Evb

Senke LDL kolesterol: statiner og andre medisiner

En rekke cholesterol medisiner er tilgjengelige for å bidra til å redusere de "dårlige" kolesterolet LDL. Hva er fordelene og ulempene med hver?

LDL kolesterol, ofte referert til som "dårlig" kolesterol, er en voksaktig, fettstoff som kan klamre seg til de indre veggene i blodårene dine, blokkerer blodtilførselen og gjør ditt hjerte arbeid utover sine grenser. Høye nivåer av LDL kolesterol i blodet kan være en årsak til bekymring. Hvis du sliter med å endre kosthold eller gå ned i vekt for å få LDL tall nedover, kan det være lurt å spørre legen din om å ta et statin.

"Vi behandler kolesterol fordi vi vet senke dårlige kolesterolet reduserer risikoen for hjerteinfarkt og slag," sier Dr. Andrew M. Kates, førsteamanuensis i medisin ved Washington University School of Medicine i St. Louis, Missouri. "Generelt, den første-linje behandling for pasienter med risiko er statiner. De er veldig effektive i behandling av LDL."

Kolesterolsenkende medisiner

Statiner. Statiner utgjør en klasse for medisiner som har eksistert siden midten av 1980-tallet. De jobber i leveren for å hindre kroppens produksjon av overflødig kolesterol. Merkenavn for statin narkotika inkluderer Lipitor, Lescol, Mevacor, Altoprev, Pravachol, Crestor, og Zocor. Disse er alle tilgjengelige på resept bare.

Statiner kan også bli funnet i medisiner som kombinerer andre kolesterolsenkende legemidler for ekstra fordel. Disse inkluderer Advicor (lovastatin og niacin), og Caduet (atorvastatin og amlodipin). De samme potensielle bivirkninger gjelder, så vær på vakt og ta kontakt med legen din bør eventuelle spørsmål oppstår.

Bivirkninger: Legen bør holde et øye med relativt sjelden muskel og lever bivirkninger.

Forsiktig: Komme regelmessige blodprøver mens du tar en av disse statinene er rutine, men du bør varsle helsepersonell umiddelbart hvis du utvikler noen uvanlige symptomer mens du tar et statin.

Niacin. Niacin (nikotinsyre) er et B-kompleks vitamin som, i likhet med statin medisiner, fungerer også i leveren til å påvirke kolesterolet produksjon. Det er foreskrevet for å senke blod nivåer av LDL kolesterol og triglyserider og øke mengden av "gode" HDL-kolesterolet.

Bivirkninger: Dessverre kan niacin noen ganger føre til hyppigere og mer plagsom bivirkninger enn statiner, inkludert magesyke, rødme og kløe i huden.

Forsiktig: Den amerikanske regjeringens National Heart, Blood and Lung Institute anbefaler at du tar niacin bare under tilsyn av lege, fordi det kan føre til leverskader.

Kolesterolabsorpsjon-inhibitorer. Denne nyere type kolesterolsenkende legemiddel hindrer opptak av kolesterol fra tarmen. Det er mest effektivt på å senke LDL kolesterol, men kan også gjøre noen gode senke triglyserider og heve HDL kolesterol. Det første stoffet av denne typen, ezetimib eller Zetia (ezetimib), ble godkjent av FDA i 2002.

Bivirkninger: Leddsmerter, diaré, utmattelse

Forsiktig: Bør ikke ta av folk med leverproblemer, gravide kvinner, eller kvinner som prøver å bli gravide

Harpiks. Også kjent som gallesyrekompleksdannere (eller galle syre-bindende stoffer), harpiks arbeide for å kvitte mer kolesterol fra tarmen. De oppnår dette ved å binde seg til galle, en digestive stoff som produseres i leveren. Dette fører til at leveren til å gjøre mer galle, som deretter kvitter kroppen mer kolesterol. Colesevelam, en nyere harpiks stoffet, kan ha mindre bivirkninger som de andre harpiks på markedet (Questran, Welchol).

Bivirkninger: Kan omfatte fordøyelses problemer som forstoppelse, gass og urolig mage

Forsiktig: Kan forstyrre beta blocker narkotika og diuretika, blant andre medisiner

Fibrater. Fibrater er virkelig effektive i å senke triglyserider og heve HDL kolesterolet. Imidlertid er de ikke så effektive i å senke LDL-kolesterol, slik at de ikke er vanligvis foreskrevet alene til personer som kun trenger å senke LDL-nivåer. Generiske og merkenavn inkluderer Clofibrate (Abitrate), gemfibrozil (Lopid), og fenofibrat (Tricor).

Bivirkninger: Kan forårsake mage nød

Forsiktig: Kan øke risikoen for kreft, leversykdom, og pankreatitt

Legen din kan forskrive en (eller en kombinasjon) av de ovennevnte medisiner for å hjelpe deg i ditt oppdrag for å senke LDL kolesterol. Og ha dette i bakhodet: diett som fungerer best for din nabo, venn, eller en av dine nærmeste slektninger er kanskje ikke den som er best for deg. Snakke det over med legen din, sammen, kan du ta fatt på et kolesterolsenkende plan som er akkurat riktig for deg.