Evb

Saw Palmetto

Hva er så Palmetto?

Saw Palmetto er en type palme som vokser i Sørøst-Europa.

Bær av så Palmetto planten inneholder et stoff som kan redusere symptomer på benign prostatahyperplasi (BPH), som er en noncancerous forstørrelse av prostata kjertelen. Symptomer på en forstørret prostata inkluderer dribling etter urinering og få opp mange ganger i løpet av natten for å urinere.

Fra 1870 til 1950, så Palmetto var en vanlig behandling for prostata og andre urinveisproblemer. Etter 1950, så Palmetto var ikke lenger anerkjent som et rusmiddel i Europa. Det brukes fortsatt i Europa som behandling for BPH og er godkjent av den tyske Commission E. Kommisjonen E evaluerer urte-behandlinger for deres sikkerhet og effekt (hvor godt de fungerer).

I Europa, så Palmetto er tilgjengelig som kosttilskudd.

Eksperter er uenige om hvorvidt så Palmetto bedrer menns symptomer på BPH. Eksperter har heller ikke klart å forstå hvordan så Palmetto kan forbedre symptomer på BPH. Det kan stoppe veksten av prostata eller gjøre den mindre. Dette er hvordan finasterid, en medisin som vanligvis foreskrevet for å behandle BPH symptomer, fungerer.

Hva er så Palmetto brukes til?

Folk bruker så Palmetto å behandle symptomene på en forstørret prostata (BPH).

Studier konflikt om så Palmetto forbedrer menns symptomer. I en studie, så menn tar Palmetto var ikke noe bedre enn de som tok placebo.

Men to av studier på ulike Saw Palmetto forberedelser rapporterer at flere menn rangerte sine symptomer bedret seg mens du bruker så Palmetto sammenlignet med placebo. De vurderinger rapporterer også at:

  • Medisinen finasterid var litt mer effektiv på å forbedre symptomer enn så Palmetto.
  • Risikoen for ereksjonsproblemer når du bruker så Palmetto var mindre enn ved bruk av finasterid.

Så Palmetto forbedrer en manns evne til å urinere ved at urin kan strømme ut av blæren raskere og redusere antall ganger han trenger for å komme opp i løpet av natten for å urinere.

Er så Palmetto trygt?

Noen problemer har blitt rapportert blant menn tar så Palmetto. Men noen menn kan oppleve mageproblemer. Saw Palmetto er mindre sannsynlig enn finasterid å føre til vanskeligheter med å få ereksjon.

Menn som har problemer med vannlating bør se en lege for å utelukke prostatakreft. Prostatakreft kan behandles, men behandlingen er mest vellykket når du finne og behandle kreft så tidlig som mulig.

Hvis du har tenkt å bruke så Palmetto å behandle symptomer på BPH, se etter et produkt som har et fettløselig ekstrakt av så Palmetto bær. Den aktive forbindelse som ikke løser seg godt i vann. Så drikker en te eller vann ekstrakt laget av så Palmetto bær er ikke sannsynlig å ha en effekt på symptomene på BPH.

Det amerikanske Food and Drug Administration (FDA) regulerer ikke kosttilskudd på samme måte den regulerer medisiner. En kosttilskudd kan selges med begrenset eller ingen forskning på hvor godt det fungerer.

Alltid legen din dersom du bruker et kosttilskudd eller hvis du tenker på å kombinere et kosttilskudd med konvensjonell medisinsk behandling. Det kan ikke være trygt å gi avkall på konvensjonell medisinsk behandling og stole bare på et kosttilskudd.

Ved bruk av kosttilskudd, må du huske på følgende:

  • Som konvensjonelle legemidler, kan kosttilskudd forårsake bivirkninger, utløse allergiske reaksjoner, eller samhandle med reseptbelagte og reseptfrie medisiner eller andre kosttilskudd du kan ta. En bivirkning eller interaksjon med en annen medisin eller supplement kan gjøre andre helsemessige forholdene verre.
  • Kosttilskudd kan ikke være standardisert i sin produksjon. Dette betyr at hvor godt de fungerer eller noen bivirkninger de forårsaker kan variere mellom merker eller innen forskjellige partier av samme merke. Skjemaet du kjøper i helsekost eller dagligvarebutikker kan ikke være den samme som den form som brukes i forskning.
  • De langsiktige effektene av de fleste kosttilskudd, annet enn vitaminer og mineraler, er ikke kjent. Mange kosttilskudd er ikke brukt lang sikt.