Evb

Røyking og koronarsykdom

Røykeslutt er trolig det viktigste steget du kan ta for å redusere sjansen for koronarsykdom (CAD) og hjerteinfarkt.

Hvis du røyker, er du 2 til 4 ganger mer sannsynlig å få hjertesykdom. Og du er 2 til 3 ganger mer sannsynlig å dø av hjertesykdom.

Karbonmonoksid, nikotin og andre stoffer i tobakksrøyk kan fremme aterosklerose og utløse symptomer på koronarsykdom. Røyking:

  • Fører til at blodplater i blodet ditt til å klumpe seg sammen lett ved å lage dine blodceller mer "sticky" og mer sannsynlig å danne blodpropper. Klumper blodplater kan deretter blokkere koronararteriene og forårsake et hjerteinfarkt.
  • Kan forårsake spasmer i dine koronararteriene, som kan redusere blodstrømmen til hjertet ditt på en måte som kan sammenlignes med åreforkalkning.
  • Kan utløse uregelmessige hjerteslag (arytmier).
  • Senker "gode" kolesterolet (high-density lipoprotein, eller HDL). Kolesterol-strømførende lipoproteiner også lettere inn veggene i blodårene dine, hvor de kan utvikle seg til en hard plakk og åreforkalkning.
  • Reduserer mengden av oksygen som kan bæres av røde blodlegemer i blodet.

Folk som røyker har større sannsynlighet for å utvikle angina, ha et hjerteinfarkt, og dø av noen form for hjertesykdom.

Røyking påvirker også de rundt deg. Passiv røyking kan øke andre folks risiko for koronarsykdom.

Hva er fordelene ved å slutte å røyke?

Risikoen for å utvikle CAD faller relativt snart etter at du har sluttet å røyke. Etter det første året av å ikke røyke, reduseres risikoen for hjertesykdom med halvparten. Dessuten minsker risikoen for å få hjerteinfarkt når du slutter å røyke.

Når du slutte å røyke, kutte deg din risiko for død enda mer ved å bo borte fra sigaretter for godt. Etter 15 år med ikke å røyke, er risikoen for å dø av hjertesykdom det samme som om du aldri hadde røykt i det hele tatt.

Hvis du har hatt angioplastikk eller koronar bypass kirurgi for å reparere trange eller blokkerte arterier, slutte å røyke kan redusere risikoen for disse arteries innsnevring igjen. Legen vil oppfordre deg til å slutte å røyke slik at du får mest mulig nytte av disse prosedyrene.

Hvordan avslutter jeg røyke?

Røykeslutt er ikke lett. Mange må prøve flere ganger før de lykkes. Det finnes flere metoder for å slutte å røyke som har vist seg vellykket for tusenvis av mennesker. Spør legen din om nikotin erstatning terapi (patcher eller tyggegummi som styrer din nikotin suget), klasser og rådgivning. En av hemmelighetene til å slutte å røyke er ikke å miste din vilje til å slutte, selv om du ikke lykkes med en gang.

For mer informasjon, se emnet Røykeslutt.