din generelle følelse av berøring.
 • Blodkar leverer næringsstoffer og oksygen til epidermis og dermis og kjerre bort avfallsstoffer.
 • Olje glands holde huden smøres og hindre hårsekkene fra å bli sprø.
 • Svettekjertlene holde kroppens temperatur regulert. Den svette kommer opp gjennom porene som reiser gjennom epidermis og åpner ut mot den ytre huden.

Det subkutane vevet. Dette er et lag av kollagen og fett celler ved foten av huden din. Dette laget hjelper hold i kroppsvarme og absorbere effekten av slag og andre skader.

Hår og negler

Hår starter i dermis, hvor hårsekkene gi en base for håret som vokser opp gjennom det ytre hudlaget. Flere strukturer dannes rundt hårsekkene:

 • Basket celler omgir bunnen av hver hårsekken og hjelp forstand trykket plasseres på håret.
 • Erector pili muskler koble hårsekken til dermis. Disse musklene kan trekke seg sammen og er det som føre til at håret til å stå på høykant når du mottar en skrekk eller er kalde.

Hårstrå vokser fra roten, en pære som hviler i hårsekken. Celler formere seg og produsere keratin, som danner en hårskaftet og presser opp gjennom hudens overflate. Akselen er dannet av døde celler som holdes sammen av herdet keratin.

Negler vokser mye på samme måte som hår gjør, men de begynner i dype folder i huden på fingre og tær. Veksten starter i neglen rot, hvor epidermale celler blir utflatet og blir presset tett sammen for å danne spiker. Som hår, negler og tånegler består av døde celler som holdes sammen av herdet keratin. Som spiker celler ved roten akkumulere, skyver de spikeren utover.

Sunn hud, hår og negler er viktig ikke bare for utseendet ditt, men også for helsen til kroppen din, fra topp til tå. Ta vare på dem også.