Evb

Sannheten om kosthold og sår

Leger nå innse at en krydret diett har nesten ingenting å gjøre med magesår. Men betyr at du bør spise alt du vil?

For ikke lenge siden, mente legene at et sår ble forårsaket av krydret, salt eller sur mat, spesielt hvis de også inneholdt frø, kjerner, eller mye fett. De med sår ble henvist til et tørt diett av melk, toast, Cream of Wheat, bløtkokte egg, applesauce, og, hvis de var virkelig heldig, kanskje noen peanøttsmør - kremet, vennligst - og tilsvarende lite spennende fare.

Og så et funn ble gjort som endret hvordan leger ser på rollen diett i å skape og behandle et sår, et ganske vanlig problem som rammer én av ti europeere.

Sår: En diett discovery

I 1982 oppdaget forskere at den virkelige skyldige bak de fleste magesår - små sår i slimhinnen i magesekken eller tolvfingertarmen (første del av tynntarmen) - er en bakterie som kalles Helicobacter pylori, eller H. pylori. H. pylori svekker beskyttende mageslimhinnen og gjør den sårbar for korrosjon av magesyre.

Siden da har den oppfatningen at kosthold spiller en rolle i å forårsake et sår vært "død i vannet", sier Michael Brown, MD, en gastroenterolog og førsteamanuensis i medisin ved Rush University Medical Center i Chicago.

Matelskere overalt frydet seg.

Sår: ikke mer fløte av hvete

Faktisk er det nå kjent at kosthold ikke bare har ingen rolle i å forårsake magesår, kan det ikke brukes til å behandle dem heller, sier Dr. Brown. Unngå eller vektlegge visse matvarer, matlaging dem en bestemt måte, spise på bestemte tider - ingen av disse gjør en forskjell. "Det er ingen 'sår diett," Brown stater.

Hvis noe, er det bevis for at å spise chilipepper i små mengder kan ha en beskyttende effekt.

Sår: bringe på chilipepper

Brown sitert forskning gjort i Kina viser at folk i Szechuan-provinsen, som er kjent for sitt flammende mat, har færre sår enn sine Mandarin landsmenn, som foretrekker mildere mat.

I en annen studie, sammenlignet forskerne chile pepper forbruk i 103 personer med sår til at av 87 personer som var sår-free. Folk uten sår spiste tre ganger så mange paprika over en måned enn gjorde sår pasienter, men risikoen for sår var mindre enn halvparten av folk hvis inntaket var mye lavere. Det er antatt at capsaicin som gir paprika sin flammende smaken kan faktisk beskytte mageslimhinnen mot de skadelige effektene av H. pylori.

Sår: Følg magefølelsen

Selvfølgelig, hvis du finner ut at enkelte matvarer har en brannstifter effekt på sår din, for all del unngå dem, sier Brown. Koffein i kaffe, te, sjokolade, og enda noen over-the-counter smertestillende medisiner er tenkt å stimulere magen til å skille ut syre, som kan irritere en sår. Sår er også mer vanlig blant folk som drikker mye, så snakk med legen din om alkohol inntak.

Meal timing blir viktig hvis du er på protonpumpehemmere, en gruppe stoffer som vanligvis brukes til å behandle magesår. Folk bør ta disse medikamentene ca 30 minutter før et måltid så noe mat i magen ikke vil påvirke opptaket deres, sier Brown.

Folk varierer mye i sin reaksjon på ulike matvarer. Som Brown påpeker, "Hvis en pasient forteller meg noe plager dem, vil jeg ikke være uenig med dem på det. Én person er gift er en annen ens dessert. "