Evb

Risikofaktorer for ulcerøs kolitt

Lær om risikofaktorer for ulcerøs kolitt og hva du skal gjøre hvis du har dem.

Personer med ulcerøs kolitt, en inflammatorisk tarmsykdom der betennelsen kan føre til sår i slimhinnen i tykktarmen og endetarmen, vanligvis oppleve anfall av magesmerter og diaré. Noen typer kolitt kan være arvelig, og så mange som 20 prosent av ulcerøs kolitt pasienter har et familiemedlem med ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom, en annen vanlig type inflammatorisk tarmsykdom.

En rekke forhold - som Crohns eller divertikkelsykdom - har symptomer som ligner på ulcerøs kolitt, så legene ofte avhengige av medisinske tester som blod og avføring tester, en koloskopi eller en CT scan for å skille ulcerøs kolitt fra andre tarmsykdommer.

Ulcerøs kolitt: felles risikofaktorer
Mens ekspertene ikke vet spesifikt hva som forårsaker ulcerøs kolitt, har noen faktorer er assosiert med økt risiko for sykdommen. Disse inkluderer:
  • Alder. Folk oftest utvikle ulcerøs kolitt symptomer i alderen 15 til 30, men det er mulig for problemer å starte i alle aldre. En mindre befolkning kan starte opplever symptomer når de er 50 til 60.
  • Rase og etnisitet. Kaukasiere har en høyere risiko for å få ulcerøs kolitt, som gjør folk av jødisk herkomst.
  • Arvelighet. Hvis noen nært knyttet til deg har ulcerøs kolitt, er sjansene for å utvikle ulcerøs kolitt økt.
  • Kjønn Når ulcerøs kolitt utvikler senere i livet -. I 50 og 60-tallet - det er mer sannsynlig å være et problem for menn enn for kvinner.
Ulcerøs kolitt: hva du kan gjøre for å minimere risikoen
Det er ingenting du kan gjøre for å redusere risikoen for å få ulcerøs kolitt, men folk som er i faresonen kan ta skritt for å minimere sjansene for fakkel-ups og komplikasjoner. Måter å gjøre dette er:
  • Spise en balansert diett. Riktig ernæring er viktig for personer som har ulcerøs kolitt. Fordi de vanligste symptomene er magekramper og blodig diaré, må du ta skritt for å sikre at du erstatter behov for næringsstoffer, elektrolytter og vann som kan gå tapt i løpet av utbrudd av diaré.
  • Unngå symptom-utløsende matvarer. Mange mennesker med tarmsykdommer finner at det er spesielle matvarer som forverre deres symptomer. Alle slike matvarer bør begrenses eller elimineres fra kosten din. Noen av de mer vanlige elementer som kan forverre ulcerøs kolitt inkludere meieriprodukter, krydret mat, koffeinholdige matvarer og væsker, sitrusfrukter, og gassproduserende matvarer som bønner og kål. Du må kanskje ta visse kosttilskudd for å erstatte maten du fjerne fra kostholdet ditt. En ernæringsfysiolog kan hjelpe deg å tenke ut en spise plan basert på dine spesifikke behov.
  • Stressmestring. Stress kan forverre mange symptomer på ulcerøs kolitt og kan påvirke hvor raskt og hvor fullstendig du fordøye maten. kontrollere stress i livet ditt kan gå en lang vei mot å bidra til å forebygge eller kontrollere symptomene på ulcerøs kolitt. Du kan gjøre dette gjennom en rekke metoder - trening, meditasjon, yoga, hypnose, biofeedback, ta varme bad, eller lytte til beroligende musikk er bare noen få ideer. Det kan ta litt eksperimentering for å finne ut hva som fungerer for deg.
  • Snakke med legen din. Holde regelmessig planlagte avtaler med legen din er nøkkelen. Rask diagnose og tidlig behandling kan bidra til å sterkt redusere risikoen for flare-ups og komplikasjoner av ulcerøs kolitt. Være tro mot behandlingen plan - og diskutere eventuelle problemer du måtte ha i følge denne planen med din helseteam - vil hjelpe også.

Hvis du er diagnostisert med ulcerøs kolitt, kan du oppleve at bli en støtte gruppe er en flott måte å lære om ulcerøs kolitt og også å møte mennesker som har vært gjennom lignende erfaringer. Den Crohns og kolitt fundament av Europa, som har avdelinger over hele Europa, er et godt sted å begynne.

Tilbake til ulcerøs kolitt Management Center.