Evb

Sette sammen din psoriasisartritt medisinske teamet

Effektiv behandling kan kreve et team av helsepersonell.

Psoriasisartritt er en kronisk inflammatorisk felles tilstand assosiert med inflammatorisk hudsykdom psoriasis - psoriasis artritt påvirker leddene og psoriasis påvirker huden. Ikke alle mennesker som har psoriasis får psoriasisartritt, men alle som har har psoriasisartritt psoriasis. Av denne grunn bør behandlingen for psoriasisartritt være del av en helhetlig plan som inkluderer administrerende psoriasis.

De medisinske fagfolk på din psoriasisartritt behandling team vil variere avhengig av alvorlighetsgrad og stadium av tilstanden din, og din egen spesielle svakheter og behov.

Hva kan jeg forvente en revmatolog å gjøre for meg?

Et besøk til en revmatolog vil begynne med en gjennomgang av din medisinske historie og eventuelle merknader fra din fastlege eller tidligere testresultater. Revmatolog kan bestille flere tester for å bekrefte psoriasisartritt diagnose eller vurdere alvorlighetsgraden av psoriasisartritt.

Etter å ha bekreftet diagnose, vil revmatolog utvikle en behandlingsplan med deg, som kan omfatte henvisning til andre helsepersonell som en fysisk eller ergoterapeut. Ved senere besøk, vil legen undersøke helsen din fremgang og kan rådføre seg med andre medlemmer av din medisinske team for å få tilbakemelding på ditt funksjonsnivå.

Hvert tilfelle av psoriasisartritt er unik. Ved å bygge et forhold med din revmatolog gjennom regelmessige besøk, bidrar du til at han eller hun vil forstå hvordan psoriasisartritt er påvirker livet ditt. Jo nærmere ditt forhold til revmatolog, jo nærmere din behandling og styring programmet kan tilpasses akkurat din sykdom.

Hvorfor er legen min å henvise meg til en ortopedisk kirurg?

Ortopediske kirurger er spesialister som reparerer skader eller sykdommer i muskel-skjelettsystemet, som inkluderer bein, ledd, leddbånd, sener, muskler og nerver. Selv om alle orthopedists er kjent med alle aspekter av bevegelsesapparatet, noen spesialiserer seg på enkelte områder, for eksempel hofte eller kne.

Hvis legen din henviser deg til en ortopedisk kirurg for psoriasisartritt, vil kirurgen gjøre en grundig vurdering av din tilstand, og kan bestemme at at det beste løpet av behandlingen er medisiner, trening og andre rehabiliterende behandling. Men hvis kirurgi er nødvendig, vil kirurgen nøye forklare alle anbefalte prosedyrer sammen med nødvendig oppfølging.

På et eller annet tidspunkt i løpet av sykdommen, kan en person med psoriatisk artritt trenger en eller flere av de følgende operasjoner for å opprettholde god felles funksjon og en full, aktivt liv:

 • Artroskopi: en prosedyre som bruker et kamera og annet utstyr inn gjennom små snitt til å visualisere, diagnostisere og behandle problemer inne i en joint.
 • Osteotomi: en korreksjon av et bein misdannelse ved å klippe og reposisjonering av benet.
 • Bløtvev reparasjon: mending av mykt vev, slik som avrevne sener eller leddbånd.
 • Felles erstatning: fjerning av en leddgikt eller skadet ledd, og erstatning med et kunstig ledd kalt en protese.

Annet helsepersonell du kan trenge på laget ditt

Din fastlege eller spesialist tror kanskje du ville ha nytte av tjenestene til andre helsepersonell for å hjelpe administrere psoriasisartritt. For eksempel kan du forvente å trenge hjelp gjenoppbygge din fysiske styrke og fleksibilitet, og du kan kreve tilgang til sosiale tjenester i samfunnet. For eventuelle behov utover akutt behandling, er det fagfolk som kan tilby kompetanse og veiledning for å hjelpe deg å leve komfortabelt med din tilstand.

Helsepersonell kan legen anbefale:

 • Fysioterapeut: å designe et treningsprogram for å kontrollere smerte og bevare felles styrke og bevegelsesutslag.
 • Ergoterapeut: å avgjøre når splinting eller hjelpemidler kan være nødvendig.
 • Podiatrist: å behandle tilstander som er spesifikke for foten eller ankelleddet. Podiatrist kan foreskrive medisiner for å kontrollere betennelse og bevare felles funksjon og kan utføre kirurgi.
 • Akupunktør: å lindre smerter, og massasje terapeut for å redusere muskelspenninger og forbedre felles utvalg av bevegelse.
 • Sosialarbeider: å foreslå fellesskapets ressurser som reise assistanse eller hjemme måltid levering.

For å finne psoriasisartritt helsepersonell, sjekk ut følgende organisasjoner:

Takle den følelsesmessige nedfall av psoriasisartritt

Psykisk helsearbeidere er opplært til å hjelpe mennesker med mentale og emosjonelle lidelser som depresjon og angst. For noen med en kronisk tilstand som psoriasisartritt, kan de gi veiledning om hvordan å håndtere sykdommen slik at det ikke blir overveldende.

Det finnes mange typer psykiske helsearbeidere som bruker ulike tilnærminger i deres varetekt. Legen din kan henvise deg til en av følgende:

 • Psykiater: en lege trent i diagnostisering og behandling av mentale og emosjonelle lidelser. I likhet med andre leger, er psykiatere kvalifisert til å foreskrive medisiner.
 • Psykolog: en profesjonell med en doktorgrad i psykologi. Psykologer er kvalifisert til å stille diagnoser og gi individuell og gruppe terapi.
 • Sykepleier psykoterapeut: en sykepleier som har spesialisert seg i praksis av psykiatriske og mental helse sykepleie. Sykepleier psykoterapeuter kan gi individuell og gruppevis rådgiving.
 • Psykisk helse rådgiver: en rådgiver med en mastergrad og flere års veiledet klinisk erfaring. Mental helse rådgivere gir individuell og gruppevis rådgiving.