Evb

Sikker sukker erstatter for personer med diabetes

Ved hjelp av kunstige søtningsmidler regnes som en sikker måte å hjelpe kontroll blod sukker nivåer - og i dag er det flere valg enn noen gang.

Hvis du har diabetes, og prøver å kontrollere vekten og blodsukkeret, kunstige søtningsmidler, kjent som sukker erstatter, kan bidra til å tilfredsstille dine søt tann, uten potensielt skadelig sukker eller karbohydrater.

Sukker erstattere kan blidgjøre uten å legge kalorier fordi de tilbyr en konsentrert dose av sødme og er generelt kalori-fri. Plus, ikke kroppen ikke fullt absorbere kunstige søtningsmidler, så de få kalorier de kan inneholde påvirker ikke blodsukkeret. Disse faktorene gjør kunstige søtningsmidler ideell for bruk i en diabetes forvaltningsplanen.

Kunstige søtningsmidler i diabetes diett

Det amerikanske Food and Drug Administration (FDA) har godkjent seks kunstige søtstoffer for bruk: sukralosekonsentratoppløsninger, sakkarin, stevia, aspartam, neotame, og acesulfam kalium. Ut av disse seks, tre er utbredt - sakkarin, aspartam, og sukralose - mens den nyeste søtningsmiddel, stevia, er raskt økende i popularitet.

Her er en titt på populære søtstoffer og hva de betyr for kostholdet ditt.

 • Sakkarin. Dette er bestefaren av kunstige søtningsmidler, først utviklet i 1879. Det er solgt under merkenavnet Sweet'N Lav og er 200-700 ganger søtere enn sukker. Mange diett Colas og andre diett matvarer inneholder sakkarin. Det har også selges i pakker for søtningsstoffer individuelle måltider og i bulk for bruk i matlaging.

  Sikkerhet: En 1970 studie tilknyttet sakkarin med blære tumorvekst hos rotter, ble så en eat-på-din-egen-risiko advarsel lagt til emballasjen. Men National Cancer Institute og FDA har siden konkludert med at sakkarin ikke utgjør en risiko for blærekreft hos mennesker, så det er ansett som en trygg sukker erstatning for type 1 og type 2 diabetes dietter. Eksperter anbefaler likevel at gravide kvinner unngår sakkarin.

 • Aspartam. Denne søtningsmiddel selges under merkenavnene Lik og aspartam og er 180-200 ganger søtere enn sukker. Det er solgt i pakke og bulk form, men er ikke ansett som nyttig i matlaging fordi høy varme reduserer sin sødme.
 • Sikkerhet: Selv om mange anekdotiske rapporter har knyttet aspartam til helsemessige forhold som strekker seg fra depresjon og hodepine til kreft, har forskerne ikke funnet at søtningsmiddel utgjør noen helserisiko for mennesker. The European Medical Association, European Diabetes Association, og FDA har alle kommet ned til støtte for aspartam sikkerhet, og det kan brukes av personer med noen av de tre typer av diabetes. Imidlertid bør folk med en lidelse som kalles fenylketonuri (PKU) unngå det.

 • Sukralose. Selges under merkenavnet Splenda, er denne kunstige søtningsmiddel 600 ganger søtere enn sukker og er svært nyttig i baking fordi kornete Splenda kan direkte erstatte sukker i oppskrifter.

  Sikkerhet: Fordi sukralose er nyere, det er færre langtrekkende studier tilgjengelig angående sikkerheten. Når det er sagt, har det FDA-godkjenning og er godkjent av europeiske Diabetes Association for bruk av alle tre typer diabetikere.

 • Acesulfam K (Sunett, en søt). Denne søtningsmiddel, som kan anvendes til baking, kan finnes i mange emballerte varer, og er 200 ganger søtere enn sukker.

  Sikkerhet: Mer enn 90 studier viste acesulfam å være trygg.

 • Neotame: Dette nylig godkjent søtningsmiddel er ca 8000 ganger søtere enn sukker. Det er nært beslektet med aspartam, men ennå ikke utbredt i Europa.

  Sikkerhet: Selv avledet fra aspartam, gjør en kjemisk endring denne søtningsmiddel trygt for de med PKU.

 • Stevia: Selges som Truvia, PureVia, sweetleaf, og Stevia i Raw, er stevia planten grunnlag av denne helt naturlig søtningsmiddel, som er 250-300 ganger søtere enn sukker.

  Sikkerhet: Inntil nylig hadde FDA utestengt stevia på grunn av bekymring for at det kan føre til reproduktive problemer i lab dyr. Men sent i 2008 godkjente FDA renset del av stevia blad, kjent som rebaudioside A, for bruk som tilsetning i europeiske matvarer. Denne formen for stevia også er rapportert å ha mindre av en ettersmak.

Sukkeralkoholer, som er redusert-kalori søtningsmiddel som har færre kalorier enn sukker og en mindre effekt på blodsukkernivået, kan også benyttes for å søte sukker-fri eller "uten tilsatt sukker" matvarer. ADA godkjenner bruk av produkter søtet med sukker alkoholer for personer med diabetes, men anbefaler at de inntas i moderate mengder.

Naturlige søtningsstoffer, som agave nektar og honning, er fremdeles like kaloririk som sukker, men kan være trygt for diabetikere i moderasjon.

Sukker erstatning alternativer

Hvis du ikke ønsker å bruke sukker, men er bekymret for sikkerheten til kunstige søtningsmidler, finnes det måter å få av uten dem:

 • Hopp diett brus i favør av flavored selters vann.
 • Bruk naturlig søte erstatninger, som for eksempel blåbær i stedet for brunt sukker på morgenen havregryn.
 • Les ernæring fakta og ingrediens etiketter på mat, slik at du kan velge den laveste sukker alternativ og unngå produkter med sukker erstatter.

Hvis du følger en diabetes-diett, er det smart å bli kjent med alle de søtningsmiddel alternativer og velge de som best passer din smak og livsstil.

For mer diabetes nyheter og tilstanden informasjon, følg @ diabetesfacts på Twitter fra redaktørene av.