Evb

Revmatoid artritt behandling

RA kan opprette en rekke symptomer og dag-til-dag utfordringer. Heldigvis finnes det mange alternativer når det gjelder å revmatoid artritt behandling.

Enten du nettopp har blitt diagnostisert eller har levd med RA i lang tid, er det avgjørende å få riktig behandling for å forhindre leddskader, kontroll smerte, og opprettholde din livskvalitet. Den gode nyheten: Det finnes mange alternativer. Lær hva som er tilgjengelig - og deretter snakke med leger for å finne ut hvilken type leddgikt behandling som fungerer best for deg.

Livsstilsendringer for revmatoid artritt
Når det gjelder å opprettholde livskvalitet, mosjon, stress reduksjon, og sunn spising er svært viktig.

  • Trening bidrar til å opprettholde muskler, fleksibilitet og mobilitet i ledd og kan føre til vekttap, noe som kan redusere stress på leddene. Det forbedrer også søvn, reduserer stress, og gir enkeltpersoner et positivt syn.
  • Stress reduksjon teknikker - som biofeedback og visualisering øvelser - blir ofte brukt til å behandle smerter og tretthet.
  • Kosthold er viktig, men om visse matvarer eller dietter kan redusere betennelsen er et hett tema når det kommer til revmatoid artritt behandling. Med unntak av omega-3 fettsyrer som finnes i noen fisk og plante frø olje, er det ingen vitenskapelige bevis for at noen bestemt mat hjelper. Noen studier har imidlertid tyder på at omega-3 fettsyrer kan redusere leddgikt betennelsen.

Medisiner for revmatoid artritt
Reseptbelagte legemidler er standard for revmatoid artritt behandling. RA medisiner faller i tre hovedkategorier: medisiner som behandler smerter og betennelser, for eksempel ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) og steroider, medisiner som endrer utviklingen av sykdommen, som for eksempel sykdom-antirevmatiske legemidler (DMARDs ), og biologisk terapi (eller simpelthen Biologics). Din revmatolog eller fastlege kan fortelle deg om disse stoffene kan være riktig for deg.

  • Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) er en klasse av narkotika, blant annet aspirin, ibuprofen (Advil, Motrin), og naproxen (Aleve, Naprosyn) som reduserer smerter og betennelser, og kan brukes til både kort-og langsiktige lettelse hos personer med revmatoid artritt. Reseptbelagte NSAIDs inkluderer de nyere legemidler kjent som COX-2-hemmere som blokkerer et enzym kjent for å forårsake en betennelsesreaksjon.
  • Steroider bekjempe betennelser og undertrykke immunforsvaret. De jobber raskt og dramatisk, men kan også føre til mange bivirkninger og krever nøye overvåking. Steroider kan tas gjennom munnen eller gis ved injeksjon. Noen vanlige steroider er prednison (Deltasone, Orasone), metylprednisolon (Medrol), kortison (Cortone Acetate), og hydrokortison (Cortef, Hydrocortone).
  • Sykdomsmodifiserende antirevmatiske legemidler (DMARDs) bremse utviklingen av revmatoid artritt og bidra til å hindre ødeleggelse av brusk og ledd. De fungerer ved å forstyrre eller trykke immunforsvaret. Det tar vanligvis noen uker eller måneder for DMARDs å ha en effekt, og pasienter kan eventuelt bruke flere forskjellige produkter. Pasienter som tar DMARDs bør overvåkes nøye av sine leger. Eksempler på DMARDs omfatter injeksjon eller peroralt gull, hydroxychloroquine (Plaquenil), penicillamin (Cuprimine, Alt etter), sulfasalazin (Azulifidine), metotreksat (Rheumatrex), azatioprin (Imuran), ciklosporin (Sandimmune, Neoral), og leflunomid (Arava).
  • Biologisk terapi, eller biologiske, er nyere medikamenter som reduserer RA betennelse i en mer målrettet måte enn DMARDs. Biologiske gjøres gjennom bioteknologi og target svært spesifikke proteiner eller celler som er involvert i den inflammatoriske prosessen. Biologiske har også vist seg å bidra til å redusere progresjon av leddskade i RA. De tilgjengelige biologisk terapi for RA må enten injiseres under huden (Enbrel [etanercept], Humira [adalimumab], Kineret [anakinra]) eller infunderes gjennom en IV (Remicade [infliksimab], Orencia [abatacept], og rituxan [rituxumab ]).

Kirurgi for revmatoid artritt
Personer med alvorlige leddskader kan kreve flere typer kirurgi:

  • Felles erstatning er den mest vanlige kirurgi for revmatoid artritt, og er utført for å lindre smerte og bedre funksjonen. Nyere materialer forlenge levetiden av kunstige ledd, men disse erstatninger kan etterhvert bli oppbrukt. Avhengig av pasientens vekt, aktivitetsnivå, og andre individuelle faktorer, kunstige ledd vanligvis siste 10 til 15 år.
  • Sene gjenoppbygging hjelper reparere sener, eller vev som fester muskelen til beinet, som ofte er skadet av revmatoid artritt. Denne prosedyren utføres hovedsakelig på hendene for å bidra til å gjenopprette funksjon.
  • Synovectomy kan gjøres i kombinasjon med rekonstruksjon sene, men er sjelden gjort på egen hånd. I denne prosedyren, leger fjerne betent vev synovial.

Alternativ og komplementær behandling for revmatoid artritt
Selv om det ikke finnes noen kur for revmatoid artritt, komplementær behandling - som biofeedback og akupunktur - kan hjelpe deg med lette og håndtere smerte. Noen supplerende terapi kan ikke bland godt med mer konvensjonelle revmatoid artritt behandling, så det er viktig å diskutere fordelene eller ulempene med komplementær behandling med legen din før du bestemmer deg for å innlemme det i behandlingsplanen.

Fremtidige revmatoid artritt behandlinger
De siste årene har vært produktive for revmatoid artritt behandling. Det amerikanske Food and Drug Administration har godkjent flere nye legemidler, og forskning på nye biologisk terapi pågår. Blant andre tiltak, forskere fortsetter å studere genetiske faktorer som gjør noen mennesker mer sannsynlig enn andre for å utvikle revmatoid artritt, for å spørre hvorfor flere kvinner enn menn er rammet av sykdommen, og å vurdere om sykdommen kan utløses av et virus eller en bakterie. Informasjon fra forskning kan ikke bare bidra til å forklare årsaker og virkninger av revmatoid artritt, men kan føre til flere effektive behandlinger.