Evb

Screening for søvnapné

Søvnapné rammer 12 millioner europeere. Lær hvordan leger diagnostisere tilstanden og hvilke søvnapné behandling som er riktig for deg.

Søvnapné er en vanlig tilstand - det påvirker minst 12 millioner europeere, selv om mange av disse tilfellene gå udiagnostisert. Hvis du snorker høylytt, våkner opp og føler seg groggy, selv om du tror du har fått en god natts søvn, eller føler deg trøtt og irritabel i løpet av dagen, kan søvnapné være årsaken.

Personer med søvnapné kort slutter å puste mens de sover. Disse episodene vare en liten stund og kan oppstå hundrevis av ganger i løpet av natten. Når du slutter å puste, oksygennivået i blodet dråpen til hjernen varsler dine pustemuskler å få jobbe igjen, ofte avbrutt av et høyt gisp eller snorke. Fordi du ikke våkner opp fra disse puste forstyrrelser, føler deg trøtt om morgenen uten å vite hvorfor.

Screening for søvnapné: evaluering og diagnostisering

Søvnapné er ikke noe som kan bli oppdaget mens du er våken, og det er ingen blodprøver for å diagnostisere tilstanden. Så det er opp til deg, en sovende partner, eller et familiemedlem som hører deg snorking, for å bringe det til legen din oppmerksomhet. Heldigvis er diagnosen enkel, og vanligvis søvnapné kan behandles effektivt og rimelig.

Det første trinnet er en evaluering av din primære omsorg lege. Ideelt sett bør dette omfatte en grundig sykehistorie, inkludert spørsmål om dine symptomer samt en samtale med noen som bor sammen med deg om graden og hyppigheten av din snorking. Legen vil mest sannsynlig sjekke nese, munn og svelg for hovne eller forstørret vev eller noe annet som kan blokkere luftveiene og forstyrre med å puste. Han kan spørre om du har en historie med allergi eller luftveisinfeksjoner, noe som kan forverre vev hevelse eller lage slim som hindrer luftveiene.

Deretter kan legen henvise deg til en søvn senter for en mer spesialisert evaluering. I sentrum, vil du bli koblet opp til maskiner som måler pust, puls, hjernens aktivitet, og andre fysiske funksjoner mens pasienten sover. En lege som er spesialist på søvnforstyrrelser kan diagnostisere søvnapné ved å se på testresultatene i tillegg til resten av din medisinske historie.

Screening for søvnapné: behandlingstilbud

Bærebjelken i søvnapné behandling er kontinuerlig positivt luftveistrykk (CPAP), sier Rochelle Goldberg, MD, president for Den europeiske søvnapné Association i Washington, DC med CPAP, slite deg en spesiell maske som passer over nesen og er festet med en rør til en generator. Generatoren blåser luft gjennom røret til masken og inn i nesen. Dette holder luftveiene åpne og lar deg puste skikkelig gjennom natten. For folk som tåler det, er CPAP svært effektive og har nesten ingen bivirkninger. Det er en lav risiko, høy avkastning behandling, sier Dr. Goldberg.

Men føles ikke alle komfortabel på seg en maske som er koblet til en maskin under sengetid. For disse menneskene, andre behandlingstilbud omfatter:

  • Muntlig apparater som åpner luftveiene ved å trekke underkjeven frem. Goldberg råder bestiller en tilpasset apparat laget av en tannlege heller enn å kjøpe enheten fra lager på nettet, som har en middelmådig banerekord på suksess.
  • Kirurgi for å fjerne mandlene eller adenoids eller redusere overflødig vev i den bløte ganen. Goldberg advarer om at all kirurgi innebærer risiko, og suksessen til disse prosedyrene er uforutsigbar. En nyere, mindre invasiv operasjon, kalt søylen prosedyren innebærer implantere tre små silikon stenger for å stabilisere ganen, men det er effektivt i bare 50 til 60 prosent av tilfellene, sier hun.

Goldberg anbefaler også disse livsstil endringer:

  • Unngå melkeprodukter eller andre matvarer som produserer slim eller forårsake membraner i munnen eller halsen å hovne opp.
  • Fukte luften i soverommet med en luftfukter om nødvendig - dette kan gjøre det lettere å puste.
  • Hold deg unna luftbårne irritanter når det er mulig.
  • Ikke sove på ryggen, da dette gjør at vevet i munnen eller halsen for å slappe av og kollaps over luftveiene.
  • Gå ned i vekt når det passer. Goldberg opprettholder imidlertid at sammenhengen mellom fedme og søvnapné er kraftig overdrevet.

Søvnapné kan være vanskelig å oppdage i utgangspunktet, men det er mye informasjon tilgjengelig for å hjelpe deg med å oppdage faresignaler og til slutt får skikkelig søvn apnea behandling.