Evb

Salmonellose

Hva er salmonellose?

Salmonellose er en type mat forgiftning forårsaket av bakterien Salmonella. Det finnes mange forskjellige typer av disse bakteriene, Salmonella typhimurium og Salmonella enteritidis er de vanligste typene i Europa.

Hvert år blir ca 40 000 tilfeller av salmonellose rapportert i USA Fordi mange mildere tilfeller ikke blir diagnostisert eller rapportert, kan det faktiske antall infeksjoner være 30 eller flere ganger større. Salmonellose er mer vanlig om sommeren enn om vinteren. Barn er mest sannsynlig å få salmonellose, små barn, eldre voksne, og personer med nedsatt immunforsvar er mest sannsynlig å ha alvorlige infeksjoner.

Hva som forårsaker salmonellose?

Du kan få salmonellose ved å spise mat forurenset med salmonella. Dette kan skje på følgende måter:

 • Mat kan være forurenset under matfag eller håndtering av mat.
 • Mat kan bli forurenset av de uvaskede hender en infisert mat handler. En hyppig årsak er en mat handler som ikke vasker ikke hendene sine med såpe etter bruk av badet.
 • Salmonella kan også bli funnet i avføringen til noen dyr, spesielt de med diaré. Du kan bli smittet hvis du ikke vasker hendene etter kontakt med disse avføring.
 • Reptiler, kyllinger og andunger og små gnagere som hamstere er spesielt sannsynlig å bære salmonella. Du bør alltid vaske hendene rett etter håndtering av disse dyrene, selv om dyret er sunt. Voksne bør også være forsiktig at barna vasker hendene etter håndtering reptiler, kyllinger eller andunger, eller smågnagere.

Biff, fjærfe, melk og egg er oftest infisert med salmonella. Men grønnsaker kan også bli skitten. Forurenset mat vanligvis ser og lukter normalt.

Hva er symptomene?

Symptomer på salmonellose er diaré, feber og magekramper. De utvikler 12 til 72 timer etter smitte, og sykdommen varer vanligvis 4-7 dager. De fleste blir uten behandling. Men diaré og dehydrering kan være så alvorlig at det er nødvendig å dra til sykehuset. Eldre voksne, spedbarn, og de med svekket immunforsvar er mest utsatt.

Hvis du bare har diaré, du vanligvis blir helt friske, selv om det kan være flere måneder før avføringsmønster er helt normalt. Et lite antall mennesker som er smittet med salmonella utvikle Reiters syndrom, en sykdom som kan vare i måneder eller år og kan føre til kronisk leddgikt.

Hvordan er salmonellose diagnostisert?

Salmonellose er diagnostisert basert på en medisinsk historie og fysisk eksamen. Din helsepersonell vil stille deg spørsmål om dine symptomer, matvarer du nylig har spist, og ditt arbeid og hjem miljøer. En krakk kultur og blodprøver kan gjøres for å bekrefte diagnosen.

Hvordan er det behandles?

Du behandler salmonellose ved å forvalte eventuelle komplikasjoner før den passerer. Dehydrering forårsaket av diaré er den vanligste komplikasjonen. Antibiotika er vanligvis ikke nødvendig med mindre infeksjonen har spredd seg.

For å unngå dehydrering, ta hyppige slurker med en utvanning drink (som Lytren, pedialyte, eller Rehydralyte). Prøv å drikk en kopp vann eller rehydrering drikke for hver stor, løs avføring du har. Du kan også bruke en sportsdrikk, som Gatorade. Brus og fruktjuice har for mye sukker og ikke nok av de viktige elektrolyttene som tapes under diaré, og de ​​bør ikke brukes til å rehydrere.

Prøv å holde deg til din normale diett så mye som mulig. Spise ditt vanlige kosthold vil hjelpe deg å få nok næring. Legene mener at å spise et normalt kosthold vil også hjelpe deg å føle deg bedre raskere. Men prøv å unngå matvarer som inneholder mye fett og sukker. Også unngå krydret mat, alkohol og kaffe for to dager etter at alle symptomene har forsvunnet.

Hvordan kan du forhindre salmonellose?

For å hindre salmonellose:

 • Ikke spis rå eller kokt egg. Rå egg kan brukes i enkelte matvarer som hjemmelaget hollandaise saus, Cæsar og andre salatdressinger, tiramisu, hjemmelaget iskrem, hjemmelaget majones, cookie dough, og glasurer.
 • Lage mat til de er godt gjort. Bruk et steketermometer for å være sikker på at mat er kokt til en trygg temperatur. Ikke bruk fargen på kjøtt (for eksempel når det ikke lenger er "rosa") for å fortelle deg at det er gjort.
 • Unngå rå eller upasteurisert melk eller andre meieriprodukter.
 • Vask eller skrell produsere før du spiser den.
 • Unngå krysskontaminering av mat. Hold rå kjøtt atskilt fra råvarer, tilberedt mat, og klar til å spise mat. Vask hender, skjærebrett, tellere, kniver og andre redskaper etter håndtering rå matvarer.
 • Vask hendene før du håndterer noe mat og mellom håndtering av ulike matvarer.
 • Ikke forberede mat eller helle vann for andre når du har salmonellose.
 • Vask hendene etter kontakt med dyr avføring. Siden reptiler er spesielt sannsynlig å bære salmonella bakterier, vask hendene umiddelbart etter håndtering av dem. Tenk å ikke ha reptiler (herunder skilpadder) som kjæledyr, spesielt hvis du har små barn eller et spedbarn.

[Hentet fra US Centers for Disease Control and Prevention]