Evb

Revmatoid artritt fra A til Å

Bruk denne ordlisten til å lære vanlige vilkår, medisiner og uttrykk knyttet til revmatoid artritt.

En

Akupunktur: En behandling med opprinnelse i Kina hvor nåler settes inn i kroppen på bestemte punkter for å lindre smerte eller kontrollere andre symptomer.

Anemi: En reduksjon i røde blodceller som kan forårsake symptomer som svimmelhet, pustevansker, tretthet, hodepine og søvnløshet.

Arthritis: Sykdom som innebærer inflammasjon i ett eller flere ledd. Det er mer enn 100 former for leddgikt. Hver har ulike årsaker, symptomer og utfall.

Autoimmune sykdommer: En stor gruppe av sykdommer der immunforsvaret gjenkjenner kroppens eget vev som fremmed og angriper dem.

B

Biofeedback: En teknikk som brukes til å kontrollere kroppens funksjoner, som for eksempel hjertefrekvens eller blodtrykk, ved hjelp av mental kontroll og avslapning.

Biologisk terapi (biologiske): Medisiner som er laget av en levende organisme. I RA terapi, disse medikamentene virker ved å målrette spesifikke molekyler som er involvert i immunforsvaret eller den inflammatoriske prosessen.

C

Kliniske studier: Forskning studier hvor data fra direkte medisinsk behandling brukes til å vurdere effektiviteten av behandlinger eller andre inngrep.

C-reaktivt protein (CRP): Et protein i blodet som øker med betennelse. Denne testen brukes for å måle utviklingen av reumatoid artritt, eller responsen på behandlingen.

Cytokiner: Proteiner som er laget av immunsystemet til å bidra til å regulere immunsystemet og betennelser.

D

Sykdomsmodifiserende antirevmatiske legemidler (DMARDs): Medisiner som brukes til å bremse utviklingen av revmatoid artritt og hindre ødeleggelse av brusk og ledd. DMARDs fungerer ved å forstyrre eller trykke ned immunforsvaret.

E

Senkning test (SR): En blodprøve som måler hvor hurtig røde blodlegemer, som kalles erytrocytter, falle til bunnen av et reagensglass, og den høyere av sedimenterings-hastighet, desto større er inflammasjon. Denne testen brukes for å måle utviklingen av reumatoid artritt, eller responsen på behandlingen.

F

Fakler: For pasienter med revmatoid artritt, perioder med økt betennelse og symptomer, ofte vekslende med perioder med remisjon.

Jeg

Betennelse: Et svar fra vev i kroppen til skade som er preget av rødhet, varme, smerte, hevelse og noen ganger tap av funksjon.

J

Joint: Den kobler sted mellom bein.

M

Sykdomsfølelse: En generell følelse av ikke føler seg bra.

Metacarpo-falangeale (MCP) ledd: Den finger leddene nærmest håndflaten, ofte påvirket av revmatoid artritt. Ofte referert til som knokene.

N

Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs): Medisiner som brukes til å redusere smerte, hevelse og betennelse. Disse stoffene ikke bremse utviklingen av revmatoid artritt.

O

Artrose: Den vanligste formen for leddgikt i Europa, preget av vevsforandringer i leddet som fører til smerter og stivhet. Antatt å være forårsaket av slitasje på leddet.

R

Remisjon: For pasienter med revmatoid artritt, punktum uten betennelse og symptomer, ofte vekslende med fakler.

Revmatoid artritt (RA): En inflammatorisk sykdom som forårsaker smerte, stivhet, hevelse og tap av bevegelse i leddene. I RA, en autoimmun sykdom, angriper kroppens immunsystem vev lining leddene.

Revmatoid faktor (RF): Et antistoff eller protein, laget av immunsystemet som til slutt dukker opp i blodet på omtrent 80 prosent av pasienter med revmatoid artritt.

Revmatoid faktor (RF) test: En diagnostisk test som måler nivået av revmatoid faktor.

Revmatoid knuter: Myke klumper funnet under huden i nærheten av en felles rammet av revmatoid artritt. De varierer i størrelse fra en ert til en valnøtt.

S

Steroider: Medisiner som brukes til å bekjempe betennelser og undertrykke immunforsvaret.

Synovium: The vev som linjer innsiden av leddene og produserer leddvæske, som smører og gir næring leddene.

T

Tnf: En cytokin protein som produseres av celler i immunsystemet for å stimulere en betennelsesreaksjon. TNF står for tumornekrosefaktor. Den ble opprinnelig oppdaget i blodet til dyr som hadde opplevd nekrose eller død, av tumorer.

V

Vaskulitt: En prosess der betennelse endrer slimhinnen i blod fartøy vegger. Dette kan føre til redusert blodtilførsel og skade på vev som er involvert.

Visualisering øvelser: En prosessen med å danne mentale bilder som noen ganger brukes til å redusere stress.