Evb

Riktig etikette for smittsom kaldt

Skulle du gå på jobb hvis du nyser og hoster? bør du nyser i hånden eller albuen? her er noen tips for å hindre spredning av smittsomme kalde bakterier.

Hattie Haller, 36, en mor fra Louisville, Kentucky, er en selverklært germaphobe. Hun forlater ikke hjemmet uten henne uendelig mengde rensemiddel og antibakterielle våtservietter, og hun har mange dyr du irriterer deg når det kommer til andre mennesker trosse skikkelig kaldt etikette.

"Det virkelig bugs meg når folk hoste uten å dekke deres munn," sier hun, utsetting i en historie om et fly tur hun tok da hun var ca seks måneder gravid med datteren. Kvinnen ved siden av henne hadde klart en smittsom kald, og hun hostet, nøs, og tørket nesen med hånden hele flyturen. Haller til slutt ga opp sin midtgang å squish inn et trangt - men mindre germy - midterste setet.

Haller følger sikkert kaldt etikette selv, og begynte å undervise datteren hvordan inneholde hennes bakterier av den tiden hun var ca 18 måneder gammel. Hun lærte henne å skikkelig dekke munnen når hun hostet, og for å holde hendene ut av ansiktet hennes for å holde bakterier unna.

5 etikette tips å følge

Faktum er at kald etikette er mer enn enkle gode manerer, det er et spørsmål om god helse, for deg og ditt lokalsamfunn. Her er fem etikette tips å følge når du hoster, nyser, og viser andre tegn på en smittsom forkjølelse:

  1. Nyse i albuen, ikke hånden din. Som barn, de fleste ble lært opp til å dekke deres nese og munn med sine hender når de nyser. Men så hvor etterlater at bakterier? Over hendene, selvfølgelig. US Centers for Disease Control and Prevention har vært kampanjer for å få barn (og voksne også) for å lære å nyse inn i albuen i stedet. "Du kan ikke komme til en vask umiddelbart", sier Kathryn Teng, MD, en lege ved Institutt for indremedisin og direktør for klinisk integrering av personlig tilpassede helsetjenester ved Cleveland Clinic i Ohio. "Og du berører så mange ting. Det er virkelig en fin måte å inneholde bakterier."
  2. Vask eller desinfisere hendene ofte. Når det gjelder å vaske hendene, "du egentlig bare ikke kan gjøre det nok om vinteren," sier Dr. Teng. Selvfølgelig kan du få virus, forkjølelse, og influensa som helst på året. Men "det er mer utbredt om vinteren fordi vi er inne i og i nærmere hold." Så hodet til vasken, såpe opp, og skrubbe opp etter at du nyser, før du spiser, og noen andre sjansen du får.
  3. Advare andre at du bare får over influensa. Haller sønn ble født under kalde og influensasesongen. Hun hadde en houseguest møter opp, planlegger å smooch hele som ny baby, vel vitende om at hun var syk. Det er bare gode manerer og vanlig høflighet, sier hun, å la noen vite at du er syk før du møter opp for å finne ut om det fortsatt er greit å komme over.
  4. Hold deg hjemme hvis du ikke føler deg bra. Hvis du har feber eller er bare generelle følelsen syk, er det best å holde seg hjemme, sier Teng. På den måten du ikke å sette så mange andre i fare. Og på jobb eller skole, de lukkede rom er perfekt for å fange bakterier og spre dem rundt. Sjefen din og barnets lærer vil takke deg for din omtanke og din hjelp til å hindre spredning av sykdommen din til hele gruppen.
  5. Unnskylde deg selv fra skjelvende hender hvis du er syk. Hva er verre enn å se en snufsende, nysing person strekker hånden for å riste? Du ønsker ikke å være uhøflig og ignorere henne, men det er ikke akkurat høflig å tilby en germy hånd i første omgang. "Jeg synes det er frekt når folk vet at de er syke, og de går videre og håndhilse på folk," sier Haller. "Ikke hoste eller blåse nesen og deretter holde ut hånden for meg å riste." I stedet, bare høflig unnskylde deg selv ved å si noe sånt som: "Unnskyld meg for ikke å ta deg i hånden, men jeg har vært syk." Dine venner og kollegaer vil sette pris på gesten - og ikke dele bakterier.

Manners ta på seg en helt ny betydning når deres hensikt er å beskytte din helse og helsen til de rundt deg. Følg disse tipsene om kald etikette og være trygg på at det ikke vil bli hvisket bak ryggen din - eller stirrer fra de redd for fanger bakterier.