Evb

Screening tester for svangerskapsdiabetes

Testing for svangerskapsdiabetes kan hjelpe deg å unngå komplikasjoner og ha en sunn graviditet og fødsel.

Ubehandlet svangerskapsdiabetes kan ha alvorlige konsekvenser for deg og barnet ditt under graviditet, fødsel, og selv etterpå. Heldigvis, kan pålitelig svangerskapsdiabetes testing hjelpe deg å finne ut om du er berørt. Ved at du kan komme i gang med behandling så snart som mulig, kan svangerskapsdiabetes testing hjelpe deg å bygge et trygt og sunt liv for deg og din nye baby.

Svangerskapsdiabetes testing: risikovurdering

Screening for svangerskapsdiabetes starter i det første prenatal legebesøk med en risikovurdering. Legen vil vurdere din risiko for svangerskapsdiabetes ved å ta en komplett familie og personlig medisinsk historie. Personlige risikofaktorer inkluderer komplikasjoner i tidligere svangerskap, og leverer en baby større enn ni pounds, og tidligere glukose intoleranse problemer. Rase og alder kan spille en rolle, det samme kan en familie historie med noen form for diabetes.

Svangerskapsdiabetes testing: når man skal få testet

Bestemme risikonivået vil fortelle legen din hvis og når du trenger å bli testet for svangerskapsdiabetes.

  • Hvis du har høy risiko, bør legen teste deg med en gang, så snart som mulig etter at graviditeten er oppdaget. Hvis denne testen kommer tilbake negativ, er det en god idé å ha en annen test gjort mellom uke 24 og 28 i svangerskapet.
  • Hvis du er har et gjennomsnittlig nivå av risiko, bør svangerskapsdiabetes testing finner sted mellom 24. og 28. uke av svangerskapet.
  • Hvis du har lav risiko, som betyr at du er yngre enn 25 år og har ingen personlig eller familiens medisinske historie som tilsier noe annet, kan det hende du ikke trenger å bli testet.

Svangerskapsdiabetes testing: to typer testing

Diabetes påvirker cellenes evne til å ta sukker fra blodet og bruke den for energi, etterlot et overskudd av sukker i blodet. Den europeiske Diabetes Association anbefaler to forskjellige typer tester for svangerskapsdiabetes, som begge måler leftover sukker i blodet. Dersom blodsukkeret er høyere enn en bestemt verdi, som er indikert diabetes.

Oral glukose toleranse test (OGTT): Svangerskapsdiabetes er offisielt diagnostisert med et positivt resultat på denne testen. Kvinner med høy risiko for svangerskapsdiabetes er også ofte testet med ogtt. Pasienten forbereder med en rask, vanligvis mellom fire og åtte timer i lengde. Bare vann tillates løpet av denne tiden. Blodet er trukket og blodsukkeret måles. Deretter får pasienten en nøye målt sukker drikke, og har hennes blod nivåer sjekket igjen to timer senere.

Selv om denne testen er mer invasive, kan det spare tid kvinner. Og, betyr en raskere diagnose en tidligere start på behandling, som igjen betyr lavere risiko for deg og babyen din.

Glukosebelastningstest (GCT): Denne testen måler blodsukkernivået en time etter at pasienten gis en sukker drikke. Hvis blodsukkeret er normalt etter en time, så har du sannsynligvis ikke har svangerskapsdiabetes. Men hvis sukker nivåene er for høye, så ogtt vil bli bestilt.

For kvinner som er med lav til middels risiko for svangerskapsdiabetes, det er praktiske fordeler for å starte med det GCT og deretter flytte til ogtt (den såkalte to-trinns tilnærming). Hvis testen viser at blodsukkernivået ditt er i trygge, sunne områder, kan du sannsynligvis hoppe over OTCC. Den GCT er mindre invasiv, krever bare en blodprøve i stedet for to, og innebærer mindre ubehag, fordi du kan hoppe over fort.

Svangerskapsdiabetes testing: verdt innsatsen

Hvis det viser seg at du har svangerskapsdiabetes, jo raskere du finner ut, jo raskere kan starte behandling. Ikke bare kan ubehandlet svangerskapsdiabetes komplisere levering, uten behandling både mor og baby har høyere risiko for å utvikle type 2 diabetes nedover veien. Hvis du er gravid og i fare for svangerskapsdiabetes, får testet er en annen måte du kan ta vare på deg selv og din baby.